ANASAYFA arrow right Siyaset

Türkiye dış şoklara en açık ülkelerden biri

Türkiye dış şoklara en açık ülkelerden biri
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.56
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.56
Dış şoklara “en açık” ülkeleri, Türkiye, Polonya, Şili, Çek Cumhuriyeti, Meksika, Macaristan ve Brezilya olarak sıraladı
Financial Times gazetesince yayımlanan bir makalede sermaye akımlarının durması veya yönünü değiştirmesi halinde dış şoklara “en açık” ülkeleri, Türkiye, Polonya, Şili, Çek Cumhuriyeti, Meksika, Macaristan ve Brezilya olarak sıraladı.

-Buna karşın makalede “riskteki ekonomilerin korunması var” denildikten sonra Türkiye’nin yüksek brüt varlık stokuna dikkat çekildi.

Sermaye akımlarının durması veya yönünü değiştirmesi durumunda dış şoklara “en açık” ülkelerin arasında Türkiye de sayıldı. Financial Times gazetesince yayımlanan bir makalede “en açık” ülkeler, Türkiye, Polonya, Şili, Çek Cumhuriyeti, Meksika, Macaristan ve Brezilya olarak sıralandı. Buna karşın “riskteki ekonomilerin korunması var” denilen makalede bunun örneği olarak da Türkiye’nin yüksek brüt varlık stoku gösterildi. 

Ekonomi gazetesi Financial Times’in, “Brics’lerin Ötesi” bloğunda, Morgan Stanley’nin küresel yükselen piyasası ekonomisti Manoj Pradhan’ın kaleme aldığı, sermaye akımlarındaki ani kaymaların, yükselen piyasa yatırımcıları için risk oluşturduğu vurgulanan bir makaleye yer verildi. 
“İronik” olarak yükselen ekonomilerin sermaye akımlarını çekme başarısının ve küresel bankaların kredilerinin, kendilerini “ani şoklar riskine açık bıraktığı”nı belirten Pradhan, Avrupa’dan kaynaklı ciddi bir risk olasılığının tamamen dışlanamayacağını savundu. 
Makalede yükselen ekonomilerin çoğunun cari işlemlerde fazlıkları olsa da Türkiye, Hindistan, Brezilya ve Polonya’da açıkların bulunduğuna işaret edildi. 


Bunun ardından yükselen piyasaların eskiye oranla daha “güvenli” olsa da bağışıklıklarının bulunmadığı belirtilirken “Yükselen piyasa ekonomileri, kendi başarılarının kurbanı oldu” değerlendirmesi de yapıldı. Pradhan, makalesinde şöyle devam etti: 
“Morgan Stanley’deki meslektaşım Patryk Drozdzik ile kısa bir süre önce hazırladığımız bir notta Türkiye, Polonya, Şili, Çek Cumhuriyeti, Meksika, Macaristan ve Brezilya’yı ani bir durmaya (yani son iki yılda aldıkları sermaye akımlarında dramatik bir yavaşlama veya tam bir değişiklik) en açık olan ülkeler olarak belirledik.” 


Sermaye akımların durması veya yönünü değiştirmesi halinde hangi ülkelerin “ateş hattı”nda olduklarını görmek amacıyla dört “tetik” kullandıklarını anlatan Pradhan, bunları, portföy akımlarında büyüme, yükselen ekonomilere yönelik küresel kredilerindeki yüksek artış, kısa vadeli dış borcun toplam dış borç yüküne oranı, ve döviz rezervleri ile cari açığın finansmanına ilişkin kaygılar olarak sıraladı. 
Buna karşın, Pradhan, riskte olan ekonomilerin korunmasının da bulunduğunu belirterek, “Örneğin, Türkiye’nin yüksek düzeyde brüt varlık stoku var bu nedenle net pozisyonu daha az kaygı verici, Şili ve Macaristan’ın bile ise, cari fazlalıkları bulunuyor” diye yazdı. 


Ülkelerin dış şoklarına ne kadar açık
En Açık Orta Açık En Az Açık
Türkiye İsrail Çin
Polonya Endonezya Rusya
Şili Arjantin Kolombiya
Çek Cumhuriyeti Güney Kore Peru
Meksika Romanya Malezya
Macaristan Güney Afrika Tayland
Brezilya Hindistan
Ukrayna

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *