ANASAYFA arrow right Sağlık

Kalp krizinin en önemli risk faktörlerinden biri

Kalp krizinin en önemli risk faktörlerinden biri
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.14
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.14
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Üyesi Doç.Dr. İsmail Özcan, 'Sigara kullanımı kalp krizinin en önemli risk faktörlerinden bir tanesidir' dedi.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Üyesi Doç.Dr. İsmail Özcan, 'Sigara kullanımı kalp krizinin en önemli risk faktörlerinden bir tanesidir' dedi.
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Üyesi Doç. Dr. İsmail Türkay Özcan, Türkiye’de kalp krizi geçirme yaşının gittikçe düşmeye başladığını belirterek, "Her 5 ani ölümün biri kalp krizinden dolayı gerçekleşmektedir. Bunun en büyük nedeni de modern yaşamın getirdiği olumsuz yaşam biçimidir.Bunun dışında sigara kullanımı kalp krizinin en önemli risk faktörlerinden bir tanesidir" dedi.
Kalp krizi konusunda İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Doç. Dr. İsmail Türkay Özcan, kalbin vücuttaki tüm organlara kan göndererek beslenmesini sağlayan temel organ olduğunu söyledi. Özcan, kalp krizinin kişide göğüs ağrısı, sol kolda uyuşma, sırtta ağrı, bulantı, kusma, bayılma yapabileceğini kaydetti. Vatandaşların bu tür sendromları olduğunda kalp krizini de akıllarının bir köşesinde tutması ve mutlaka bir hastaneye müracaat etmesi gerektiğini vurgulayan Özcan, “Kalp krizi geçiren bir hastada mutlaka şuur bulanıklığı, terleme, denge kaybı, bayılma veya ani ölüm olabilir. Mutlaka bu hastanın rahat bir pozisyona alınması gerekiyor.Kravatı varsa çıkarılması gerekir.Şuur kapanıyor mu kapanmıyor mu diye hastanın solunumunun yakın takip edilmesi lazım.En kısa ve hızlı sürede de 112 Acil Servis aranarak profesyonel yardım istenmelidir” diye konuştu.
Kalp krizi geçirme yaşının gittikçe düştüğünün altını çizen Özcan, “Bunun en büyük nedeni de modern yaşamın getirdiği olumsuz yaşam biçimidir. Kalp krizinde kontrol edebildiğimiz risk faktörleri var, kontrol edemediğimiz risk faktörleri var. Bir kere kalp krizinin risk faktörlerine bakacak olursak yüksek tansiyon, şeker hastalığı, yüksek kolesterol olması, sigara kullanımı ve genetik. Bunlar en önemli risk faktörlerimiz.Bunun yanında hastanın erkek olması, kilolu olması, sürekli oturarak yaşamını götürmesi de temel risk faktörleridir.Sadece genetik olan risk faktörüne yapacak bir şeyimiz yok.Tabi o kötü bir miras.Ama bunun haricinde diğer tüm risk faktörlerini kontrol edebiliriz.Bir kere ilaçlardan önce sağlam bir yaşam biçimi değişikliği uygulamalıyız. Haftada 5 gün en az 45 dakika egzersiz yapmalıyız. Mutlaka üç beyaz dediğimiz tuz, şeker, unlu mamullerden uzak durmalıyız.Diyetimize dikkat etmeliyiz.Daha çok sebze ve baklagilleri tercih etmek, ağır hamurlu gıdalardan uzak durmak korunmak için önemli önlemlerden bir tanesidir.İkinci önlem ise sigaradır.Toplum için en büyük halk sağlığı problemi sigara kullanımıdır.Mutlaka hem kullananları hem de kullanmaya meyilli olanları sigaradan uzak tutmamız gerekir.Sigara önemli bir risk faktörüdür. Bunun yanında aşırı alkol alımı da risk faktörlerinden bir tanesidir” şeklinde konuştu.İHA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *