“1001 KİLİSE KENTİ” : ANİ ANTİK KENTİ

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

 

Ani Antik Kenti, Anadolu toprakları üzerindeki en eski yerleşimlerinden biri ve Kars’ın merkezine 45 km uzaklıktaki Ani Köyü sınırlarının hemen yanında yer almaktadır. Ani Köyü sakinleri aynı zamanda İzmir Balçova İlçesinin Doğan Köyü’nün sakinleridir.
Ani’ye gitmek için Kars şehir merkezinde bulunan Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı’nın yanında her sabah (ziyaretçiler varsa) 09.00’da ve öğleden sonra 13.00’de Kars Valiliği Özel İdare Müdürlüğü aracı kalkmaktadır. Gidiş geliş ücreti ise 14 liradır. Yolculuk 30 dakika sürmekte ve Ani’de aracın şoförü 2 veya 2 saat 30 dakika süre veriyor. Yol oldukça iyi durumdadır. Taksi kullanmak isterseniz sıkı bir pazarlık yapmanız gerekmektedir. Pazarlık gücünüze göre 100 -200 lira arasında bir ücret ödeyebilirsiniz.
Ani’ye giriş ücreti 8 liradır. Müzekart ve Maximum kart sahipleri herhangi bir ücret ödemiyor.
Ani kentinin kuruluşuyla ilgili çok az bilgi olmasına rağmen, kuruluşu M.Ö. 1. Binyılın ilk yarısına dayanmaktadır. Kente bir bütün olarak bakıldığında Ermeni kültürü, sanatı, mimarı ve kentsel tasarım kalıntılarını taşımaktadır. Bütün buna rağmen bölge Mezopotamya, Orta Asya ve Kafkaslardan gelen 24 farklı ulus ve dini gruplara da ev sahipliği yapmıştır. İlk Zerdüşt Tapınağı, Anadolu’daki ilk Türk Cami burada bulunmaktadır.
Ani Antik Kenti, Aras Nehri’nin kolu olan Arpaçay’a dayanmaktadır. Arpaçay, Türkiye ile Ermenistan arasında doğal sınır görevi görmektedir.
Ani Antik Kenti’nde Görülecek Yapılar :
1- Şehir Surları
2- Büyük Katedral (Fethiye Camii)
3- Aziz Prkitch (Keçel ) Kilisesi
4- Gagik Kilisesi
5- Abughamrents (Poladoğlu) Kilisesi
6- Tiğran Honents (Resimli) Kilisesi
7- Genç Kızlar Kilisesi
8- Rahibeler Manastırı
9- Ebu’l Manuçehr Camii
10- Selçuklu Kervansarayı
11- Selçuklu Sarayı
12- Küçük ve Büyük Hamamlar
13- İpek Yolu Köprüsü
14- İç Kale
15- Bostanlar Deresi Mağaraları
16- Kaya Kilisesi
17- Ateşgede Tapınağı
18- Horomos Kilisesi
19- Kuş Evleri
Ani Antik Kenti, 2016 yılında Unesco Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmiştir. Ülkemizde on yedi tane Unesco Dünya Miras Listesi’ne giren eser bulunmaktadır.
Ani’yi gezdiğinizde çok etkileyici bir kent görünümü ile karşı karşıya kalacaksınız. Bölgede yapılacak arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkacak pek çok şey olduğu bilinmektedir.
Yolunuz Kars’a düşerse, Ani Antik Kenti mutlaka görmeniz gereken bir yerdir.

NOT : Ani Antik Kenti’nde görevlendirilen gerek bekçi gerekse diğer personel seçimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Yerli ve yabancı birçok misafir tarafından ziyaret edilen bölgedeki personelin giyim - kuşam, davranış ve konuşmalarına özen göstermesini beklemek hakkımız olduğunu düşünüyorum.

“1001 KİLİSE KENTİ” : ANİ ANTİK KENTİ