Çocuğun okuma alışkanlığı ve ebeveyn etkisi

YAYINLAMA: 15 Eylül 2020 / 12.53 | GÜNCELLEME: 15 Eylül 2020 / 12.53

Çocuğun yetiştirilmesi üzerinde en önemli etken annedir. Ailenin diğer bireyleri de önemli bir faktördür ama anne kadar değil. Özellikle çocuğun küçük yaşlarda okuma alışkanlığı edinebilmesi için en önemli görev anneye düşüyor. Çünkü annenin hemen hemen her davranışı çocuk tarafından çok erken yaşlarda kaydedilir.

Aile ve ailede en önemli rolü üstlenen anne çocuğa öyle bir eğitim vermeli ki çevredeki hiçbir etken, çocuğu okuma konusunda yıldırmasın.

Çocuğa okuma alışkanlığı kazandırmak için:

Küçük yaşlarda, çocuğa özel zaman ayırarak, onun ilgi düzeyi ve yaşına uygun öykü, masal kitaplarını okuyarak temeller atılabilir.

Evde hem aile fertlerinin hem de çocukların ulaşabileceği bir yere farklı türde kitapları içeren bir kitap köşesi oluşturulabilir. Eğer evde sürekli televizyon seyredilip hiç kitap okunmuyorsa çocuklarında kitap okumasını beklemek gerçekçi olmaz.

Kitaplar çocukların ilgi alanlarına göre ve çocukla birlikte seçilmelidir.-Anne babalar, çocukla birlikte alışverişe veya gezmeye gittiklerinde, bir kitapçıya ya da kitap-dergi reyonuna uğramayı ihmal etmemelidirler.

Kitap okuma alışkanlığının kazanılmasında kütüphane kullanımının etkisi büyüktür. Bu nedenle çocuklar için çevre kütüphanelerin tanıtılmasına yönelik gezilerin yanında okul kütüphanesinin aktif kullanımı için yönlendirilmeleri gerekir.

Anne babaların ödül listesinde mutlaka kitap olmalıdır.-Çocuğu sürekli okuması yönünde uyarmak yerine, kitap okuduğunda onu destekleyerek motive etmek daha doğru olur.

Ebeveynler çocuklarına okudukları şeylerin önemini anlatabilirler…

Çocuğun okuma alışkanlığı ve ebeveyn etkisi