ANASAYFA arrow right Yaşam

Teşhis için büyük kentlere gidilmiyor

Teşhis için büyük kentlere gidilmiyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.45
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.45
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi öğretim Üyesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Koruk:
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi öğretim Üyesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İrfan Koruk, ''Endoskopi Ulturasyon cihazını hizmete almamızla birlikte kanser ve benzeri hastalıkların teşhisi için artık hastalarımızı büyük kentlere göndermiyoruz'' dedi. 

Yrd. Doç. Dr. Koruk, bir süre önce üniversite yönetimi tarafından satın alınan ''Endoskopi Ulturasyon'' cihazının, kanser, mide, 12 parmak bağırsağı ve diğer komşu organlar ile dokularda bulunabilecek rahatsızlıkların teşhis ve tedavisinde kullanılan bölge insanlarının tek umut kaynağı olduğunu söyledi. 

Özellikle bölgede yoğun görülen Pankreas ve safra yolu kanser türlerinin teşhis ve tedavisinde kullanılan son teknolojik bir cihaz olduğunu ifade eden Koruk, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bir süre önce hizmete soktuğumuz Endoskopi Ulturasyon cihazını almamızla birlikte kanser ve benzeri hastalıkların teşhisi için artık hastalarımızı büyük kentlere göndermiyoruz. Buna benzer ultarasyon cihazı ile hastalıkları vücudun dışından teşhis etmeye çalışıyorduk. Ancak, bu yöntemle zaman zaman tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hekimlerin yanılgı payı oluyordu. Bu sonucu değerlendiren bilim adamları sorunu tümden çözecek bu cihazı geliştirdiler. Boğazdan hortumla yardımıyla mide veya ilgili organa gönderilen görüntüleme cihazı, organları içeriden izleyip gerekli tanıları monitöre gönderiyor. Monitöre gelen bilgiler hastalığın teşhisini koymayı sağlıyor.'' 

Bölgede bulunan 15 ile hizmet verdikleri cihaz için yoğun talepten dolayı zaman zaman hastalara randevu vermek sorunda kaldıklarını ifade eden Koruk, ancak günde 18 saat aralıksız hizmet veren personel ve ekipmanla başta Gaziantep olmak üzere bölge insanlarına en iyi sağlık hizmeti vermeyi kendilerine hedef koyduklarını kaydetti. 
 

ERCP Cihazı
 

Yeni hizmete soktukları ERCP cihazınında çok fonksiyonlu üstün teknolojiye sahip ve safra yolları hastalıklarının teşhis ve tedavisinde kullanılan cihaz olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Koruk, söz konusu cihazla, safra yollarının görüntülenmesi ve orada bulunabilecek taş, tümör ve kanser gibi rahatsızlıkları teşhis ederek gerekli gerekli tedaviye başladıklarını söyledi. 

Türkiye'de, ERCP ile Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi'nden sonra bin 500 vakayla en çok hasta bakan 2. hastane konumunda olduklarını vurgulayan Koruk, tedavi ettikleri hastaların üçte birinin komşu illerden gelen hastaların oluşturduğunu sözlerine ekledi.AA


resim
Yrd. Doç. Dr. Koruk, bir süre önce üniversite yönetimi tarafından satın alınan ''Endoskopi Ulturasyon'' cihazının bölge insanlarının tek umut kaynağı olduğunu söyledi. 



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *