ÇAĞIMIZIN KÜRESEL ANLAMDA EN BÜYÜK PROBLEMLERİNDEN BİRİ: ÇOCUKLARA YÖNELİK CİNSEL İSTİSMAR

YAYINLAMA: 19 Mart 2021 / 19.13 | GÜNCELLEME: 19 Mart 2021 / 19.13

Cinsel istismar; çocukların yaşamları üzerinde derin kalıcı izler bırakan ve diğer istismar türlerine göre tespit edilmesi en zor olan istismar türüdür. Özellikle 1990’lı yıllardan itibaren artan bir grafik göstermeye başlamış ve çağımızın en büyük küresel problemlerinden biri haline gelmiştir.

Birleşmiş Milletler’in, Çocuğa Yönelik Şiddet Araştırma Raporu’na göre dünyada her yıl 73 milyon civarında erkek çocuğu ve 150 milyon civarında kız çocuğu cinsel istismara maruz kalmaktadır. Küresel bazda ki bu vahim tablo maalesef yansımasını ülkemizde de göstermektedir. Şöyle ki Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre 2014 ve 2017 yılları arasında 7466 erkek çocuğu ve 51818 kız çocuğu cinsel istismara uğramıştır. Bu verilere ise sadece adli mercilere intikal etmiş olan vakalar üzerinden ulaşılmıştır. Bir de buz dağının görünmeyen yan adli mercilere intikal etmeyen kısmı var ki o kısımda baz alındığında mevcut tablonun daha vahim bir hal alması kaçınılmaz olacaktır.

Ayrıca TÜİK’in verilerine göre 2019 yılında, cinsel istismar suçundan dolayı Türkiye de açılmış olan dava sayısı 28 bin 360 olup bunlardan sadece 15 bin 651’i mahkumiyet kararı ile sonuçlandırılmıştır. İlimizde ise cinsel istismar suçundan dolayı 959 tane dava açılmış olup bunlardan 228 tanesi hakkında mahkumiyet kararı verilmiştir.

Çocuklara yönelik cinsel istismarın önlenmesi için dünyada ve Türkiye de çeşitli çalışmalar yürütülmekte olup bu çalışmaların önemli bir kısmı sivil toplum kuruluşları aracılığıyla yapılmaktadır. Türkiye de bu anlamda çalışma yürüten en etkin kuruluşlardan bir tanesi ise “Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği” dir (UCİM).  Dernek; çocuklara yönelik cinsel istismarla mücadele kapsamında yurdun dört bir yanında toplumsal bilinçlendirme ve eğitim çalışmaları yürütmekte, bünyesindeki gönüllü avukatlarla mağdur çocukların davalarına katılmakta dahil onlara her türlü hukuki desteği sağlamaktadır. Ayrıca bünyesindeki gönüllü psikologlarla da mağdur çocuklara ve ailelerine yönelik rehabilitasyon desteği sunmaktadır.

ÇAĞIMIZIN KÜRESEL ANLAMDA EN BÜYÜK PROBLEMLERİNDEN BİRİ: ÇOCUKLARA YÖNELİK CİNSEL İSTİSMAR