Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde yıkım yaşanan iller için uzmanlar salgın hastalıklar konusunda uyarılarda bulunurken, Malatya'da 'el ayak ağız hastalığı' vakalarında artış olduğu öğrenildi.
Yeni Malatya'nın haberine göre, kentteki acil polikliniklerine getirilen çok sayıda çocukta el ayak ağız hastalığı teşhis edildi. Haberde, bulaşıcı olan bu hastalığın Elazığ, Adıyaman, Bingöl, Dersim gibi illerde de görülebileceği endişesi dile getirildi. Aileler internette arama motorlarında çok sayıda "El ayak ağız hastalığı nedir?", "El ayak ağız hastalığı belirtileri nelerdir?" sorularıyla arama yaptı. İşte hastalığa dair tüm bilgiler:
El ayak ağız hastalığı genellikle 10 yaşından küçük çocuklarda görülen bulaşıcı viral bir enfeksiyon. Hastada ağızda yaralar ve ellerde, ayaklarda döküntü görülür. Uzmanlar, coxsackie virüsünün neden olduğu hastalığa yakalananlarla yakın temastan kaçınmak gerektiği uyarısında bulunuyor. Ayrıca sürekli elleri yıkamanın çocuğun enfeksiyonu kapma riskini azaltmaya yardımcı olacağı vurgulanıyor.
EL AYAK AĞIZ HASTALIĞI NEDEN OLUR?
Hastalığın ana kaynağı ağızdan bulaşan virüslerdir. El ayak ağız hastalığının en yaygın nedeni, coxsackievirus A16 enfeksiyonudur. Bu virüs, polio olmayan enterovirüsler adı verilen bir virüs grubuna ait. Diğer enterovirüs türleri de bazen el ayak ağız hastalığına neden olabilir.
HASTALIK NASIL YAYILIR?
Hastalık, enfekte kişiden şu yollarla yayılabilir:
Burun salgıları veya boğaz akıntısı
Tükürük
Derideki kabarcıklardan gelen sıvı
Dışkı
Öksürdükten veya hapşırdıktan sonra havaya yayılan damlacıklar
KREŞLERDE DAHA YAYGIN GÖRÜLÜYOR
El ayak ağız hastalığı, sık bez değiştirme ve tuvalet eğitimi aşamasındaki küçük çocukların sıklıkla ellerini ağızlarına götürmeleri nedeniyle kreşlerde ve benzeri bakım merkezlerinde yaygın görülüyor.
Belirti ve semptomlar geçtikten sonra virüs haftalarca çocuğun vücudunda kalabildiği için, bulaşı açısından da risk süresi uzundur.
EL AYAK AĞIZ HASTALIĞI BELİRTİLERİ
El ayak ağız hastalığının ilk belirtisi genellikle ateştir. Ateş başladıktan iki gün sonra boğaz ağrısı, iştahsızlık ve kendini iyi hissetmeme hali görülebilir. Ellerde, ayaklarda ve muhtemelen kalçalarda kızarıklık bir veya iki gün içinde bu belirtileri takip edebilir. Hastalığın yaygın görülen belirtileri şunlardır:
Ateş
Boğaz ağrısı
Rahatsızlık hissi
Dilde, diş etlerinde ve yanakların içinde ağrılı, kırmızı, kabarcık benzeri lezyonlar
Avuç içlerinde, ayak tabanlarında ve bazen de kalçalarda su toplayan kırmızı döküntüler
Sinir ve gerginlik durumu
İştah kaybı
Enfeksiyonu kaptıktan sonra belirti ve semptomların başlangıcına kadar geçen süre (kuluçka dönemi) üç ila altı gündür.
EL AYAK AĞIZ HASTALIĞI TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?
El ayak ağız hastalığının en sık görülen komplikasyonu sıvı kaybıdır. Hastalık ağızda ve boğazda yaralara neden olabilir ve bunun sonucunda yutmayı ağrılı ve zor hale getirir.
Çocuğunuzun hastalık süresince yeterli miktarda sıvı aldığından emin olmak için onu yakından izleyin. Sıvı kaybı şiddetli seviyelerde ulaşırsa damardan sıvı takviyesi gerçekleştirilmesi gerekli olabilir.
El ayak ağız hastalığı genellikle sadece birkaç gün süren ateşe ve nispeten hafif belirti ve semptomlara neden olan basit bir hastalıktır. Coxsackie virüsünün nadir ve bazen ciddi sonuçlar oluşturabilen bir formu beyni tutabilir ve başka komplikasyonlara neden olabilir:
Viral menenjit. Viral menenjit, beyin ve omuriliği çevreleyen zarların (meninksler) ve beyin omurilik sıvısının nadir görülen bir enfeksiyonudur.
Ensefalit. Ensefalit virüs nedeniyle oluşan ciddi ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden beyin iltihabıdır. Bununla birlikte ensefalit çok nadir görülür.
EL AYAK AĞIZ HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR
El ayak ağız hastalığı için özel bir tedavi yoktur. El ayak ağız hastalığının belirti ve semptomları genellikle 7 ile 10 gün içinde düzelir.
Ağız yaralarının ağrısını hafifletmek için topikal bir oral anestezik kullanılabilir. Asetaminofen veya ibuprofen gibi aspirin dışındaki reçetesiz ağrı kesici ilaçlar genel rahatsızlığı gidermeye yardımcı olabilir.
EL AYAK AĞIZ HASTALIĞINA YAKALANAN ÇOCUKLAR NE YEMELİ?
Dilde ve boğazdaki kabarcıkları tahriş etmeyecek yiyecekler tercih edilmelidir. Yeme, içmeyi daha tolere edilebilir hale getirmeye yardımcı olmak için şu tavsiyelere uyulabilir:
Dondurma veya şerbet yiyin.
Süt veya buzlu su gibi soğuk içecekler için.
Turunçgiller, meyve içecekleri ve soda gibi asitli yiyecek, içeceklerden kaçının.
Tuzlu veya baharatlı yiyeceklerden kaçının.
Çok çiğnemenizi gerektirmeyecek yumuşak yiyecekler yiyin.
Yemeklerden sonra ağzınızı ılık suyla çalkalayın.