ŞEKER HASTALARINDA DİYABETİK AYAK BAKIMI VE ÖNEMİ (3)

YAYINLAMA: 25 Aralık 2022 / 20.55 | GÜNCELLEME: 25 Aralık 2022 / 20.55

Diyabetik bir hasta banyo yapacağı zaman su sıcaklığı önceden ayarlanmalı, sıcaklık kontrolü elle veya daha da iyisi hasta yakını tarafından yapılmalıdır. Hastaların kaplıca veya sıcak su havuzlarına girmeleri önerilmez. Mutlaka girmek istiyorlarsa su içinde kalma zamanı kendine bırakılmamalıdır.

Ayak Temizliği:

Diyabetik ayak bakımın da en önemli husus temizliktir. Ayaklar her akşam sabunlu ılık bir suyla yıkanmalı, yumuşak bir bezle kurulanmalıdır. Suda uzun süre bekletmek son derece tehlikelidir. Havlu beyaz renkte olursa bir kanama ya da iltihap daha kolay fark edilir. Parmakların aralarını kurutmak son derece önemlidir. Her parmak arası tek tek dikkatlice tahriş etmeden kurulanmalıdır. Parmak aralarının kuru tutulması abdest alan hastalar için daha da büyük önem taşır. Her abdestten sonra parmak araları kurulanmalıdır. Hastalar bu amaçla yanlarında kuru, yumuşak, ufak bir havlu bulundurmalıdır.
Ayak temizliğinden sonra ayakların kuruması, çatlaması, nasır gelişmesini önlemek için yumuşatıcı, nemlendirici bir ayak kremi kullanılmalıdır. Krem veya losyonu parmak aralarına sürmemek gerekir.

Tırnakları kesmek için kaliteli bir tırnak makası gerekir. Diyabet hastasının tırnakları kalınlaşır ve normal tırnak makasıyla kesmek son derece zorlaşır. Bu gibi durumlarda uğraşılmamalı, bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Tırnakları banyodan sonra yumuşamışken kesmek işi kolaylaştırır. Gözleri iyi görmeyen bir hasta asla tırnaklarını kesmeye kalkmamalıdır. Tırnaklar bir hasta yakını tarafından çok dipten olmamak şartıyla kesilmelidir. Tırnakları düz olarak kesmek gerekir. Tırnak makası hastanın olmalıdır, başkaları kullanmamalı, hasta da başkalarının malzemesini kullanmamalıdır.
Diyabetik hastanın pedikür yaptırması uygun değildir.

ŞEKER HASTALARINDA DİYABETİK AYAK BAKIMI VE ÖNEMİ (3)