ANASAYFA arrow right Sağlık

Gençlerde hipertansiyon gittikçe artıyor

Gençlerde hipertansiyon gittikçe artıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.41
Anadolu Sağlık Merkezi’nin eğitim ve kalitenin geliştirilmesine yönelik stratejik iş birliği içinde
Lima, “Genç yetişkinlerde tansiyon 120/80 olmalı, bunu geçmemeli” ifadelerini kullandı

Anadolu Sağlık Merkezi’nin eğitim ve kalitenin geliştirilmesine yönelik stratejik iş birliği içinde çalıştığı Johns Hopkins Medicine araştırmacılarının yürüttüğü CARDIA adlı bilimsel çalışmaya göre gençlerde hipertansiyon (yüksek tansiyon) gittikçe artıyor.
CARDIA adlı bilimsel çalışmaya göre, gençlerde hipertansiyonun gittikçe arttığını ifade eden Johns Hopkins Medicine Kalp ve Damar Sağlığı Enstitüsü Kardiyovasküler Görüntüleme Merkezi Direktörü Prof. Dr. Joao Lima, araştırmanın çarpıcı sonuçlarını açıkladı.
Kalp ve damar hastalıklarının tüm dünyada giderek yaygınlaşırken özellikle gelişmekte olan ülkelerde gençlerde de bu sorunların görülme sıklığının arttığını bildirdi. Genç yetişkinlerde başta hipertansiyon olmak üzere kalp damar hastalıkları açısından en önemli risk faktörlerini incelemeye karar veren Johns Hopkins Medicine, CARDIA adlı bilimsel çalışma ile özellikle gençleri etkileyen risk faktörlerini ortaya koydu. Lima, CARDIA çalışmasına 1985 yılında başladıklarını belirterek, araştırma için 18-30 yaşlarındaki toplam 115 genç yetişkinin hayatının ve sağlığının 25 yıl boyunca takip edildiğini kaydetti.
Toplumda genelde 20’li yaşlarda yüksek tansiyonun “normal” olarak kabul edildiğine dair yanlış bir bilgi olduğunun altını çizen Lima, “Genç yetişkinlerde tansiyon 120/80 olmalı, bunu geçmemeli” ifadelerini kullandı.

Hipertansiyon sorunu olan gençlerin sayısının dünya çapında hızla yükseldiğini belirten Lima, “Özellikle de gelişmekte olan ülkelerde sayı çok yüksek. Bunun en önemli iki nedeni ise obezite ve sağlıksız beslenme. Gelişmekte olan ülkelerde de hazır, katkı maddeli gıda tüketimine geçiş yaşanıyor. Bu da kilo alımına yol açıyor. Hazır gıdalar ayrıca çok fazla tuz içeriyor. Bu şekilde bozulmayıp daha uzun süre rafta durabiliyorlar. Tuz da tansiyonu yükselten önemli nedenlerden biri” açıklamasında bulundu.

Gençlerin yüksek tansiyon sorunundan korunması için 3 önerisi olduğunu bildiren Lima, “Kilo almayın, sigara içmeyin ve tuz tüketimini azaltın” uyarısında bulundu. Lima, bu uyarılarını şu ifadelerle açıkladı:
“Kilo aldıkça kalp daha fazla çalışıyor, daha fazla yoruluyor. Maalesef kadınlarda sigara tüketiminin arttığını görüyoruz. Kilo almamak için sigara içen kadınlar bile var. Sigaradan uzak durulmalı. Bunu ne kadar söylesem azdır. Çünkü sigaranın kalp ve damar hastalıklarına yol açtığı bilimsel bir gerçek. Ayrıca fazla tuz tüketimi de kalp damar hastalıklarıyla yakından ilişkili. Ne kadar çok tuz tüketirseniz, vücut o kadar çok tuz ister. Hazır gıda tüketen insanlar günde çok yüksek miktarlarda tuz tüketmiş oluyorlar ve bunun farkında bile değiller. Tuzdan uzak durmak şart.”
Hipertansiyonun sessiz bir hastalık olduğunu ve gençlerin bunu unutmaması gerektiğini hatırlatan Lima, “Daha yaşlı insanlarda kalp krizi, inme, kalp yetmezliği gibi belirtiler görülebilir. Gençlerde görülen ilk belirti ise genelde kalp krizidir. Gençlerde görülen böbrek hastalıkları ya da böbrek yetmezliğinin en önemli nedeni ise kontrol altına alınmamış hipertansiyondur” ifadelerini kullandı.
Yaşı 45 ya da 50’nin altında olan ve tansiyonu sürekli 140/90 civarında seyredenlerin vakit kaybetmeden doktora başvurmasını Lima, şunları aktardı:

“Tansiyonunuz 120/80’in üstünde ancak 140/90’ın altındaysa panik yapmayın ancak tansiyonunuzu takip edin. Stres tansiyonu olumsuz etkileyen, yükselten bir faktördür. Tansiyon sürekli 120/80’in üzerinde ancak 140/90’ın altındaysa bir hekime görünmekte fayda var. Çünkü bu, normalin üst sınırıdır ve bir risktir. Genç yetişkinlerle ilgili yaptığımız bilimsel çalışmada, tansiyonu normalin üst sınırında olan gençlerin orta yaşlara geldiklerinde, tansiyonu normal seyreden gençlere oranla daha zayıf bir kalbe sahip olduklarını gördük.”
Genç yaşlarda hipertansiyon sorunu olan kadın erkek sayısının hemen hemen aynı olduğunu anlatan Lima, eskiden hipertansiyonun erkeklerde daha fazla görüldüğünü ancak obezitenin yaygınlaşmasından dolayı artık her iki cinsiyette de eşit oranda görüldüğünü kaydetti.
Lima, şunları da ekledi:

“Fazla kilolarınız varsa, vurguladığım gibi yüksek oranda tuz içeren hazır gıdaları da çok fazla tüketiyorsanız kalbiniz daha fazla çalışmak zorunda kalıyor. Dolayısıyla hipertansiyonu önlemenin en iyi yolu, fazla kilolardan kurtulmak, sağlıklı bir kiloyu korumak. Özellikle damar sağlığını bozar, kalbi, beyni ve böbrekleri olumsuz etkiler. Anevrizmalar, kalp yetmezliği, inme ve böbrek yetmezliği gibi sağlık sorunlarının en önemli nedeni yüksek tansiyondur.” ANKA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *