ANASAYFA arrow right Siyaset

AB/Türkiye Dışişleri Konseyi Yüksek Temsilci Josep Borrell: Türkiye ile temas halinde olmanın önemini yineledik

AB/Türkiye Dışişleri Konseyi Yüksek Temsilci Josep Borrell: Türkiye ile temas halinde olmanın önemini yineledik
YAYINLAMA: 26 Ocak 2021 / 17.31
GÜNCELLEME: 26 Ocak 2021 / 17.31
Görüşmemizin sonunda, Aralık ayındaki Konsey kararlarında belirlendiği gibi yaptırımlar da dahil olmak üzere, Türkiye ile ilişkilerimizin tüm yönlerini ele aldık.

AB Konsey toplantısından bu yana Türkiye’deki resmi makamların iletmiş olduğu önemli mesajları ve sundukları jestleri not ettik. Diyalog ve işbirliğimizin ilerletilmesi ve pekiştirilmesi amacıyla Türkiye ile temas halinde olmanın önemini bir kez daha yineledik.

Bugün Yunanistan ile Türkiye arasında istikşafi görüşmeler başlıyor. Bu yönde atılan önemli bir adımdır. UNCLOS (BM Deniz Hukuku Sözleşmesi) denizlere ilişkin anlaşmazlıkların çözümüne dair sağlam bir temel sunuyor. Bu uluslararasıhukukun örneklerinden bir tanesidir.  

BM öncülüğünde Kıbrıs meselesinin çözüm sürecinin BM çerçevesinde yeniden başlatılması da aynı derece önemli olacak. Görüşmelerin en kısa süre içerisinde başlatılması gereklidir. AB, daha önceki turlarda olduğu gibi görüşmelere gözlemci olarak davet edilmeye hazırdır.

Mart ayında AB Konseyi’ne ve Komisyon’a sunmam gereken rapor ışığında, bu gelişmeleri yakından takip etmeyi ve Türkiye ile temasta olmayı sürdüreceğiz. Bu süreçte Aralık Konsey Kararları ile önümüzdeki haftalarda her bakımdan gelişmelerin nasıl bir seyir izlediğini önemle dikkate alacağız. Aynı zamanda Konsey Kararları uyarınca Coreper de çalışmalarını sürdürecek. 

Bu kararları siyasi mülahazalarla aldığımızı söylüyorsunuz. Yaptığımız her şeyin siyasi mülahazalara dayandığından emin olabilirsiniz. Görüldüğü gibi Rusya ve Türkiye ile ilgili, yaptırım uygulanması, uygulanmaması bunların hepsi siyasi mülahazalarla dikkate alınmaktadır, bizim işimiz budur. 

[Türkiye konusunda] Konsey karar aldı ve teknik birimler çalışmalarını sürdürüyor. Liste henüz hazır değil ancak askıya alınmış da değil, çalışmalar devam ediyor.

  1. Yüksek Temsilciye şunu sormak istiyorum; yakın zamanda Türkiye’yi ziyaret etme ihtimaliniz var mı? Sayın Çavuşoğlu’nun ziyareti sırasında aldığınız mesaj nedir ve AB’nin Türk Dışişleri Bakanı’na verdiği mesaj ne oldu?

Bu karşılıklı bir mesajdı, konuştuk birbirimizle. Ne ben [sadece] dinleme modundaydım ne de Bakan Çavuşoğlu. Karşılıklı konuştuk  ve 2020 yılında ilişkilerimizi ciddi zora sokan meseleleri gözden geçirdik. Her iki taraf da bu zorlukları aşmamız gerektiği ve endişelerimizi paylaşmanın daha iyi bir yolunu bulmamız, birlikte çalışmamız ve daha iyi bir komşuluk bölgesi için çalışmamızgerektiği konusunda mutabık kaldı.

Geçen yaz ve sonbahar aylarında hayatı zehir eden olayların sona erdirildiğini memnuniyetle söyleyebilirim. Artık Türk gemileri de arama faaliyetleri de yok.

Her iki tarafın da bu ivmeyi koruyarak anlaşmalara varabilmek üzere bunu olumlu şekilde kullanması konusunda mutabık kaldık. Türkiye-Yunanistan hazırlık görüşmeleri bugün başlıyor ya da başladı bile. Şubat ortası ya da sonuna kadar Kıbrıs meselesinin çözümüne ilişkin ilk görüşmelerin de [yeniden] başlamasını umuyoruz. 

Benim endişem bu ivmeyi korumak zorundayız. 2020 yılındaki zorlu meselelerde – Kıbrıs, deniz sınırları – olumlu bir atmosfer yaratabilmek için sakin davranılması gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *