Yeni Nesil Mimarlık…

YAYINLAMA: 23 Ocak 2023 / 16.30 | GÜNCELLEME: 23 Ocak 2023 / 16.30

Son dönem mimari çözümlerden, değişimlerden ve yeniliklerden söz etmek istedim bugün arkadaşlar…

Gaziantep özelinde konuşacak olursak tanık olduğum kadarı ile yirmi yıl öncenin mimarlık anlayışı ile bugününki farklı hiç kuşkusuz. Zaman içinde insanların ihtiyaçları, beklentileri, öncelikleri, değerleri ve bilinci değiştikçe hem mimari planlamalar hem de iç mimari çözümlemeler değişti.

En çok hoşuma giden şu ki artık gösterişten uzak bir mimariye doğru evriliyoruz. 10-12 yıl kadar önce iki çocuklu bir aileye 9+1 bir apartman dairesi projesi yapmıştım. Site içi 4+1 iki daireyi birleştirmiştik. Sinema odası, spor odası, misafir yatak odası, hizmetli suiti gibi ekstra fonksiyonlar oluşturmuştuk. Keyifli bir işti o zaman için. Ancak günümüze çok da uygun olmadığını düşünüyorum.

Birkaç yıldır özellikle İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerdeki lüks site içi apartman dairelerine baktığımızda bu tarz ekstra fonksiyonların site içi ortak alanlarında çözülmeye başlandığını görüyorum. Örneğin sitenin ortak alanında çözülen misafir yatak odaları, otel odası mantığında düzenleniyor. Ve site sakinleri ihtiyaç duyduklarında odanın sadece elektrik su masraflarını karşılayarak bu alanları kullanabiliyorlar. Bu ve bunun gibi çözümler daire sahiplerinin konfor şartlarını yükseltirken kendi özel konut alanlarını daha işlevsel kullanabilmelerine de olanak sağlamış oluyor.

Toprağın gün geçtikçe değerinin artması daire metrajlarının da küçülmesine neden oldu. Önceden 4+1, 5+1 daireler tercih edilirken, şimdi giyim odası, vestiyer odası, çamaşır odası gibi ek fonksiyonları da olan 3+1, 3.5+1 daireler tercih ediliyor. Salonların yanında bir de oturma odası istenirken bu anlayış da yavaş yavaş tarih oluyor. Salonlar artık misafirden misafire kullanılan mekanlar olmaktan çıkıp yaşam alanı oluyorlar. Bir dönem her iki müşteriden birinin mutfağı ile oturma odasının arasını açıp geniş bir yaşam alanı oluşturmak gibi bir derdimiz vardı, geçmişte kaldı.

Yaşam alanlarına açılan geniş balkonlar, yerden ısıtmalı kış bahçeleri, teknolojik alt yapıyla donatılmış akıllı ev sistemleri yükselen trendlerden.

Uzaktan erişimle evin buzdolabında ne var ne yok göreyim ya da evin ısısı şu an kaç derece bakayım artırayım azaltayım ya da evin şu odasının ışığını açıp kapatayım da evdeymişim gibi simülasyon yapayım gibi gibi özelliklerden söz ediyorum.

Özellikle sitelerde artık olması gereken sistemlerden biri de çöp atma baca sistemleri diye düşünüyorum. Site görevlisinin kapı kapı çöp topladığı günler de geride kalmalı artık.

Tek blok konutların önlerinde duran çöp konteynerlerinin yerini belediyenin ara ara yerleştirdiği metal çöp kuyuları almaya başladı. Bu değişim, görüntü kirliliği açısından gerçekten güzel bir gelişme oldu.

Apartmanların üst katlarında dubleks daire çözümleri istenirdi eskiden. Bu da tarih oldu. Yani yaşam alanı bölümünde galeri boşluğu oluşturup yüksek tavanlı mekanlar yapılıyorsa belki okey, fakat o da yoksa hiçbir cazibesi olmayan çözümlerdi.

Bahçeli müstakil dubleks evlerin dahi zaman içinde yarattığı konfor tatmin edemeyebiliyor. Birkaç yıl önce evini düzenlediğim bir müşterim geçen gün dedi ki “Akşen hanım biz artık üst katları kullanmak istemiyoruz, onun yerine bahçe katını genişletip o katta yaşamak istiyoruz”… :) Yani…

Sözün özü, gösterişsiz fakat konforlu olana doğru evriliyoruz. İç mimaride de en azından sabit mobilyada sadeleştik. Şimdinin ev dekorunda örnek daireler maksimum netlikte ve yalın bir çizgide tercih ediliyor. Hangi tarz hangi renk mobilyayı kullanırsanız uyum sağlayabilmesi hedefleniyor.

Yeni çağın insanı evim bana hizmet etsin anlayışında, ben evime değil.

Sevgiler, selamlar…

Yeni Nesil Mimarlık…