Bodrum

YAYINLAMA: 26 Eylül 2022 / 14.17 | GÜNCELLEME: 26 Eylül 2022 / 14.17

Merhaba! Yokuş başına geldiğinde Bodrum’u göreceksin,

sanma ki sen geldiğin gibi gideceksin. Senden öncekiler de      

böyleydiler, akıllarını hep Bodrum’da bırakıp gittiler.

Cevat Şakir Kabaağaçlı

(Halikarnas Balıkçısı)

Bodrum Gazozu

Bodrum Gazozu

Bodrum Kalesi

Bodrum Kalesi

Bodrum Tiyatrosu  

Bodrum Tiyatrosu

Bodrum, geçmişten günümüze 3 bin 500 yıllık tarihinde Leleg, Karia, Pers, Dor, Helen, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır.

Cevat Şakir Kabaağaçlı Anıt Mezarı

Cevat Şakir Kabaağaçlı Anıt Mezarı

Çikolata Müzesi.

Çikolata Müzesi

Ülkemizin ve dünyanın en ünlü tatil bölgelerinden birisi Bodrum’dur. Yaz tatillerinin dışında her mevsim tercih edilen bölgelerindedir. Renkli eğlence hayatı, çeşitli sosyal imkanları, zengin kültür-sanat etkinlikleri, marinası, doğa güzelliklerini içerisinde barındıran Bodrum, her düzeyde insana hitap etmektedir. İlçe merkezinin dışında Gümbet, Gümüşlük, Turgutreis, Yalıkavak, Gündoğan ve Bitez’de ilçe merkezi kadar ünlüdür.

Çikolata Müzesi

Çikolata Müzesi

Denizcilik Müzesi

Denizcilik Müzesi

Gümüşlük

Gümüşlük

Bodrum, mimarisiyle öne çıkan ender yerleşim yerlerindendir. Evlerinin tamamının beyaz, kapı ve pencereleri mavi boyalıdır. Mavi rengi akreplerden korunmak, beyaz rengi ise yaz sıcağının etkisini azaltmak için kullanılmaktadır.

Halikarnas Balıkçısı Müzesi

Halikarnas Balıkçısı Müzesi

Bodrum Kalesi

Mustafa Paşa Kulesi

Mustafa Paşa Kulesi

Sualtı Arkeoloji Müzesi

Sualtı Arkeoloji Müzesi

Tuzla Kuş Ceenneti

Tuzla Kuş Cenneti

tuzlakuscenneti

Tuzla kuş cenneti

Zeki Müren Sanat Müzesi

Zeki Müren Sanat Müzesi

Bodrum Kalesi, 1406-1522 yılları arasında Saint Jean Şövalyeleri tarafından üç tarafı denizlerle çevrili kayalık bir yarımada üzerinde, iki liman arasında inşa edilmiştir. Kalenin yapımında, depremde yıkılmış olan dünyanın yedi harikasından biri Mausoleion’un taşlarını kullanmışlardır. Kalede, Fransız, İtalyan, İngiliz, Alman ve İspanyol (Yılanlı) kuleleri bulunmaktadır. Rodos adası 1522 yılında Türkler tarafından alındıktan sonra, şövalyeler Bodrum ve çevresini 5 Ocak 1523’de terk etmişlerdir. 1895’den itibaren hapishane olarak kullanılan Kale, Fransız ve İngilizlerin I. Dünya Savaşı sırasında 26-28 Mayıs 1915’de bombalamaları ile yarı yıkık hale gelerek terk edilmiştir.

IMG_20220916_112220_edit_26181364716838

İç kalenin içinde farklı ülkelerin (İtalyan Kulesi, Alman Kulesi, Yılanlı Kule ve İngiliz Kulesi) adlarını taşıyan kuleler bulunmaktadır. En yüksek kule deniz seviyesinden 47,50 metre yükseklikte olan Fransız Kulesi'dir.

IMG_20220916_121709_edit_26380390852224

İç kaleye 7 kapı geçilerek ulaşılır. Kapılar üzerinde armalar bulunmaktadır. Kale, 19. yüzyıl sonunda hapishane olarak kullanılmıştır. Kale günümüzde Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmaktadır.

IMG_20220916_123735_edit_26861355727150

Bodrum kalesi, 2016 yılından itibaren UNESCO Dünya Miras geçici listesindedir.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Bodrum Kalesi içinde yer almakta olup dünyanın en önemli sualtı arkeoloji müzelerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi bünyesinde 14 adet sergi salonu bulunmakta olup dünyanın en zengin Doğu Akdeniz amforaları koleksiyonuna sahiptir. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde Yassıada, Şeytan Deresi ve Serçe Limanı batıkları da sergilenmektedir.

IMG_20220916_150019_edit_3369147504693

Müzede sergilenen dünyanın en eski batık gemi kalıntısı da görülmeye değer önemli eserlerdendir. Serçe Limanı Cam Batığı Salonu'nda sergilenen bu batık, 1025 yılında batan teknenin kendisidir. Bu tekneden 3 ton kırık ve sağlam cam çıkarılmıştır. Ayrıca dünyanın en büyük İslam Cam Koleksiyonu da yine burada sergilemektedir.

