ANASAYFA arrow right Sağlık

Koroner arter hastalığının en sık görülen kalp hastalığı

Koroner arter hastalığının en sık görülen kalp hastalığı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.17
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.17
SANKO Üniversitesi ve Şahinbey Belediyesi işbirliğiyle, Şahinbey Belediyesi Kültür Merkezi’nde Doç. Dr. Özlem Soran tarafından
“Koroner Arter Hastalığı ve Korunma Yöntemleri” anlatıldı
SANKO Üniversitesi ve Şahinbey Belediyesi işbirliğiyle, Şahinbey Belediyesi Kültür Merkezi’nde Doç. Dr. Özlem Soran tarafından “Koroner Arter Hastalığı ve Korunma Yöntemleri” konulu halka açık konferans düzenlendi.
SANKO Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Pittsburgh Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak çalışmalarına devam eden Kardiyolog Doç. Dr. Özlem Soran, koroner arter hastalığı tanımlayarak, korunma yöntemleri ile ilgili bilgiler paylaştı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav, bu tür sosyal sorumluluk projelerinde yer almalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Prof. Dr. Sınav, “Üniversite dediğimiz zaman sadece, gençlere meslek öğreten, eğitim kurumları akla gelmesin. Evet, üniversiteler eğitim kurumlarıdır.Ancak sadece meslek öğreten eğitim kurumları değildir” dedi.

Eğitimin, üniversitenin yaptığı işlerden sadece birisi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Sınav, “Üniversitenin asıl işi, orijinal, daha önce bilinmeyen bilgi üretmektir. Daha sonra da ortaya çıkan yeni bu bilgiyi öğretir.Diğer bir fonksiyonu da, toplumda hayatımızın içine girerek, farkındalık yaratmaktır.Üniversitenin sosyal sorumluluğu işte burada başlar.Eğitim ve araştırma zaten yaptığı iştir” diye konuştu.
Doç. Dr. Soran ise koroner arter hastalığının; kalp kasını besleyen, ‘koroner arterler’ olarak adlandırılan atar damarların daralma veya tıkanması ile kan akımının kısmi ya da tam kesilmesine bağlı olarak ortaya çıkan hastalık olduğunu söyledi.

Koroner arter hastalığının en sık görülen kalp hastalığı olduğunu ve ileri evrelerde kalp krizine yol açabileceğine dikkat, çeken Doç. Dr. Soran, şöyle devam etti: “Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi (National Center for Health Statistics) verilerine göre, günümüzde Amerika Birleşik Devletleri’nde 17,6 milyon kişi koroner arter hastasıdır ve her sene 785,000 yeni hasta bu rakama eklenmektedir. Senede 400.000 üstünde insan kalp hastalığı yüzünden ölmektedir” ifadelerini kullandı.
Ülkemizdeki koroner kalp hastalığının dikkat çekici olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Soran, elde edilen verilere göre erişkinlerin yüzde 4’ünün kalp hastası olduğunu ve tüm ölümlerin yüzde 34’ünün kalp hastalığından kaynaklandığını ifade etti.

Koroner arter hastalığının risk faktörlerinin belirlendiğini anımsatan Doç. Dr. Soran şu bilgileri verdi: “Günümüzde koroner arter hastalığının bilinen risk faktörleri yaş, hipertansiyon (yüksek tansiyon), kolesterol (kan yağları) yüksekliği, şeker hastalığı, sigara kullanımı, stres, obezite, pasif yaşam şekli, birinci derece akrabalarda koroner arter hastalığı ve kanda CRP yüksekliğidir. Oysa yaşam biçimi değişiklikleri ile birçok risk faktörünün istenmeyen etkisi minimuma indirilebilir ve korunma sağlanabilir.”
Risk faktörlerinin yol açtığı istenmeyen yan etkilerin ve koroner arter hastalığından korunma yollarının anlatıldığı konferansta Doç. Dr. Soran sunumun ardından sorularını cevapladı.
Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Doç. Dr. Soran’a çiçek takdim ederek konferansın düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti belirtti.Arzu Bulut
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *