ANASAYFA arrow right Sağlık

Tansiyon

Tansiyon
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.31
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.31
Özel Deva Hastanesi Kardiyoloji Uzm. Dr. Mehmet Reşat Ayalp,

Özel Deva Hastanesi Kardiyoloji Uzm. Dr. Mehmet Reşat Ayalp, tansiyon hakkında bilinmesi gerekenlere dikkat çekti.

Tansiyon ya da kan basıncı, kalbin kanı vücudumuza pompalarken damar duvarında oluşturduğu basınç olduğunu açıklayan Özel Deva Hastanesi Kardiyoloji Uzm. Dr. Mehmet Reşat Ayalp, "Vücudumuzun belirli bir seviyede kan basıncına ihtiyacı olduğu ve bu basınç sayesinde dokuların yeterli miktarda kanlanması ve yaşamsal fonksiyonlarını sürdürmesi sağlanmaktadır." dedi.

 

Tansiyon yükselmesine dikkat!

Uzm. Dr. Ayalp, "Halk arasında tansiyon yükselmesi hastalığı denilen hipertansiyon kan basıncında meydana gelen yükselme olarak tanımlanır. Vücutta atardamarlarda, kalpte ve böbreklerde aterosklreoz denilen ve damar yapılanmasında bozulma ile karakterize sorunlara yol açar. Daha da ileri giderek halk arasında inme dediğimiz çok ciddi beyin rahatsızlığına veya kalp atağına kadar giden büyük problemlere sebep olabilir. Hipertansiyonu olan hastalar yıllarca bu hastalığı fark etmeyebilir. Hipertansiyon yavaş ve  yıllarca belirti vermeden hastanın kalp, böbrek ve diğer damarlarına zarar verebilir. Toplumlarda hipertansiyona maruz kalma sıklığı yaşla beraber artar. Ve ilerleyen yıllarda çoğu kimsede spot olarak yapılan ölçülerde rastlanabilir. Burada tehlikeye maruz kalma süresi, beraberindeki risk faktörleri oldukça önemlidir." dedi.

 

"Beyaz Önlük Hipertansiyonu" Nedir?

Beyaz önlük hipertansiyonunu açıklayan Uzm. Dr. Ayalp,"Bazı hastaların evde ölçülen kan basıncı normal bulunurken, muayenehanede ölçülen kan basıncı ise hep yüksek bulunur. Bu durum toplumda %15 bireyde görülür. Bu hastalarda normal tansiyonlu bireylerle karşılaştırıldığında uzun vadede daha yüksek hedef organ hasarı (kalp-damar hastalıları, böbrek yetmezliği… vb.) görülür. Bu nedenle klinik olarak masum bir durum olmadığı bilinmektedir." dedi.

 

"Maskeli Hipertansiyon" Nedir?     

Maskeli hipertansiyonunun beyaz önlük hipertansiyonunun tersine bir durum olduğunu belirten Uzm. Dr. Ayalp, "Kişilerin doktor muayene odasında yapılan kan basıncı ölçümleri normal bulunurken, evde yapılan veya 24 saatlik ayaktan kan basıncı ölçümleri yüksek bulunmaktadır. Toplumda görülme oranı yaklaşık olarak beyaz önlük hipertansiyonu kadardır." şeklinde açıklama yaparak, bu hastaların hipertansiyon hastası kabul edilerek tedavi edilmeleri gerektiğinin üzerinde durdu.

 

Hipertansiyon İçin Kimler Risk Altındadır?

Uzm. Dr. Ayalp, hipertansiyon için risk altında olan kişiler hakkında şu şekilde bilgi verdi;

• Yaş: Yaş ilerledikçe kan basıncında yükselme olur.

• Kalıtım: Aile bireylerinde hipertansiyon hastası olan kişiler hipertansiyon için yüksek riske sahiptirler. Risk oranı yaklaşık %60’ dır.

• Cinsiyet: Hipertansiyon 50 yaşının altındaki insanlarda erkeklerde daha çok görülürken, 50-55 yaş arasında görülme sıklığı eşitlenir ve 55 yaşın üzerinde kadınlarda daha sık görülmeye başlanır.

• Obezite (şişmanlık): Kilo arttıkça hipertansiyon görülme oranı artar. Şişman bireylerin %40’ında hipertansiyon görülür.

• Aşırı tuz tüketimi: Hipertansiyona neden olan sebeplerin başında gelir.

• Sigara: Sigara dumanında bulunan ve damarların büzüşmesine sebep olan bazı maddeler nedeniyle kan basıncında artış görülür.

• Alkol tüketimi: Alkol kullanımında sıklık arttıkça, hipertansiyon gelişme sıklığı da artmaktadır

• Şeker hastalığı: Şeker hastalarında hipertansiyon görülme sıklığı daha fazladır.

• Stres: Çağımızın hastalığı stres, toplumda hipertansiyon gelişmesi için önemli faktördür.

 

Peki Nasıl Korunabiliriz?

Öncelikle ilaç dışı tedaviler şeklinde adlandırılan yaşam tarzı değişikliklerinin yararlı olacağını dile getiren Uzm. Dr. Ayalp, tuz alımının kısıtlanması, ideal kilonun korunması, sigara kullanılmaması, alkol alınmaması, düzenli egzersiz yapılması, stresi kontrol yöntemlerinin kullanılmasını belirtti. Ayrıca yaşam tarzı değişikliğinden sonuç alınamazsa veya ilk tanı konulduğunda ileri düzey hipertansiyon varsa uygun ilaç tedavisi başlanacağını söyleyen Uzm. Dr. Ayalp, iaçların düzenli kullanılması ve yaşam tarzı değişikliğinin ilaca başlanınca bırakılmaması gerektiğini vurguladı.

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *