ANASAYFA arrow right Sağlık

Altın Öğün; Kahvaltı

Altın Öğün; Kahvaltı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.36
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.36
Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu (SBYO
Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu (SBYO) Beslenme & Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Utku Çelik, insan hayatı için son derece önem arz eden öğünlerimizden biri olan kahvaltının önemini anlatan bir yazı yayınladı.

Değişen yaşam koşulları ile beraber beslenme düzenimizde de birçok değişiklikler meydana geldiğini belirten Utku Çelik, kahvaltı ile ilgili şu açıklamalarda bulundu; “Yoğun iş/okul temposu, uyku süresinin normalden uzun olması, bilinçsiz beslenme alışkanlıkları gibi sorunlar, uzun süreli açlıklara ve öğünlerin atlanmasına neden olmaktadır. Ana ve ara öğünlerin birlikte olması gereken bir sağlıklı beslenme programında kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu unutulmamalıdır. Kahvaltının günün en önemli öğünü sayılmasının nedeni; uzun bir gece açlığını takip eden ve uyku sürecinde tükenen enerjimizi tekrar alabilmek adına aldığımız ilk öğün olmasına bağlıdır.

Günlük alınması gereken enerjinin % 25 gibi büyük bir oranı kahvaltı öğününden alınmalıdır. Günlük alınması gereken enerjinin bu derece büyük bir kısmını karşılayan altın öğünümüzde; süt, yumurta, peynir gibi protein içeriği zengin besinlere, meyve ve sebze gibi vitamin ve mineral kaynağı besinlere ve ekmek-tahıl grubundan besinlerimize yer verilmelidir” dedi.

Güne İstekli Başlamada Kahvaltı Büyük Rol Oynuyor
Yapılan çalışmalarda kahvaltı öğününün atlanmasının bilişsel fonksiyonlarda ve özellikle hatırlama performansında gerilemeye yol açtığının görüldüğünü vurgulayan Utku Çelik, yeni bir güne istekli başlamada ve günü verimli bir şekilde sürdürmede sabah kahvaltısının miktarının ve bileşenlerinin büyük rol oynadığını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Kahvaltının kan şekeri dengesini sağlayarak; kan şekeri düşmesine bağlı olarak gelişebilecek baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon bozukluğu gibi sorunların oluşmasına engel olduğu bilinmelidir. Kahvaltı öğününü tüketen öğrencilerin; sınıf içerisindeki başarısının daha fazla, kavrama yeteneklerinin daha iyi, problem çözme gibi konularda daha başarılı oldukları, beslenme bozukluklarından oluşan hastalıklara daha az yakalandıkları, kilo kontrolünü daha iyi sağlayabildikleri belirtilmektedir.

Sonuç olarak; yeterli ve dengeli beslenen sağlıklı toplumların oluşabilmesi için altın öğün kabul edilen kahvaltı öğününün her yaş grubu için elzem olduğu unutulmamalı, yeterli ve dengeli beslenme kuralları çerçevesinde kahvaltı öğünü atlanmadan tüketilmelidir” dedi.Arzu Bulut


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *