ANASAYFA arrow right Röportaj

Sigara ile ilişkili kanser türlerinin kadınlarda görülme sıklığı arttı

Sigara ile ilişkili kanser türlerinin kadınlarda görülme sıklığı arttı
YAYINLAMA: 17 Nisan 2020 / 21.30
GÜNCELLEME: 17 Nisan 2020 / 21.30
Günümüzün en önemli hastalıklarından birisi hiç şüphesiz kanser.Kansere yakalanan insan sayısı artarken kanserin tedavisi ise zor süreçlerden oluşuyor
Günümüzün en önemli hastalıklarından birisi hiç şüphesiz kanser.Kansere yakalanan insan sayısı artarken kanserin tedavisi ise zor süreçlerden oluşuyor.Gaziantep Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Başhekim Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Handan Haydaroğlu Şahin ile kanser üzerine konuştuk.

İleriki yaşlarda görülmesi beklenen bazı kanser tiplerinin son dönemde gençlerde daha sık görülmeye başlandığını vurgulayan Şahin, Suriye’den gelen hastalarda kemik ve yumuşak doku tümörlerine genç yaşlarda daha fazla rastlandığını söyledi.

Şahin, “Bazı kanser türleri kadınlarda, bazıları ise erkeklerde daha sık görülüyor. Son yıllarda sigara kullanımının artmasından dolayı akciğer kanseri başta olmak üzere sigara ile ilişkili kanser türlerinin kadınlarda görülme sıklığı arttı” dedi.
Sabah-Gaziantep Üniversitesi Onkoloji Hastanesi kaç yıldan beri hizmet veriyor?
-Hastanemiz 2006 yılının Ekim ayında bölge hastanesi olarak hizmete açılmıştır.

Sabah-Günlük kaç poliklinik hizmeti veriliyor? Yatarak tedavi gören hasta sayısı ne kadar? Kaç hekim çalışıyor?
-3 Tıbbi Onkoloji, 2 Çocuk Hematoloji, 1 Erişkin Hematoloji, 2 Radyasyon Onkoloji polikliniği hizmet veriyor.Polikliniklerde günlük toplam 100-150 arası hastaya bakılıyor.Yatarak tedavi gören hasta sayısı 70 civarında. Hastanemizde 2 Profesör, 1 Doçent, 1 Yardımcı Doçent, 3 Uzman, 13 Asistan hekim görev yapıyor.

Sabah- Gaziantep ve bölge kanser hastalığı yönünden bir özellik gösteriyor mu?Bu bölgede hangi kanser türleri daha yaygın?
-Safra yolları, pankreas ve mide kanserinin genel görülme oranı diğer bölgelerle kıyaslandığında bölgemizde daha sık rastlanmaktadır. Bir çeşit ilik kanseri olan Multiplmyeloma ise Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta daha sık görülmektedir.Diğer kanserlerin sıklığı ise genel görülme oranları ile aynı.

Sabah-Gençler ve çocuklar arasında kanser görülme sıklığındaki artış ne oranda?
-İleri yaşta görülmesi beklenen bazı kanser tipleri son dönemde gençlerde daha sık görülmeye başlandı. Ayrıca Suriye’den gelen hastalarda kemik ve yumuşak doku tümörlerine genç yaşlarda daha fazla rastlandığını gözlemlemekteyiz.

Sabah-Kanser kadınlarda mı yoksa erkeklerde mi daha fazla görülüyor?
-Bazı kanser türleri kadınlarda, bazıları ise erkeklerde daha sık görülüyor. Son yıllarda sigara kullanımının artmasından dolayı akciğer kanseri başta olmak üzere sigara ile ilişkili kanser türlerinin kadınlarda görülme sıklığı arttı.
Sabah-Gaziantep beslenme kültürüyle farklı bir il… Yağlı yiyecekleri ve mangal alışkanlığı söz konusu.Ayrıca diyabet gibi bir tehdit de var. Bunlar kanseri tetikleyen unsurlar mı?
Yanmış yağ ve et tüketimi; mide, pankreas ve kolon kanseri sıklığını artırabiliyor. Yüksek kan şekeri düzeyinin kansere yatkınlık yapabileceği veya mevcut kanser hastalığını alevlendirebileceği hipotezleri söz konusu olmasına rağmen bu hipotezi destekleyen bilimsel kesin kanıtlar yok elimizde..

