Ne kadar da normalleşti her şey!

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Gün içerisinde, sitem ettiğimiz o kadar çok şey var ki ve buna rağmen, değişmeyen tek şey, yine sitemlerimizin aynı şekilde, devam ediyor olmasıdır.
Peki sebep?
Tüm olumsuzluklar o kadar normalleştirilip sunuluyor ki önümüze, artık şikâyet etmek yerine, gayet normal bir durummuş gibi doğal karşılar hale geliyoruz.

Birkaç örnek verecek olursam, bazı televizyon dizilerinde,
Bilgisayar başında çok fazla vakit geçiren karakterlerin, bir dahi gibi gösterilmesi
ya da küçük yaşta bir çocuğun, akıllı telefonunun, sosyal medya hesabının olmaması gibi gayet doğal ve olması gereken durumların, büyük bir eksiklikmiş gibi gösterilip, bir şekilde özendiriliyor olması.
Bir başkasında, bir adamın üç veya dört eşinin olması ve bu durumun gayet normal bir şekilde izleyicilere yansıtılması.
Bir başkasında, çocuğun, ebeveyninden yerine getirmesini istediği bir talebinin gerçekleşmemesi durumunda, evi kolay bir şekilde terk edebilip, daha rahat bir yaşama kavuşuyor olması.

Sanal âlemde
,
Oyun, reklam vb. uygulamaların içerisine sıkıştırılmış, o an eğlence amaçlı oynanan savaş oyunları, araba yarışları tarzı uygulamalar, ileride şiddet eğilimine, trafik kazalarında sıkça rastladığımız hız sınırının aşılması, gibi yanlış davranışlara neden olmuyor mu aslında?
Bunların, günümüzde hız kesmeden artmaya devam etmesinin nedeni, daha önce bilinçaltına yerleşen, geçmişteki eylemlerimizin, açığa çıkması sonucudur bir nevi.
Daha sayamayacağımız kadar çok olumsuzluk, o kadar normalleştirildi ki, bir süre sonra kişilerin bilinçaltına yerleşen bu ve benzeri olaylar, kişiler arasında, iletişim bozukluklarına, kayıp vakalarına, şiddete, hatta cinayetlere sebep olabilmektedir.

Tabii sonra ardından başlayan sitemlerimiz

İnsan zihnine, gün içerisinde yaşadığı olumlu, olumsuz birçok mesaj kodlanır. Genelde bilinçli olarak almadığımız bu olumsuz mesajlar, ileride en zayıf olduğumuz anda ortaya çıkabilmektedir. Tıpkı, kavgalı, gürültülü ortamda yetişen bir çocuğun, büyüyünce şiddet eğilimli davranışlar sergilemesi gibi.
Bu durum bazen iş hayatında, (mobbing) diye adlandırılan psikolojik baskı kavramı ile yine karşımıza çıkabilmektedir. Yöneticinin, geçmişte yaşadığı olumsuz iş hayatı koşullarını, çalışanına yansıtması benzeri durumlar.

Psikolojide de belirtildiği üzere, “Davranışlarımız, geçmiş yaşantılarımızın ürünüdür
Tabii, duyduğumuz, izlediğimiz, konuştuğumuz ve sık sık karşılaştığımız bu tarz olumsuzlukları eğitim, araştırma ve en önemlisi sürekli öğrenme ile bir nevi de olsa elbette azaltabiliriz.

Ne kadar da normalleşti her şey!