ANASAYFA arrow right Sağlık

Menopoz, kadınların doğal bir dönemidir

Menopoz, kadınların doğal bir dönemidir
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.10
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.10
Palaz menopozun, kadınların fizyolojik yani doğal bir dönemi olduğunu bildirdi.
Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Engin Palaz menopozun, kadınların fizyolojik yani doğal bir dönemi olduğunu bildirdi.
Opr. Dr. Palaz, yaptığı açıklamada menopozun hastalık değil, genel kontrol için önemli bir dönemeç olduğuna vurgu yaptı.
Adetten kesilmeyi ifade eden menopozun tam tanısının son adet gördükten sonra bir yıl geçmesi ile konulduğunu anımsatan Opr. Dr. Palaz, “İlk adetten menopoza kadar süre ‘üreme çağı’ olarak kabul edilir. Menopoz ise kadınların üreme çağını artık bitirdikleri, tekrar gebe kalamadıkları bir süreçtir” dedi.
“Nasıl ilk yıllarda yumurtlama ve olgunlaşma sorunu nedeniyle adet düzensizliği oluyorsa menopoza yakın dönemlerde de gene yumurtlama ve yumurta kalitesi nedenleriyle adet düzensizliği olabilir ve gebe kalma sorunu yaşanır” diyen Opr. Dr. Palaz şöyle devam etti.
“Adete başlama ve bitme süreçleri her kadında aynı olması gerekmiyor. Bazı hanımlar bu bitiş sürecini çok gürültülü geçirirler. Düzensiz kanama, ateş basmaları, huzursuzluk uykusuzluk gibi. Bazı şanslı kadınlar ise birden kesilir ve biter. Hiç sorun yaşamazlar.
Menopoza girme yaşı, ırklara göre biraz farklılık gösterse de ülkemizde 49-50 yaştır. Batıda ortalama 51-52 kabul edilir. Ancak menopoza giriş bir süreç olduğu için yaklaşık 2-8 yıl içinde gelişen bir olgudur. Bu süreç ‘premenopoz’ olarak adlandırılır. Yani, menopoz öncesi dönem.
Bu dönemde adetlerin arası açılabilir, sık adet görülebilir, aşırı kanama veya az adet görme olabilir. En son bir adet daha olur ve kesilir, aradan 1 yıl gibi bir süre geçer kadın artık menopozdadır.”.
Opr. Dr. Palaz “İşin en önemli yanı “östrojen” denilen kadınlık hormonunun artık üretilmesi en aza inmektedir, yumurtalıklarda yumurta kalmadığı için gebelik olmayacaktır ve tüm premenopoz olaylarının baş sorumlusu bu östrojen eksikliği olacaktır” diyerek, menopoz sürecini anlattı.
Opr. Dr. Palaz, yaşanabilecek sorunları şöyle sıraladı:“Adet bozuklukları, nadiren olan yumurtlamalar, yumurtlama sonrası normalde salınması gereken diğer bir hormon olan progesteron yokluğu nedeniyle görece artan östrojen fazlalıkları, rahim iç zarı kalınlıklarına giderek kötü huylu doku değişiklikleri hep bu düzensiz östrojenden kaynaklanır. Önemli bir başka organ da memedir ve devamlı östrojen etkisinden dolayı kansere kadar değişikliklere neden olabilir.
Ateş basmaları, östrojenin beyindeki birçok merkezin damarlanmasında oynadığı rollerden dolayı azlığında gelişen durumdur. Menopozdan sonraki dönemde, östrojen eksikliğinin geç safhada oluşturduğu ‘kemik erimesi’ ve ‘kalp-damar hastalıkları’ artar. Artık yaşlar ilerlemiştir yaşlılığın getirdiği birçok sorunlar ortaya çıkar. Örneğin Alzheimer gibi bilinçsel hastalıklar da görülebilir. Kemik kırılmaları, organ kurulukları, cinsel sorunlar giderek yaşam kalitesini azaltacaktır.”
Kadınların 1900’lü yılların başında ortalama ömürlerinin 50 yaş olduğunu ve o yıllarda menopozun yaşamın sonu gibi görüldüğünü anımsatan Opr. Dr. Palaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Birçok kadın menopoza bile giremeden ölüyordu.2000’li yıllarda ortalama kadın ömrü Batı’da 85 yaşına kadar yükselmiştir. Menopozdan sonra yaklaşık 35 yıl daha yaşayabilen kadınların yaşam kalitesini artırmak bilim insanlarının önemli hedeflerinden olmuştur.”
“Biz menopozda hiç bir şey yapılmayacak demiyoruz. Aksine yaşamın önemli bir döngüsünde güzelce kontrolden geçmenin önemini vurguluyoruz” diyen Opr. Dr. Palaz, sözlerini şöyle tamamladı: “Tüm sistemlerin, endokrin, yani hormonların, karaciğer fonksiyon testlerinin, kan şekerlerinin, kolesterollerin, tansiyonun, kilonun, değerlendirilmesi gerekmektedir. Her yıl yapılması gereken rahim ağzı kanser taraması testlerinin ve meme kanseri taramalarının bu dönemde ayrıca önemi vardır.”Arzu Bulut



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *