ANASAYFA arrow right Siyaset

İstihdam yaratan bir büyüme oldu

İstihdam yaratan bir büyüme oldu
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.46
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.46
Babacan,Ergün, Çağlayan, MÜSİAD, İTO, ASO, ASKON başkanları ve analistler büyüme için ne dedi?
Sürpriz büyüme için ne dediler?

Başbakan Yardımcısı Babacan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün Ekonomi Bakanı Çağlayan, MÜSİAD, İTO, ASO, ASKON başkanları ve analistler büyüme için ne dedi?
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yılın ilk dokuz aylık dönemindeki yüksek performans ile 2011 yılı büyümesinin Orta Vadeli Program tahminlerinin de üzerinde gerçekleşmesinin beklendiğini kaydetti.
Babacan, yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK'in, 2011 yılı üçüncü çeyreğine ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüme rakamlarını açıkladığını hatırlatarak, GSYH'nin 2011 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 8,2 oranında artarken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış büyüme hızının da bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,7 oranında gerçekleştiğini kaydetti.
Böylece GSYH'nin 2011 yılı ilk dokuz aylık döneminde reel olarak yüzde 9,6 oranında büyüme kaydettiğini belirten Babacan, bu gerçekleşme ile Türkiye ekonomisinin OECD, Avrupa Birliği ve G20 ülkeleri arasında çok güçlü büyüme performansı gösteren sayılı ülkelerden biri olduğunu ifade etti.
Babacan, Türkiye'de gerçekleşen büyümenin, özel sektör talebine dayalı bir büyüme olup, kamu harcamalarının büyümeye katkısının sınırlı olduğunu belirterek, özel nihai tüketim harcamalarına ve özel sektör yatırımlarındaki güçlü artışa bağlı olarak 2011 yılı üçüncü çeyreğinde toplam iç talebin büyümeye 7,7 puan katkı sağladığını kaydetti. Babacan, önceki dönemlerden farklı olarak ihracatta gözlenen yüksek performans sonucunda net dış talebin de yılın üçüncü çeyreğinde büyümeye pozitif katkı sağladığını ifade etti.
''Büyüme, istihdam yaratan bir büyüme oldu''
Türkiye ekonomisinin yılın ilk dokuz ayında kaydettiği büyümenin istihdam yaratan bir büyüme olduğuna dikkat çeken Babacan, pek çok ülkede işsizlik oranlarının yüksek seviyede seyrettiği bir dönemde Türkiye'de bu yılın üçüncü çeyreği itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre, ilave 1 milyon 689 bin kişiye istihdam sağlandığını söyledi.Babacan, iş gücüne katılım oranlarındaki artış seyrinin sürmesine rağmen, istihdamın istisnasız tüm sektörlerde güçlü artış göstermesi sonucunda işsizlik oranının, 2011 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 9,2 seviyesine gerilediğini kaydetti.
Yılın ilk dokuz aylık dönemindeki yüksek performans ile 2011 yılı büyümesinin Orta Vadeli Program tahminlerinin de üzerinde gerçekleşmesinin beklendiğini kaydeden Babacan, 2012 yılında, küresel ekonomiye ve özellikle Avrupa bölgesine ilişkin belirsizliklere bağlı olarak GSYH büyümesinin yüzde 4 olmasının öngörüldüğünü söyledi.
Babacan, bununla beraber, bu büyüme oranı ile Türkiye ekonomisinin, 2012 yılında da Avrupa ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olmaya devam etmesinin beklendiğinin altını çizdi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 3. çeyrekteki yüzde 8,2'lik büyüme ile Türkiye'nin büyüme hızında dünyada Çin'den sonra 2. sırada yer aldığını bildirdi.
Bugün TÜİK tarafından yayımlanan büyüme rakamlarını NTV'de katıldığı programda değerlendiren Ergün, Türkiye'nin yüzde 8,2'lik büyüme ile dünyada büyüme hızında Çin'den sonra 2'inci sırada yer aldığını söyledi. Çin'in 3. çeyrekte yüzde 9,1 büyüdüğünü kaydeden Ergün, üçüncü sırada Hindistan'ın bulunduğunu kaydetti.
Bakan Ergün, 2011'in tamamında Türkiye ekonomisinin yaklaşık yüzde 8'lik bir büyüme ile yine iyi bir büyüme performansı göstermiş bir ekonomi olacağını da şimdiden söyleyebileceklerini ifade etti.
2012 tahminleri
