Sev Amerikan Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Metin Karçin, grip açısından riskli bir döneme girildiğini, Eylül ayının grip aşısı yaptırılması için en uygun ay olduğunu vurguladı. Grip salgınlarının en çok sonbahar ve kış aylarında olduğuna dikkat çeken Dr. Karçin, “Özellikle küçük çocukları, yaşlıları ve kronik hastalığı olanları etkiler” diyerek, griple ilgili şu uyarılarda bulundu:
Dünyada her yıl 3-5 milyon kişinin ‘influenza’ virüsü nedeniyle ağır hastalığa yakalandığı ve 250.000-500.000 kişinin hayatını kaybettiği bilinmektedir. Eğer çocukların astım ya da başka bir kronik bir hastalığı varsa, grip olmamaları için her türlü önlemin alınması gerekmektedir.
Grip enfeksiyonu, hiçbir sağlık sorunu olmayan kişilerin bile günlerce, hatta haftalarca okula ve işe gidememesine neden olabilmektedir. En sık rastlanan bulguları; ateş, baş ağrısı, yorgunluk, öksürük, boğaz ağrısı ve kas ağrısıdır.
ÇOCUK VE YAŞLILAR DİKKAT!
Bazı kişiler ise grip enfeksiyonlarıyla, hayatı tehdit edebilecek komplikasyonlar açısından risk altında olabilmektedir. 5 yaşın altındakiler (özellikle 2 yaşın altındakiler), kronik sağlık sorunları olanlar (diyabet, obezite, kalp hastalığı ya da 19 yaşın altında olup aspirin kullanan, bağışıklık sistemi yetersizliği olan) ve 65 yaşın üzerindeki kişiler bu risk grubunda yer almaktadır.
Bakteriyel pnömoni, kas iltihabı, kalp kasının ya da kalp etrafındaki zarın iltihabı, menenjit, çocuğun vücudunun susuz kalması ve var olan kronik hastalığın kötüleşmesi; grip enfeksiyonunun en tehlikeli komplikasyonlarıdır.
ZATÜRREYE ÇEVİREBİLİR
Pnömoni, grip virüsünün akciğerleri direkt olarak etkilemesi ile olabileceği gibi, bazen de eşlik eden bakteriyel bir enfeksiyon ile zatürreye yol açabilmektedir. Bakteriyel ya da viral zatürre, ağır hastalığa ve hastane yatışına neden olabilmekte, hatta hayati tehlikeye yol açabilmektedir.
Eğer grip semptomlarını takiben çocuğun durumu ağırlaşıyor, ateş, titreme, göğüs ağrısı, terleme, yeşil ya da kanlı balgam, dudaklarda ya da tırnaklarda morarma var ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Bazı hastalarda, nefes alma esnasında göğüste batma şeklide ağrı olabilmektedir. Bazı çocuklarda ise karın ağrısı, zatürrenin tek bulgusu olabilir. Zatürre tanısında, hastanın muayenesine ek olarak akciğer grafisi çekilmesi ve balgam testi yapılması gerekebilmektedir.
GRİP MEVSİMİNİ BEKLEMEYİN
Grip salgını, genellikle her yıl Ekim-Mayıs ayları arasında olmaktadır. Grip virüsleri her yıl değişebildiği için o yıl salgın yapması muhtemel grip etkenleri belirlendikten sonra aşılar hazırlanmaktadır.
Salgının zamanı, şiddeti ve sezonun uzunluğu bir yıldan diğerine değişebilmektedir. Bu nedenle aşının, grip sezonu başlamadan önce mümkün olduğunca erken yapılması uygun olacaktır.
SIK SIK ELLERİNİZİ YIKAYIN
Aşı olmak dışında hasta kişilerden uzak durmak, sık el yıkamak, grip enfeksiyonu kapılmışsa mikrobun yayılmasını önlemek için evde kalmak, işe ya da okula gitmemek alınabilecek önlemlerdir.
“Çocuğum geçen yıl grip aşısı olmuştu; ama yine de hastalıktan kurtulamadık” ya da “Grip aşısı olmasına rağmen çocuğum yine de grip oldu” gibi düşünceler, her yıl bu mevsimde sıkça olmaktadır. Unutmayın ki; çocuklarda gelişen grip benzeri üst solunum yolu enfeksiyonların yüzde 80’i influenza değil, diğer virüsler ya da bakteriler tarafından oluşmaktadır ve aşının bu enfeksiyonlar üzerine etkisi yoktur.
GRİPTE ANTİBİYOTİK ÇARE DEĞİL
Bazı kişiler de aşı olmasına rağmen yine de grip olabilmektedir. Bunun nedeni ise; hiç bir aşının yüzde 100 koruyucu olmamasıdır. Tüberküloz aşısı, tüberkülozun ağır formlarından yüzde 90 korurken, akciğer tüberkülozundan koruyuculuk oranı yüzde 50‘dir. Grip aşısının da koruyuculuk oranı yüzde 60-80‘dir. Kısacası aşı olan bazı kişiler de grip enfeksiyonu geçirebilmektedir.
Grip enfeksiyonuna yol açan “influenza”, bir virüs olduğu için antibiyotiklerden etkilenmemektedir. Ama bu virüslere etkili bazı ilaçlar vardır. Hastalık bulguları ortaya çıktığı anda bu ilaçların kullanılması; hem hastalığın daha hafif geçirilmesine yardımcı olmaktadır, hem de zatürre vb. tehlikeli komplikasyonları azaltmaktadır.