GÜNEŞ TEYZE’NİN REÇELLERİ

YAYINLAMA: 05 Eylül 2022 / 14.02 | GÜNCELLEME: 05 Eylül 2022 / 14.02

Kış aylarına meyve saklamak için reçel yapıldığını herkes bilir herhalde. Bundan 60-70 sene öncesine kadar şeker yerine pekmez kullanılarak yapılan reçeller, bugün pek çeşitli… acı biber ve domatesten bile reçel yapılıyor. Ayrıca şeker konulmadan elma suyu kullanılarak reçel yapan kişiler de var.

Annem çok güzel reçeller yapardı. Bahçemizdeki vişne ağacının meyveleriyle yaptığı reçelin tadı, halen damağımın bir yerinde durur. Ayva reçelini rendeleyerek, portakal reçelini portakalı halka şeklinde keserek yapardı. Annemin yaptığı hiçbir reçel bozulmazdı, buzdolabına da konmazdı.

Ben, reçel yapmayı öğrenmeye pek kafa yormadım desem doğru söylerim. Bu sene nasıl olduysa ilham geldi, ben de çeşitli reçeller yaptım, deneyimlerimi de sizinle paylaşmak istedim.

Sevgili Emel Hengirmen, “Vişne vakti geldi, bitmeden bana vişne al” deyince, benim de reçel yapma isteğim uyandı. Geçen sene Büyük Pasaj’dan vişne çekirdeği çıkaran bir de alet almıştım, galiba biraz da o aleti kullanmak için hevesim arttı, mevsiminde vişne reçeli yaptım. Reçellerde özellikle ekşi meyve kullanırken gelenek olmuş, 1 kg. meyve için 1 kg. şeker kullanılıyor. Ben, şeker miktarından çalıyorum! Gerçekten, yerine göre önerilen miktardan 300-400 gr. eksik şeker koyuyorum. Doğaldır, reçel çok koyu bir yapıya sahip olmuyor, şekeri çalındığı için. Şekerini az koyduğum reçelin içine kaynarken az miktarda limon tuzu atmış oluyorum. Bir iki taşım kaynattıktan sonra bir borcama boşaltıp, Güneş Teyzenin kuvvetli ışıkları altına bırakıyorum. İçerisinde güçlü petkin olan erik gibi reçelleri tıpkı ocakta pişirir gibi arada sırada karıştırıyorum. Böylece yüz tutmasını da engellemiş oluyorum.

Bahçede sabahtan akşama kadar güneş alan bir köşe buldu eşim bana. Reçelimi Güneş Teyze ile orada buluşturuyorum. Benim yaşadığım yerde havada toz ve egzoz da yok! Ama sinek ve istenmeyen şeyler reçele gelmesin diye dantel şemsiye kapatıyorum üzerine.

Güneş Teyze gittikten sonra içeri alıyorum, bakıyorum ki koyduğum reçel miktarı bir santim filan eksilmiş. En fazla üç gün içerisinde reçel, istediğim kıvama ulaşıyor, kavanoza dolduruyorum. Zaten bir kilodan yaptığım için, en fazla bir kiloluk kavanoza sığıyor. Bir kilo şeftali ise, koyu reçel olduktan sonra 800 gramlık kavanoza sığıyor. Bir kilo Japon eriği marmelatlı ise bir kiloluk kavanoz istiyor. Güneş Teyzenin reçellerini buzdolabına koymaya gerek yok. Hiçbir şekilde bozulmuyor.

Haziran sonunda, Temmuz başında zerdali, kayısı gibi meyveler vardı. İnternette “Yayamın tarifleri” isimli pek güzel bir site var. Orada kayısı marmelatı tarifi gördüm ve uyguladım, pek güzel oldu. Tavsiye üzerine buzdolabına koydum. Ancak, ne hikmettir bilemedim, benim marmelatı Güneş Teyze hiç görmedi. Bugün fotoğraf çekmek için açtığımda yüzünde azıcık küf gördüm, üzüldüm. Kaşıkla dikkatlice alıp attım tabi, neyse tadını da etkilememiş. Yarın Emel Abla ile konuştuktan sonra onu da Güneş Teyze ile buluşturmayı düşünüyorum.

Bu yazıyı yazarken evde petkin hazırlayabileceğimi anlatan bir tarif buldum. Petkini elde edip, buzlukta saklarım. Kışın, yerli mandalin, kumkat gibi reçeller için kullanırım. Yerli mandalin, kabuğu olağanüstü aromalı “Bodrum mandalini” olarak bilinen türe verilen isim.

recel güneş teyzeye emanet

reçel güneş teyzeye emanet

receller

reçeller

GÜNEŞ TEYZE’NİN REÇELLERİ