Yapılan araştırmaya göre Türkiye’de Avrupa standartlarına göre 3 kat daha fazla tuz tüketiliyor. Tuz tüketiminin fazla olması bir çok hastalığa davetiye çıkarıyor.Bunların başında da Hipertansiyon geliyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Bostanoğlu, “Fazla tuz tüketimi hipertansiyona yol açıyor. Hipertansiyon toplumumuzda çok sık görülen bir hastalık” dedi.
Türkiye’de tansiyon sorununun giderek artması ve hipertansiyon yaşının düşmesinin en önemli nedenlerinden biri de tuz tüketimidir diyen Bostanoğlu, “Her alanda tuz tüketiminin minimum seviyede olması gerekir. En doğru ve sağlıklı beslenme tarzı, tuz tüketim alışkanlığından yoksul olanıdır” şeklinde konuştu.
Hipertansiyon göz, böbrek ve kalp gibi organlarda hasara neden olmaktadır diyen Bostanoğlu, “Gözde körlüğe neden olabilecek sorunlara yol açabilir. Böbrek fonksiyonlarının yitirilmesine bağlı böbrek yetersizlikleri hipertansiyonun bir sonucu olarak ortaya çıkar.Hipertansiyon, aort anevrizmasına neden olmaktadır.İnme ve felçle sonuçlanabilecek beyin hasarlarına da neden olmaktadır.” dedi.
Hipertansiyon tedavisinde dikkat edilmesi gereken bir çok altın kurallar olduğuna değinen Bostanoğlu, “Hayvansal kökenli doymuş yağlar az kullanılmalı, besinlerde aşırı tuz alımı engellenmeli, kahve kısıtlanmalıdır. Aşırı alkol alımı azaltılmalı, potasyumca zengin diyet önerilmeli, bol meyve-sebze yenmelidir. Gerekenden fazla kalori alınmamalı, hareketsiz kalınmamalı bunun yanında sigara dumanından uzak durulmalı, stresten uzak olmalı ve düzenli sağlık kontrolleri yaptırılmalıdır” dedi.Arzu Bulut