ANASAYFA arrow right Sağlık

UNİCEF, çocuk felcinin yayılmasını küresel ölçekte durdurmayı hedefliyor

UNİCEF, çocuk felcinin yayılmasını küresel ölçekte durdurmayı hedefliyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.36
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.36
UNICEF Çocuk Felci Birimi Başkanı Peter Crowley, “Dünyadaki tüm çocuklar
UNICEF Çocuk Felci Birimi Başkanı Peter Crowley, “Dünyadaki tüm çocuklar bu hastalığa karşı gerektiği gibi ve düzenli aşılanmadıkça tehdit devam edecektir. Tedbirlerimizi elden bırakamayız; dünyada aşılanmamış hiçbir çocuk kalmayıncaya kadar devam etmek zorundayız. Gelecek yıl bu zamanlar çocuk felcinin yayılmasını küresel ölçekte durdurmayı hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.
UNICEF Çocuk Felci Birimi Başkanı Peter Crowley Dünya Çocuk Felci Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Çocuk felcine son verilmesinde sağlanan ilerleme gerçek ve çarpıcıdır. Bugün dünyada çocuk felci virüsünün önünün alınamadığı sadece iki ülke var onlar da Afganistan ve Pakistan. Ancak dünyadaki tüm çocuklar bu hastalığa karşı gerektiği gibi ve düzenli aşılanmadıkça tehdit devam edecektir. Tedbirlerimizi elden bırakamayız; dünyada aşılanmamış hiçbir çocuk kalmayıncaya kadar devam etmek zorundayız. Gelecek yıl bu zamanlar çocuk felcinin yayılmasını küresel ölçekte durdurmayı hedefliyoruz” dedi.

Sadece üç yıl öncesine kadar dünyadaki tüm çocuk felci vakalarının neredeyse yarısının Nijerya’da görüldüğü belirtilen açıklamada, “İlk kez bu yıl, Nijerya çocuk felci virüsün bulaşmasını engellemiş ve bu gelişme sonucunda geçtiğimiz ay çocuk felcinde endemik ülkeler listesinden çıkarılmıştır. Nijerya’nın bu kayda değer başarısı ülkeyi ve Afrika kıtasını “çocuk felcinden arındırılmış” bölge olma konumuna her zamankinden fazla yaklaştırmıştır. Bir zamanlar her yıl binlerce çocuğun bu hastalıktan kaynaklanan felç durumuna maruz kaldığı Hindistan’da dört yıldır herhangi bir vakaya rastlanmamıştır. 2015 yılının başından bu yana tüm dünyada görülen vaka sayısı 51 iken bu rakam 2014 yılında 242 olarak kaydedilmiştir” denildi.

Bu başarıların, çocuk felci hastalığından etkilenen ülkelerdeki siyasal kararlılığın ve liderliğin, toplumların güçlü bir seferberlik içinde konuya sahip çıkmalarının, ön saflarda görev yapanların cesaret ve adanmışlıklarının ve Küresel Çocuk Felci Eradikasyon Girişimi ortaklarının eşgüdümlü çabalarının sonucu olduğu belirtilen açıklamada, “Girişimin ortakları, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, Dünya Sağlık Örgütü, Uluslararası Rotary Dernekleri, Bill ve Melinda Gates Vakfı ve UNICEF’tir. Bu girişime yaptığı katkılar kapsamında UNICEF, 2014 yılında 1,7 milyon doz aşı temin etmiş, bunun yanı sıra ebeveynlerde ve toplumlarda aşıya güven duyulmasını sağlamak üzere Karaçi-Pakistan’dan Nijerya’daki Kano eyaletine kadar uzanan bölgede ön saflarda görev yapan on binlerce kişiye eğitim vermiştir. Başarıyı getiren faktörlerden biri de, özellikle en az hizmet alabilen ve riskin en yüksek olduğu bölgelerde yürütülen çocuk felciyle mücadele kampanyalarında rutin bağışıklama, beslenme, ellerin sabunla yıkanması ve anne sütüyle besleme gibi yaşam kurtarıcı ek müdahalelere de yer verilmiş olmasıdır” denildi.

Ukrayna’da çocuk felci aşısı olan çocukların oranının yüzde 14’ün altında olduğu belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:
“Kaydedilen tüm bu ilerlemeye karşın, son zamanlarda Lao Demokratik Halk Cumhuriyeti, Ukrayna, Gine ve Madagaskar gibi ülkelerde görülen salgınlar, rutin bağışıklama kapsamının yetersiz kalması nedeniyle riskin pek çok ülke için sürdüğünü göstermektedir. Bu salgınlar, rutin bağışıklama sistemlerini güçlendirmeye ve temel sağlık hizmetlerine erişimde çocuklar arasındaki eşitsizlikleri gidermeye yönelik yoğun çabaların ne kadar gerekli olduğunu bizlere bir kez daha hatırlatmıştır. Örneğin, bugün Ukrayna’da çocuk felci aşısı olan çocukların oranı yüzde 14’ün altındadır. Gelecek yıl bu zamanlar çocuk felcinin yayılmasını küresel ölçekte durdurmayı hedefliyoruz. Bunun gerçekleşmesinin tek yolu da aşılama oranlarının düşük olduğu ülkelerin çabalarını iki katına çıkararak nerede olursa olsunlar ve ne kadar güç olursa olsun tek bir çocuğu bile dışarda bırakmadan tüm çocuklara ulaşmalarıdır.” (ANKA)


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *