ANASAYFA arrow right Sağlık

Çocuklarda 6-7 kez üst solunum yolu enfeksiyonu normal

Çocuklarda 6-7 kez üst solunum yolu enfeksiyonu normal
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.31
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.31
Özel Deva Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Zerrin Tekinkuş üst solunum yolu enfeksiyonunun çocuklarda sık görüldüğü için dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Özel Deva Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Zerrin Tekinkuş üst solunum yolu enfeksiyonunun çocuklarda sık görüldüğü için dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Üst solunum yolu denilince burun, sinüsler, yutak ve gırtlak olarak anlaşılması gerektiğini ve bu bölgelerin iltihaplarının da üst solunum yolu enfeksiyonu olduğunu açıklayan Özel Deva Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Zerrin Tekinkuş, "Erişkinlerde yılda 3-4 kez , çocuklarda 6-7 kez üst solunum yolu enfeksiyonları geçirmesi normal olarak kabul edilebilir" dedi.
Üst solunum yolları enfeksiyonlarının nedenlerini açıklayan Uzm. Dr. Tekinkuş, "Çok sayıda virüs ve bakteri üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. Viral üst solunum yollarının birçoğu 3 ile 7 günde geçmektedir. Bu virüsler çok hızlı yayılır ve çok bulaşıcıdır. Bu virüsler herhangi bir kişinin solunum yoluna ellerden temas yolu ile, yiyecek veya içecek paylaşımı ve öpme gibi temas ile bulaşabilir. Ayrıca, öksürük ve hapşırma yoluyla da yayılabilir" dedi.
En önemli belirtilerin; burun akıntısı, boğaz yanması, hapşırık, öksürük,gözlerde kızarıklık, çapaklanma, kas ve eklemlerde ağrı, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, üşüme-titreme, hafif ateş ve yorgunluk olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Tekinkuş, "Eğer belirtiler yüksek ateş, nefes darlığı, bulantı-kusma ve ishal ise doktora başvurulması gerekir. En sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonu olan nezlede hastalık belirtileri daha hafif iken gripte daha ağırdır. Üstelik grip başka enfeksiyonlara da yol açabilir. Bakteriyel enfeksiyonlarda belirtiler daha ağır olur, grip belirtileri çok olmaz" dedi.
Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisi olmadığını belirten Uzm. Dr. Tekinkuş, "Kullanılan bazı tedaviler semptomları azaltabilir; fakat çocukların daha kısa sürede iyileşmesini sağlamaz. Tedavide asıl önemli olan destekleyici tedavidir. Bu tedavi şekilleri ise şu şekildedir;
• Çocukların sıvı alımının arttırılması gereklidir.
• Bol meyve tüketilmesi gereklidir.
• Sigaraya maruziyet önemlidir. Sigaraya maruz kalan çocuklar hem daha sık hastalanıyorlar hem de semptomları daha ağır ve daha uzun süreli oluyor
• Serum fizyolojik ile burnun temizlenmesi önemlidir.
• Yüksek ateş, huzursuzluk var ise ağrı kesici verilebilir.
• Burun akıntısı ve tıkanıklığını azaltmaya yönelik tedavilerin etkinliği çok sınırlıdır sadece hekime danışılarak verilmelidir.
• Aspirin kesinlikle kullanılmaz.
• Antibiyotik sadece doktor önerisi ile kullanılmalıdır." dedi.
Uzm. Dr. Tekinkuş, "Antibiyotik bakterileri öldürür ama üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan virüsleri öldürmez.Viral enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanılması bakterilerde direnç gelişimine yol açar, gerçekten bu ilaçlara ihtiyacımız olduğunda işe yaramazlar." açıklamasını yaparak bilinçsiz antibiyotik kullanımına dikkat çekti.Arzu Bulut
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *