Uşak
Anadolu’yu Ege’ye bağlayan Ankara-İzmir karayolu üzerinde yer almaktadır. Cumhuriyetin ilk yıllarında Kütahya’ya bağlı bir ilçe iken 9 Temmuz 1953 yılında il olmuştur.
Arkeolojik bulgularda bölgedeki yerleşimin M.Ö. 4000 yılında başladığı tespit edilmiştir. Antik dönemindeki adı “Temenothyrea”dır.
Uşak, Frigya, Lidya, Roma, Bizans, Selçuklular, Germiyanoğlu Beyliği ve Osmanlılar gibi birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır.
Arkeoloji Müzesi
1970 yılından 2018 yılına kadar 40 yıl boyunca aynı binada hizmet veren Arkeoloji Müzesi, 2018 yılında yeni yerine taşınmıştır. Üç kattan oluşan müze binasında 43 bin eser ve 2000 eser sergilenmektedir. Birinci katta Uşak sınırları içerisinde bulunan arkeolojik eserlere, 2. katta para ve paranın tarihi, son olarak 3. kat ise Lidya Dönemi'ne ve Karun Hazineleri'ne ayrılmıştır. Karun Hazineleri'nin en değerli parçalarından biri olan "Kanatlı Denizatı Broşu" burada sergilenmeye başlanmıştır. 14.3 gr ağırlığında olan bu broş, 2005 yılında Uşak Müzesinde sahtesi ile değiştirilmiş ve yurt dışına kaçırılmıştır. 363 parçadan oluşan Karun Hazineleri, Gazeteci Özgen Acar ve Kültür Bakanlığı'nın yoğun çabaları sonunda 2013 yılında ülkemize iade edilmiştir.
Atatürk ve Etnoğrafya Müzesi
Uşak’ın ileri gelen ailelerinden birisine ait bina 1890 yılında inşa edilmiş ve Kurtuluş Savaşı’nda karargah binası olarak kullanılmıştır. Atatürk, Yunan Ordusu Başkomutanı Trikopis’i bu binada karşılamış ve silah ve kılıcını teslim almıştır. 1970’ler kamulaştırılan bina 1 Eylül 1978 tarihinde müze olarak açılmıştır.
Kent Tarihi Müzesi
Uşak’ın kronolojik tarihi, coğrafyası, kurtuluş mücadelesi, turizm zenginlikleri, doğal güzellikleri, folklorik değerleri, ünlü Uşak tarhanası, belgeler, canlandırmalar, görsel sunumlar ve maketlerle anlatılmıştır. Toplamda 1625 m2 alan üzerine kurulu 992 m2 kapalı alana sahiptir.
Müzeye ev sahipliği yapan bina geçmişte önemli bir tarihe sahiptir. Türkiye’de sokakları aydınlatmak için ilk elektrik Uşak’ta üretilmiştir. İlk elektrik bu binada üretilmiş ve dağıtılmıştır.
Tarihi Uşak Evleri
İl merkezinin birçok noktasında Cumhuriyetin ilk yıllarında günümüze gelen eski evleri görmek mümkündür. Tiritoğlu Sokak’ta restore edilmiş evleri görülmektedir. Tarihi Uşak Evleri genellikle iki katlıdır. Birinci katları taştan olan evlerin ikinci katları ahşaptandır.
Ulubey Kanyonu ve Cam Terası
ABD’deki Büyük Kanyon’dan sonra 77 km uzunluğu ile dünyanın en büyük ikinci kanyonu olduğu iddia edilmektedir. Kanyon boyunca antik dönemlerden kalma su kanalları, kaya mezarları ve mağaralar yer almaktadır. Clandras Köprüsü de kanyon sınırları içerisinde bulunmaktadır.
Kanyonu izlemek için Valilik, İl Özel İdaresi ve Ulubey Kaymakamlığı tarafından 2015 yılında yaptırılan 150 metre yüksekliğinde ve 135 metrekare büyüklüğündeki cam teras yaptırılmıştır.
Her yıl Mayıs ayının son haftasında "Ulubey Kanyon Kültür ve Turizm Festivali" düzenlenmektedir. Ulubey Kanyonu, 7 Haziran 2013 yılında "Tabiat Parkı" olarak ilan edilmiştir.
Blandus
Büyük İskender’in Anadolu Seferleri’nden sonra Makedonya’dan gelenler tarafından kurulmuş, şehir halkının kendilerine Makedonyalı Blaundus adının verdiği söylenmektedir. Büyük İskender’den sonra Bergama Krallığına ardından da Roma İmparatorluğuna bağlanan kentini, Roma döneminde önemi artmıştır. Derin vadilerle çevrili bir yarımada üzerinde yer alan kentin önemli yapıları arasında kale, tapınaklar, tiyatro, stadyum ve kaya mezarları bulunmaktadır.
İl merkezine 40 km, ilçe merkezine ve Ulubey Kanyonu Cam Terası’na 10 km mesafede yer alan Ulubey ilçesi Sülümenli köyü sınırları içerisinde yer almaktadır.
Clandras Köprü ve Şelalesi
Banaz çayı üzerinde ve Karahallı Belediyesi’ne ait Hidroelektrik santralinin yanı başında yer alan köprü aslında bir su kemeridir. Köprünün yakınında yer alan antik kente nehirden su getirmek için kanyonun en dar yerine inşa edilmiştir.
Şehir merkezinden yaklaşık 40 km mesafede yer alan köprü ve şelale Karahallı ilçesi sınırlarında yer almaktadır.
Köprünün 2500 yıl önce Frigyalılar ya da Romalılar tarafından inşa edildiği rivayet edilmektedir.
Clandras Köprüsü, 27 metre uzunluğunda, 17 metre derinliğinde ve 1.75 metre genişliğindedir.
Santralden tahliye edilen su beton bir kanal ile köprünün yanı başından 17 metre yükseklikten dökülmektedir. Yapay bir şelaledir. Köprü ve şelale birbirini bütünlemiş ve çevresi için önemli bir mesire alanı işlevi görmektedir.
Taşyaran Vadisi
Uşak-İzmir Karayolu üzerinde ve il merkezine yaklaşık 45 km uzaklıkta olan yer almaktadır. Vadi, su, rüzgâr ve tektonik hareketler sonucu oluşmuş ve 2 bin 500 metre uzunluğunda bir yürüyüş güzergahına sahiptir. Taşyaran Vadisi Tabiat Parkı’nda piknik alanları, seyir terası, gözlem kulesi, tuvaletler, kamelyalar, büfe ve çay kahve içebileceğiniz mekanlar bulunmaktadır.
Clandras Köprüsü
Tarihi Uşak Evleri
Ulubey Kanyonu
Yöresel ürün pazarı