Diyabete Bağlı Oluşabilecek Ağız ve Diş Sorunları

YAYINLAMA: 04 Ocak 2023 / 17.35 | GÜNCELLEME: 04 Ocak 2023 / 17.35

Ağız sağlığı, sistemik sağlık durumumuzdan etkilenen bir yapıdır.

 Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet sebebi ile ağız enfeksiyonlarının oluşma olasılığı yüksektir.

Genç ve orta yaşlı erişkinlerde diş eti enfeksiyonu ve diyabet en çok araştırılan konudur. Diyabete bağlı olarak oluşabilecek diğer ağız ve diş sorunları arasında ise dil iltihapları, dişlerde çürük, ağız kokusu, mantar enfeksiyonları, yanak içi ve dudak enfeksiyonları, ağız kuruluğu, tekrarlayan aftlar ve çene kemiğinde erimeler olabilir.

Diyabetli kişilerde enfeksiyona eğilimler artmıştır. Yara iyileşmesinde gecikmeler olur. Diyabette tipi, süresi, ilaç kullanımı, tetkiklerin düzenli yapılması ve diyabetin kontrol altına alınması önemlidir.

Diş eti hastalıkları, ilerlediği takdirde diş kaybıyla sonuçlanabilir.

Diyabetik hastalarda ise diş etlerinde kızarıklık, kanama, diş eti büyümeleri ve artmış cep derinlikleri ile seyreden diş eti iltihapları daha fazladır.

Diyabetli hastalarda en sık görülen ikinci ağız komplikasyonu ağız kokusudur ve kontrolsüz diyabetli hastalarda bu oran daha da yüksektir.

Diyabetik hastaların ağız dokularında var olan mikroorganizmalar, bu hastalarda ağız kokusundan sorumlu olan uçucu kükürt bileşikleri üretir.

 Özellikle diyabetli kişilerde gözlenen ağız kokusu, aseton kokusu özelliği ile diğer ağız kokularından kolayca ayırt edilebilir.

Diyabet tat bozukluğu riskini artırabilir. Sürecek

Diyabete Bağlı Oluşabilecek Ağız ve Diş Sorunları