-En acımasız kanser türleri hangileridir?
-Mide, pankreas, safra yolları, akciğer kanserleri ve akut lösemi türleri özellikle ileri evrede tanı almaları halinde kötü seyredebiliyor.
Sabah-“Erken teşhis hayat kurtarır” sloganı tüm kanser türleri için geçerli mi?
-Tüm kanserlerde erken tanı hastanın tedavi olabilme şansını büyük oranda artıyor..

Sabah-Hava kirliliğinin en yoğun olduğu illerden birinde yaşıyoruz.Bu durum kanser vakası artışını tetikleyen unsurlardan biri midir?
-Hava kirliliği en fazla akciğer kanserlerinde olmak üzere birçok kanserde tetikleyici rol oynayabilmektedir.

Sabah-Kanser aynı zamanda pahalı tedavi gerektiren bir hastalık diye biliniyor, bu doğru mu? Bir kanser hastasının tedavisine ortalama ne kadar harcanıyor? Tedavi masraflarının tümünü devlet mi karşılıyor?

-Kanser tedavisinde kullanılan ilaçların maliyeti yüksek. Ancak tüm kanser hastalarının tedavi maliyetleri devlet kurumlarınca karşılanıyor.Hastadan herhangi bir ücret talep edilmiyor.

Sabah-Türkiye’de kaç onkoloji hastanesi var?Sayı yeterli midir?
- Tam donanımlı Onkoloji Hastaneleri büyük şehirlerde hizmet veriyor. Onkoloji klinikleri birçok yerde bulunuyor ve yoğun hasta talebini karşılamak için kapasitesinin üstünde çalışıyor.

Sabah-Türkiye’de özellikle kırsal kesimde kansere yakalanmış birine yakında ölecek gözüyle bakılıyor.Bu psikoloji hastaları çok olumsuz etkiliyor.Oysa biliyoruz ki kanser tedavi edilebilir.Hastaya bu moral desteğini nasıl sağlıyorsunuz?Hasta yakınlarına bu konudaki önerileriniz nelerdir?

-Hastalara tedavi şansının olduğunu bilimsel verilerle açıklıyoruz ve gereken hastalara psikolojik destek ile sosyal destek sağlıyoruz. Bununla ilgili hastanemizde “Psikolojik Destek Timi” mevcut.

Sabah-Yıllar önce büyüklerimiz olumsuz bir şey olduğunda, “Beni verem ettin” derdi, şimdilerde ise “Beni kanser ettin” deniliyor.Gerçekten de sıkıntı ve stresin bu hastalıkların oluşmasında etkisi var mıdır?
- Bilimsel çalışmalar stresin kansere yakalanma açısından direkt etken olduğunu göstermiyor. Ancak kendi klinik gözlemlerimize göre stresin kanserin seyrini olumsuz etkilediğini düşünmekteyiz.

Sabah-Kanser üst gelir grubunda mı, yoksa alt gelir grubunda mı daha yaygın?
-Burada hijyen gündeme geliyor. Sosyo-ekonomik düzey ile hijyen kötülüğü ilişkilendirildiğinde kansere yakalanma riski artıyor denilebilir.

Sabah-Kanser genetik midir?
Birçok kanserde aile hikâyesi ve bazı genetik mutasyonlar rol oynuyor.Sabah-Korunmak için ne yapılması gerekiyor?
Kansere yakalanmada genetik ve çevresel faktörler rol oynuyorr. Özellikle sigara, alkol, tütsülenmiş yiyecekler ve yanmış et ürünü, radyasyon, bazı köy evlerinin dış duvarında boya yerine kullanılan asbest fazlalarının maruziyetlerinden kaçınılması birçok kanser türünden korunmada önemli bir rol oynuyor. Hüseyin Karataş
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *