7394 SAYILI KANUNLA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER (3)

YAYINLAMA: 16 Mayıs 2022 / 14.23 | GÜNCELLEME: 16 Mayıs 2022 / 14.23

D- 3065 SAYILI KDV KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER:

1) 01.05.2022 tarihinden geçerli olmak üzere; KDV Kanununun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) bendine “İçişleri Bakanlığı,” ibaresi eklenmiş, bentte yer alan “Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı,” ve “, Emniyet Genel Müdürlüğü” ibareleri madde metninden çıkarılmış ve fıkranın (i) bendinde yer alan “bir yıl” ibaresi “üç yıl” şeklinde değiştirilmiştir.

Bu Düzenleme ile,

a- KDV Kanunun 13. Maddesindeki istisnadan,  Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve  Emniyet Genel Müdürlüğü ibareleri madde metninden çıkarılmış buna karşılık “İçişleri Bakanlığı” eklenmiştir. Çünkü sayılan bu Kurumların tamamı şu an İçişleri Bakanlığına bağlanmış durumda idiler.

b- Ayrıca Yabancılara yapılan konut veya iş yeri teslimlerinde uygulanan katma değer vergisi istisnasının koşullarından birisi olan gayrimenkulün elden çıkarılmamasına ilişkin süre bir yıldan üç yıla çıkarılmıştır. Yani bu gayrımenkulu KDV’siz alan yabancılar (çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları dahil) bu gayrımenkulu 3 yıldan önce elde çıkarmaları halinde, zamanında alınmayan KDV satış sırasında 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre hesaplanan tecil faiziyle birlikte alıcıdan geri alınır.

2) 01.05.2022 tarihinden geçerli olmak üzere; KDV Kanunun geçici 37 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 37- İmalat sanayii ile turizme yönelik yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki inşaat işlerine ilişkin mal teslimleri ve hizmet ifaları 31.12.2025 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesnadır.

Teşvik belgesine konu yatırımın tamamlanmaması halinde, zamanında alınmayan vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte yatırım teşvik belgesi sahibi alıcıdan tahsil edilir. Bu vergiler ve cezalarda zamanaşımı, verginin tarhını veya cezanın kesilmesini gerektiren durumun meydana geldiği tarihi takip eden takvim yılı başından başlar.

Bu kapsamda yapılan mal teslimleri ve hizmet ifaları nedeniyle yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indirilir. İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler, bu Kanunun 32 nci maddesi hükmü uyarınca istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine iade edilir.

Cumhurbaşkanı, birinci fıkrada yer alan süreyi üç yıla kadar uzatmaya; Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.”

Bu düzenleme ile, Daha önce İmalat sanayiine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamında, asgari 50 milyon Türk lirası tutarında sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle 2017, 2018 ve 2019 yüklenilen KDV’ler dönemleri itibarıyla indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisi altı aylık dönemleri izleyen bir yıl içerisinde veya izleyen yıl içerisinde mükellefe iade edilebiliyordu.

Yeni düzenleme ile İmalat sanayi ile turizme yönelik yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki inşaat işlerine ilişkin mal teslimi ve hizmet ifaları, 31.12.2025 tarihine kadar KDV istisnası kapsamına alınmıştır. Yeni düzenleme de asgari yatırım şartı aranmamaktadır. Sadece YTB olması yeterli olmaktadır.

3) 15.04.2022 tarihinden geçerli olmak üzere; KDV Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 42- 20.08.2016 tarihli ve 6745 sayılı Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 80 inci maddesi kapsamında teşviklerden yararlanmasına karar verilen ve bu kapsamda sera etkisi yaratan egzoz gazı salınımını tamamen ortadan kaldıracak teknolojilerin geliştirilmesi için münhasıran Türkiye’de gerçekleştirdikleri Ar-Ge faaliyetleri sonucunda geliştirdikleri elektrik motorlu taşıt araçlarını Türkiye’de imal eden mükelleflere bu araçların geliştirilmesine yönelik verilen ve yatırım teşvik belgesi kapsamında yer alan mühendislik hizmetleri 31.12.2023 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesnadır. Teşvik belgesine konu yatırımın tamamlanmaması halinde, zamanında alınmayan vergi alıcıdan, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir. Zamanında alınmayan vergiler ile vergi cezalarında zamanaşımı, verginin tarhını veya cezanın kesilmesini gerektiren durumun meydana geldiği tarihi takip eden takvim yılının başından itibaren başlar.

Bu kapsamda yapılan hizmetler nedeniyle yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indirilir. İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler, bu Kanunun 32 nci maddesi hükmü uyarınca istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine iade edilir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.”

Bu düzenleme ile, Türkiye'de gerçekleştirilen Ar-Ge faaliyetleri sonucunda geliştirilen elektrik motorlu taşıt araçlarını Türkiye'de imal eden mükelleflere, bu araçların geliştirilmesine yönelik verilen ve yatırım teşvik belgesi kapsamında yer alan mühendislik hizmetleri, 31.12.2023 tarihine kadar KDV’den istisnası kapsamına alınmıştır.13.05.2022

KAYNAKÇA: 7394 Sayılı Kanun

7394 SAYILI KANUNLA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER (3)