IMG_20220916_170951

Müzeye 1995 yılında Avrupa Özel Övgü Ödülü verilmiştir.

Halikarnas Mozolesi

Dünyanın yedi harikasından biridir. 1034’deki depreminde yıkılmıştır. Kalıntıları Bodrum

Kalesi yapımında kullanılmıştır. Birçok eser 1856’da Arkeolog C. Newton tarafından İngiliz

British Museum’a kaçırılmıştır.

Zeki Müren Sanat Müzesi

Türkiye’nin önemli sanatçılarından Zeki Müren’in 1980 yılından, vefat ettiği 1996 yılına kadar yaşadığı iki katlı evidir. Sanatçının hayatı ve eserleriyle ilgili bilgi ve belgeleri, fotoğrafları, sahne kıyafetleri ve özel eşyaları sergilenmektedir. Evin bahçesinde bir heykeli de yer almaktadır. Ev, 2000 yılında müzeye dönüştürülmüştür. Müze, Kültür Bakanlığı bünyesinde hizmet vermektedir.

Bodrum Antik Tiyatrosu

Klasik çağdaki Bodrum’dan günümüze ulaşan tek eserdir. Ülkemizin en eski tiyatrolarından biridir. 1960’lı yıllarda restore edilen yapı, günümüzde pek çok festivale ev sahipliği yapmaktadır. Tiyatronun kapasitesi 13.000 kişidir.

Deniz Müzesi

15 Ekim 2011 tarihinden itibaren hizmet veren müzede Bodrum tipi tekneleri, nakliye ve gezi tekne modelleri, deniz kabukları, çeşitli belgeler sergilenmektedir. Ayrıca Halikarnas Balıkçısı için bir bölüm ve Hasan Güleşçi’nin deniz kabukları ve pul koleksiyonu bulunmaktadır.

Halikarnas Balıkçısı Müzesi

Cevat Şakir Kabaağaçlı veya bilinen adıyla Halikarnas Balıkçısı, Bodrum’a olan aşkı ile tanınan roman ve hikaye yazarıdır. 1890’da Girit’te doğdu ve 13 Ekim 1973’de İzmir’de yaşamını yitirdi. Vasiyeti üzerine Bodrum’da toprağa verilmiştir. Mezarı Gümbet’teki Türbe Tepesi’nde Halikarnas Balıkçı Müzesi’nin bahçesinde yer almaktadır. Bodrum’un antik çağlardaki Halikarnanos’tan esinlenerek Halikarnas Balıkçısı adını kullanmıştır. Bodrum’u Bodrum yapan insanlardandır.

Mustafa Paşa Kulesi

Kayalık üzerine bulunan kulenin uzunluğu 10 metredir. Bodrum katı, zeminden 2 metre yükseklikte başlayan giriş katı ve üstünde oturma katı bulunmaktadır. Osmanlı donanmasında görevli Mustafa Paşa tarafından 17. yüzyılda yaptırıldığı tahmin edilmektedir.  Kule, Bodrum-Turgutreis karayolunun ortasında bulunanilk adı “Episkopi”, “Müsgebi” ve 1961 yılında sonra “Ortakent” ve 1999 yılından sonra “Ortakent-Yahşi” adını alan mahallede yer almaktadır. Bölge eski bir Rum yerleşimidir.

Bodrum Tuzla Kuş Cenneti

Milas-Bodrum karayolunda yer alan Tuzla Kuş Cenneti, 125 farklı kul türüne ev sahipliği yapmaktadır. Bargilya Antik Kenti’ne de yakın bir yerde bulunmaktadır. Herhangi bir işletmeye bağlı burasını görmek için yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerindendir.

Çikolata Müzesi

Milas-Bodrum karayolunda bir alışveriş merkezinin ikinci katında Haziran 2021 tarihinden itibaren ziyarete açılmıştır. Muğla’nın tarihi yapılarının yanı sıra ünlü ilin siyaset, sanat ve spor alanlarında ünlü isimlerin portreleri çikolatan yapılmıştır. Müzedeki eserlerin yapımında 7 ton çikolata kullanılmıştır. Müzede çeşitli ülkelere ait çikolata satışı da yapılmaktadır. Bursa ve Safranbolu’da şubeleri bulunmaktadır. Müze, uzun yıllar Belçika’da yaşayan bir iş insanı tarafında açılmıştır.

Gümüşlük

İlçenin en sakin ve en güzel koylarından birdir. Bölge Mindos Antik Kenti üzerine kurulmuştur.

Bodrum ve çevresinde sırasıyla Halikarnassos, Pedasa, Telmissos (Gürece), Termera ve Aspat Kalesi, Müsgebi (Ortakent), Eski ve Yeni Myndos, Uranion, Madnasa, Sibda(Side),    Syangela, Theangela’dır. 

Ayrıca Bodrum ve civarında Akvaryum, Karaincir, Bardacık, Gerenkuyu, Torba, Cennet koyları gibi 65 mavi bayraklı koy bulunmaktadır. Yine Bodrum bölgesinde Çömlekçi, Müsgebi, Akyarlar, Gündoğan, Karakaya, Etrim, Sandima gibi köyleri de görülmeye değerdir.

Bodrum