ANASAYFA arrow right Sağlık

Kesilmiş hayvanların etleri ile kesim yapılacak hayvanları aynı yerde tutmayın

Kesilmiş hayvanların etleri ile kesim yapılacak hayvanları aynı yerde tutmayın
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.34
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.34
İzmir Kasaplar Odası Başkan Vekili Haluk Yavuzdoğan, Kurban Bayramı’nda hayvanları üzmeden
İzmir Kasaplar Odası Başkan Vekili Haluk Yavuzdoğan, Kurban Bayramı’nda hayvanları üzmeden ve eziyet etmeden kesim yapmanın püf noktalarını anlattı. Yavuzdoğan, "Kesilmiş hayvanların etleri ile kesim yapılacak hayvanları aynı yerde tutmayın" dedi.
İzmir Kasaplar Odası Başkan Vekili Haluk Yavuzdoğan, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurban edilecek hayvanları üzmeden, eziyet etmeden kesmenin yollarını anlattı. Koyun Keçi Dünyası’na konuşan Yavuzdoğan, kurban kesmeyi düşünenlere şu uyarılarda bulundu:

“Kesilecek küçükbaş hayvanın strese girmemesi için kesilmeden önce güneşte bırakılmaması gerekiyor. Öte yandan hayvan kesilecek yere 2-3 saat rahat bir şekilde bağlanmalı. Kesime girmeden önce hayvanın yemi ve suyu verilmeli. Kesilecek hayvanı ipinden tüm güçle çekilmemelii ve hayvana vurulmamalı. Kesilecek olan hayvanlarla kesilen hayvanların bir arada olmaması gerekir. Eğer bu şekilde olursa hayvan strese girer. Strese giren hayvanın eti değişir. Kesildiği zaman kalbi düzgün atmadığı için kanı tam olarak boşalmaz. Kan kesilen hayvanın içinde kalırsa ette tadı değişimi olur.

Bunları önlemek için uzman kişilerin kesimi yapması lazım.”Kurbanın nasıl kesileceğinin detaylarını anlatan Yavuzdoğan, küçükbaş hayvanın kesiminde 2 numara bıçak kullanıldığını ve hayvanın boğazını kapsayacak şekilde olması gerektiğini açıkladı. Yavuzdoğan, “Kesilecek hayvanın çenesinden sonra top gibi bir yuvarlak olacak oradan keserse kesimi rahat olur. Kesildikten sonra 5-6 dakika kanın boşalmasını beklenmeli. Kanın hızlı boşalması için hayvanın 3 ayağının bağlı 1 ayağının serbest olması lazım. Hayvan, düzgün şişirilirse deriden ayrılması da kolay olur. Kompresör ile hayvanın şişirilmesi daha sağlıklıdır. Derisini soyduktan sonra önce bağırsakları sonra sakatat sonra kendi tercihinize göre hayvanı parçalara ayrılabilir. Deri çıkarma işleminde kesinlikle bıçak kullanmamak gerek çünkü deri milli servettir. Karın, kuyruk etrafı ve bacaklarda bıçak kullanılır. Fakat buralardan itibaren deri bir elle tutulup, diğer el yumruk yapılarak deriyi etten ayırmaya gayret edilir” diye konuştu.

Yavuzdoğan, kurbanı üzmeden kesmenin yollarını kısaca şöyle sıraladı:
“-Hayvanın strese girmemesi için kesimden önce güneşte bırakmayın.
-Kesim yapılacak yere rahat bir şekilde bağlayın.
-Kesime götürürken ipinden tam güçle çekmeyin, hayvana vurmayın.
-Kesimden önce yem ve suyunu verin.
-Kesilmiş hayvanların etleri ile kesim yapılacak hayvanları aynı yerde tutmayın.
-Kesimi uzman kasaplar yapmalı.” ANKA

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *