ŞEKER HASTALARINDA DİYABETİK AYAK BAKIMI VE ÖNEMİ (2)

YAYINLAMA: 22 Aralık 2022 / 17.36 | GÜNCELLEME: 22 Aralık 2022 / 17.36

Hastalar ayaklarının sürekli üşüdüğünden yakınırlar. Bunun nedeni ortamın soğuk olması değil, hastanın ayaklarındaki his kaybı nedeniyledir. His kusuru yalnızca az hissetmek anlamına gelmez. Hastalar bazen bu his kaybı nedeniyle batma, karıncalanma, yanma, acıma, sıcak basma veya üşüme hissedebilir. Ayakta üşüme hissetmenin nedeni his kusuru olduğu için ayakları ısıtmaya çalışmak, sıcak su torbası, sıcak tuğlanın, kalorifere veya ısıtıcıya yaklaştırmak çok tehlikeli sonuçlara neden olabilir. Ayaklarda derin yanıklar ortaya çıkabilir. Diyabetik hastalar ayaklarını ısıtıcı girişimlerden kaçınmalıdır.
Diyabet hastaları asla çıplak ayak ile ne dışarıda ne de evde hiçbir zaman yalınayak dolaşmamalıdır.Evde bir terlik veya ayakkabı giyilmelidir. Çoğu diyabetik ayak yarasının evde dolaşırken batan bir iğne, raptiye nedeniyle veya hastanın ayağını masa, sandalye, sehpa ayağına vurarak başladığını belirtmektedir.
Bazen hastalar sıcak kumda yürümenin ayaklarına iyi geleceklerine inanırlar. Sıcak kumda yürümek ayak tabanlarında yanıklara yol açar. Kumda, çimende çıplak ayakla yürünmemelidir. Hatta denize girerken bile bu iş için yapılmış koruyucu bir ayakkabı ile denize girilmelidir. 

Diyabetik hastalarda ayağın bası alan noktalarında nasırlar gelişir. Nasır gelişimini önlemek için düzenli olarak koruyucu krem kullanılabilir. Buna rağmen nasır ortaya çıkmışsa mutlaka ortadan kaldırılmalıdır. Ancak bu iş hastanın veya hasta yakınlarının yapacağı bir şey değildir. Bu iş konunun uzmanı bir kişi tarafından sağlık kuruluşunda yapılmalıdır. Hasta veya yakınları nasırı tırnak makası, jilet gibi aletlerle kesmemelidir, törpü ile ponza taşıyla törpülememelidir, nasır ilacı kullanmamalıdır. Sürecek

ŞEKER HASTALARINDA DİYABETİK AYAK BAKIMI VE ÖNEMİ (2)