Nitelikli hemşirelik bakımının ancak nitelikli hemşirelik eğitimi ile mümkün olacağını söyleyen Sohbet, “İyi eğitim almış bir hemşire, topluma istendik ve güvenli kaliteli hemşirelik bakım hizmeti sunabilir. Ülkemizde, hemşirelik mesleği dört yıllık yoğun ve kapsamlı bir üniversite eğitim programı sonrasında kazanılıyor. Ancak özellikle son yıllarda hemşirelik eğitiminde gözle görünür biçimde ciddi sorunlar yaşanıyor. Üniversitelerin hemşirelik programlarında, hemşire olmayan, hemşirelik eğitimi almamış, hemşirelik mesleğinin felsefesini bilmeyen, kimliğini taşımayan akademisyenlerin yer aldığına ve hemşire olmayan kişilerin öğrencilere hemşirelik öğretmeye kalktığına sıklıkla tanıklık etmekteyiz. Hatta hemşirelik programlarının öğretim üyesi ilanları mesleğin sahibi olan akademisyen hemşirelerin bu pozisyonlara başvurmasını engelleyecek şekilde, alan dışı akademisyenlere özel düzenleme yapılarak çıkarılıyor. Bu ilanlara klinisyen ve akademisyen hemşireler olarak pek çok kez şahit olduk, tepki gösterdik, yapılan yanlışı anlatma, düzeltmeye çalıştık” dedi.
Sohbet, “12 Aralık 2021 tarihli Adıyaman Üniversitesi Öğretim elemanı alımına ilişkin ilan ile de yanlışlık devam ediyor. Söz konusu ilanda, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Halk Sağlığı Hemşireliği alanına ‘Tıp Fakültesi mezunu olmak’ koşulu ile öğretim görevlisi kadrosu açılmış hemşirelik alanlarında uzmanlaşmış hemşire akademisyenlerin bu kadrolara başvurmalarını engellendi. Her iki meslek grubu da hasta yararına çalışıyor olsa da hemşirelik ve hekimlik farklı meslek dalları. Hemşirelik bakım hizmetini yürütürken, hekim tedavi hizmeti sunuyor. Dahası ilan edilen iki kadroya evli bir çift başvurmuş ve sınav hakkı kazanmış olması ise oldukça manidar” açıklamasını yaptı.
Hemşireliğin, hemşirelik kanunu ve ilgili yönetmelikler ile korunan, uluslararası düzeyde de faaliyet alanı belirlenmiş özerk bir sağlık disiplini olduğuna dikkat çeken Sohbet, “Hemşirelik Fakülte ve bölümlerinin amacı, toplum sağlığına yönelik hizmet sunacak, hemşirelik meslek etiği, ilke ve değerlerine bağlı, hemşirelik bilgisi ve klinik becerilerine sahip hemşireler yetiştirmek. Hemşirelik okulları ayrıca hemşirelikte lisansüstü eğitimleri yürütmekte ve hemşirelik bilimine katkıda bulunmak üzere hemşirelik araştırmaları gerçekleştirmekte; hemşirelerin eğitimi ve öğretiminden sorumlu hemşire eğitimcilerini yetiştiriyor. Tüm bu sorumlulukların gerçekleştirilmesi için de hemşirelik eğitiminin, YÖK tarafından belirlenen hemşirelik uzmanlık alanlarında yetkinlik kazanmış hemşire akademisyenler eliyle yönetilmesi, yürütülmesi ve uygulanması bir zorunluluk” ifadelerine yer verdi. Ali Göksular