ANASAYFA arrow right Siyaset

İslamofobi’yi siyasetçiler koz olarak kullanıyor

İslamofobi’yi siyasetçiler koz olarak kullanıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.24
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.24
İslamofobi'nin, halk tabanlısorundan çok siyasetçilerin oy toplamak için kullandığı bir koz olduğu görüşünce birleşiyor.
ABD'deki Müslüman toplumu, son yıllarda artış gösteren İslamofobi'nin, halk tabanlı bir sorundan çok siyasetçilerin oy toplamak için kullandığı bir koz olduğu görüşünce birleşiyor.



ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin, Müslümanlarla diyaloğa daha çok yönelebileceğini belirten Müslüman toplumu temsilcileri, Amerikan toplumunun İslam'ı bilmediğini ve mitolojilerle hareket ettiğini vurguluyor.
İslamofobi, 11 Eylül saldırılarından bu yana ülkedeki Müslüman toplumunun başını ağrıtıyor. Aradan geçen 10 yılda çeşitli dini ayrımcılık ve bazı radikallerin şiddet eylemlerine tanık olan Müslüman toplumu, İslamofobi'nin geldiği noktayı AA muhabirine değerlendirdi.
ABD'de ve başkent Washington civarında Müslüman toplumunu temsil eden en büyük organizasyonlardan biri olan All Dulles Area Muslim Society (ADAMS) Yönetim Kurulu üyesi ve medya direktörü Rizwan Jaka, İslamofobi'deki artışın genelleştirme, klişe ve yanlış anlaşılmalardan kaynaklandığını söyledi.
Müslümanlara yönelik aşırılıklara, farklı dinlerden oluşan hoşgörü grubuyla karşı durduklarını belirten Jaka, "dini liderlerin bu tutumu sayesinde 2-3 yıl sonra İslamofobi'nin yine var olsa da azalacağını umduklarını" ifade etti.
İnsan hakları avukatı ve "Themuslumguy.com" adresinin kurucusu, yazar Arsalan İftikhar da ülkede İslamofobi'nin arttığını düşünenlerden. İftikhar, artık çok sayıda Amerikalı'nın İslam'a endişeyle baktığını belirtti.
Eski Amerikalı diplomat ve ADAMS'da hükümetle ilişkiler başkanı Robert Marro ise İslamofobi'nin biraz azaldığını düşünüyor.


Problem siyasi

ABD'deki Müslüman toplumu, İslamofobi'nin özellikle politikacılar tarafından kullanılan siyasi bir koz olduğu görüşünde.
Jaka, 2010 Kongre seçimleri sırasında, "sıfır noktası"na cami gibi birçok konuda söylemlerin ortaya atıldığını, 2012 başkanlık seçimlerinin de yine İslamofobi'yi ve cami karşıtlığını artırmasını beklediklerini söyledi.
Marro da politikacıların bu konuyu "oylarını artırmak" için kullanmayı sevdiğini belirterek, siyasetçilerin bu davranışını "ateşe körükle gitmek" olarak nitelendirdi.
İftikhar ise sorunun hem tabansal hem siyasi olduğu görüşünde.
Müslüman toplumu, İslamofobi'nin maddi yardımlarla beslendiğinin farkında ve buna karşı koyulması gerektiğine inanıyor.


Obama'ya nasıl bakıyorlar

Ortadoğu'daki Müslüman dünyasına uluşmaya çalışan Obama'nın, kendi ülkesinde henüz bir camiyi ziyaret etmediği biliniyor.
Jaka, bu konuda "Evet, cami ziyaret etmedi, ama Müslüman toplumuyla bir araya geldi, iftar düzenledi. Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığında üst düzey konumda çalışan Müslümanlar var. İlla ki camiye gelmesi önemli değil, ama din ve inançlara saygıyla yaklaşıyor olması bizim için önemli" değerlendirmesinde bulundu. 
Marro'ya göre Obama'nın başında şu an işsizlik gibi daha önemli sorunlar var, ama ikinci kez seçilirse belki kendilerine daha çok yönelebilir.


Halk bilinçsiz

Müslüman toplumu, Amerikan halkının İslam konusunda bilinçsiz olduğunu düşünüyor.
Sorunun özellikle iç ve kırsal kesimlerde olduğunu belirten Jaka, "Ama onlara Müslümanların kim olduğunu, askeriyede, polis hizmetinde, siyasette ülkeye emeklerini anlatınca, hepimizin aynı olduğunun farkına varıyorlar. Önemli olan köprüleri kurup, karşılıklı saygı göstermek" dedi. AA
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *