ANASAYFA arrow right Sağlık

Varis erkeklerinde baş belası

Varis erkeklerinde baş belası
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.40
Gebelik, hormonal nedenler, topuklu ayakkabılar yüzünden kadınlarda daha sık görülen varisin
Gebelik, hormonal nedenler, topuklu ayakkabılar yüzünden kadınlarda daha sık görülen varisin erkeklerde de sıkıntı yarattığını ifade eden Liv Hospital Damar Cerrahı Prof. Dr. Murat Aksoy, masa başı işler, kilo artışı, az spor yapılması gibi sebepler yüzünden erkeklerde de sıkça varis görüldüğünü belirtti.
Liv Hospital Damar Cerrahı Prof. Dr. Murat Aksoy erkeklerde varis görülme nedenlerini anlattı.
Bacaklarda damarlarda belirginleşme, ağrı, şişme, hassasiyet ve ağırlık hissi belirtileriyle ortaya çıkan varislerin görülme sıklığının kadınlarda erkeklere göre daha yüksek olduğunu hatırlatan Aksoy, kadınlarda geçirilen gebelikler, gebeliklerin sayısı ve hormonal nedenlerin varis oluşma riskini artırdığını, kadınların az spor yapmasının, sıklıkla kullanılan topuklu ayakkabıların da bu riski artırdığını diler getirdi.

İster çalışan kadın olsun ister ev kadını, durağan yaşam içinde olanlarda varisin daha fazla görüldüğünü belirten Aksoy, bu nedenle ofiste masa başı iş yapan veya işi sırasında uzun süre ayakta durmak zorunda kalan kadınlarda varis görülme riskinin arttığını belirtti. Öğretmenlik, tezgahtarlık, kuaförlük yapan kişilerin bu açıdan yüksek riskli meslek grubunda olduğunu ifade eden Aksoy, ev kadınları ile karşılaştırıldığında çalışan kadınların biraz daha erken doktora başvurduğunu açıkladı. Kozmetik problemlerin çalışan kadın için biraz daha ön planda olduğunu vurgulayan Aksoy,ev kadınlarının genel olarak ağrı ve şişlik şikayetiyle doktora gittiğini ve biraz daha ileri evrede doktora başvurduğunu ekledi.
Aksoy, erkeklerde varis görülme sıklığının neden arttığını şöyle özetledi:
“-Sporun ve yürüyüşün daha az yapılması nedeniyle erkekler de artık varis sorunuyla daha sık karşılaşıyor.
- Evden işe giderken en fazla arabaya, otobüse veya toplu taşıma araçlarına kadar yürüyoruz. Günlük yürüyüş mesafemiz 500 metre en fazla bir kilometreyle sınırlı.
- Fast-food yeme alışkanlıkları da artış gösteriyor. Özellikle kilo endişesi taşımayan erkekler düzensiz ve sağlıksız beslenme modelleri ile her gün kilo alıyor.
- Yeni çalışma ortamları da hareketten uzak bir yaşam tarzı oluşturmaya başladı. Artık erkekler de iş hayatlarında eskisine oranla daha az fiziki güç kullanıyor, oturarak veya hareketsiz ofis ortamlarında çalışıyor. Hareket edemediği için hem kilo alıyor hem de bacak kasları zayıflıyor, böylece varis riski artıyor.”ANKA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *