Oğulotu, Melisa (Melissa officinalis) 2
Anti-mikrobiyel etkisi sayesinde, gıda sanayinde gıdaların bozulmasına neden olan mayaların gelişimini önleyici etkiside vardır. Almanya‟da yapılan bir araştırmada; Melissa officinalis uçucu yağlarının solunum sistemine etki eden ve cilt enfeksiyonlarına neden olan bakterilere karşı antibakteriyel aktivitesi araştırılmış . Kullanılan tüm bakterilerde en yüksek antibakteriyel aktiviteyi M. officinalis uçucu yağı göstermiştir.
Bitkinin toprak üstü kısımlardan hidrodistilasyonla elde edilen uçucu yağın farklı oranlarda denenen tüm gram(+) ve gram(-) bakteri suşlarına karşı etkili olduğu ve özellikle E.coli ile çok dirençli bir bakteri olan Sigella sonei üzerinde yükek antimikrobiyal aktivite gösterdiği bulunmuştur.
Uçucu yağı dermatomitler üzerinde antifungal aktivite gösterir. uçucu yağı ve yağın temel bileşeni olan sitralin anti-spazmolitik etkisi gösterir.
Bitkinin toprak üstü kısımlarından hazırlanan uçucu yağın sıçanlarda ileum kasılmalarını gevşetici etkisi saptanmış.
Antiülser etkisi: gastrik ülser olan sıçanlarda, melisa yapraklarının mide asit salgısını engelleyici ve asit üretimini azaltıp müsin salgısında artışa neden olmuştur. anti-ülserojenik aktivitesi vardır. Hipolipidemik etkisi vardır.
Yağlı karaciğer hastalıklarında , hiperkolesterolemi, hipertrigliseridemi ve obez hastaların tedavisi için çok faydalı olduğu bir çok araştırmada gösterildi.Hiperlipidemi oluşturulan sıçanlara Melissa officinalis‟in kurutulmuş yapraklarından hazırlanan ekstresi verilerek ekstrenin izole karaciğer dokusunda yaratacağı dejeneratif değişiklikler morfolojik ve biyokimyasal olarak incelenmiş. Çalışma sonunda ekstrenin hipolipidemik sıçanlarda karaciğer koruyucu etkisinin bulunduğu gösterilmiştir. Yapısındaki fenolik asitlere bağlı olarak anti-oksidan özellikler gösterir. Yapraklarından elde edilen uçucu yağ, anti-bakteriyel ve antifungal özellikleri ile tanınmasının yanında hafif depresyon ve spazm rahatsızlıklarının tedavisinde de etkilidir. Sürecek