Orta Vadeli Programda 2012 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 4 olarak büyüyeceğinin tahmin edildiğini, IMF'nin ise 2012 için Türkiye ile ilgili büyüme beklentisinin yüzde 2 olduğunu hatırlatan Ergün, bu rakamların 2012'de revize edilebileceğini kaydetti.
Ergün, ''IMF 2012'de yüzde 2-2,5'luk tahmin yapabilir. Biz de Orta Vadeli Programda yüzde 4'lük bir tahminde bulunduk. Çok ihtiyatlı bir tahminde bulunuyoruz. Ama Türkiye ekonomisinin içinde öyle dinamikler var ki 2 kere 2'nin 4 etmediği yerler var. Bu da Türkiye ekonomisini tahminlerin üzerinde bir büyüme noktasına taşıyor. Dolayısıyla IMF'nin de bizim de 2012'de de gelişmelere göre tahminlerimizi revize etmemiz söz konusu olabilecektir'' dedi.
2012 yılında Türkiye ekonomisinin bugünkü gidişatını biraz daha yavaşlatarak sürdüreceğine dikkati çeken Ergün, Türkiye ekonomisinin muhtemelen 2012'yi yüzde 4'ün üzerinde bir büyüme rakamıyla tamamlayacağını bildirdi.
''Düzelme başladı''
''Cari açık düşünüldüğü zaman bu kadar büyümeye sevinmeli miyiz?'' şeklindeki bir soru üzerine Nihat Ergün, cari açıkta bir düzelmenin başladığının görüldüğünü söyledi.
3. çeyrekte ihracatta yüzde 10'un üzerinde bir büyüme söz konusu iken, ithalatta yüzde 7'ye yakın bir büyümenin görüldüğüne dikkat çeken Ergün, şunları söyledi:
''Bugün itibariyle 65 milyar dolarlık bir cari açık görülüyor. Yılın tamamında 70 milyar dolar civarında bir cari açık tahmin ediliyordu. Belki bu daha aşağı bir noktaya taşınmış olacak. Ama zaten bizim büyümemizle ilgili en önemli sorulacak soru 'cari açık ne olacak?' sorusudur. Çünkü bizim ithalatımızın içerisindeki yüzde 70'lik pay hemen hemen arama malı ithalatı şeklindedir.
O nedenle 2012'den itibaren teşvik sistemimizin omurgasını cari açığı azaltıcı teşvikler oluşturuyor. Yani sadece yatırım yapılsın, sadece üretim artsın, sadece istihdam olsun değil.
Aynı zamanda bu yatırımlar yapılırken, üretim artışı sağlanırken, istihdam meydana çıkartılırken cari açık meselesi de işin merkezinde tutulsun. Hangi ara mallarını, hangi fiyatlarla, nereden ithal ediyoruz? İçeride bunları üretecek gücümüz nedir, potansiyelimiz nedir?
Bunları dikkate alan bir teşvik mekanizmasıyla, 2012 yılında alınan bu tedbirlerle cari açık konusu da daha aşağı noktalara çekilmiş olacaktır. Dolayısıyla biz cari açığın gündemden düşürüldüğü bir büyüme performansını zaten hesaplamıyoruz, cari açığı da aşağı indirerek bir büyüme performansı göstermeliyiz.''
''Türkiye'nin büyümesinden, ekonominin büyümesinden çok büyük bir endişe olmamalı'' diyen Ergün, cari açık konusunun da dikkatli bir şekilde takip edilmeye devam edileceğini vurguladı.
Yerli otomobil çalışması
Türkiye'de otomotiv sektörünün ihracatta lokomotif sektör olduğunu, fakat sektörün ithalatta da çok önemli bir yeri bulunduğuna işaret eden Ergün, ihracat fazlası veren sektörün giderek eksiye düştüğünü kaydetti.
Ergün, bu durumun düzelmesi için Türkiye'de yeni marka ve modellerin üretilmesine ihtiyaç bulunduğunu belirterek, ''Sektörün merkezine artık yeni bir model ve marka koymamız lazım. Yerli bir model ve marka koymamız lazım. Sadece milli hislerle değil, yani sadece bizim de arabamızın arkasında bir ismimiz yazsın meselesi değil. Tabii ondan da ayrıca gurur duyarız, ama bundan ziyade Türkiye ekonomisinin buna ihtiyacı olduğu için bunu söylüyoruz'' diye konuştu.
Bakan Ergün, konuyla ilgili bir soru üzerine, ekonomi yönetimi olarak 1600 motorun altındaki araçlarda ÖTV artışına dönük bir çalışma yapmadıklarını da bildirdi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Güven ortamı ve ekonomideki, büyümedeki istikrarın her alana yansıdığını hep birlikte göreceğiz. 2011 yılının ilk iki çeyreğinde büyümede gösterdiği performans ile dünya ekonomilerinden ayrışan Türkiye, üçüncü çeyrekte de beklentilerin üzerinde büyüyerek farklı olduğunu bir kez daha kanıtladı. Bu büyüme oranına şaşırmadık ve şaşırtmadık, sadece parmak ısırtıyoruz'' dedi. AA

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *