ANASAYFA arrow right Yaşam

Toprak suyunun korunması ana hedef

Toprak suyunun korunması ana hedef
YAYINLAMA: 31 Mart 2023 / 16.34
GÜNCELLEME: 31 Mart 2023 / 16.34
Türkiye’de özellikle son üç aydır etkili olan kuraklık tarım faaliyetlerini de etkiledi. MGM verilerine göre, Bursa ve İstanbul son 40 yıldaki en düşük yağışı aldı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından hazırlanan Meteorolojik Kuraklık Haritası'na göre son üç aylık dönemde Türkiye'nin birçok bölgesinde kuraklık etkili oluyor.

Kuraklık özellikle Marmara Bölgesi'nde Tekirdağ'ın güneyi ve Çanakkale'nin kuzey kesimlerinde, Eskişehir'den başlayarak Afyonkarahisar, Ankara, Kırıkkale, Konya, Karaman, Mersin, Adana, Maraş, Adıyaman, Diyarbakır ve Mardin kentlerine kadar devam eden geniş bir alanda olumsuz etkisini gösteriyor.

Yağışlar İstanbul, Yalova, Bursa, Çanakkale, Manisa ve İzmir'in batı kısmında, geçmiş yıllar ortalamasına göre yüzde 60'lara varan oranda altında. İstanbul ve Bursa ise son 40 yıldaki en düşük yağışı aldı.

Anadolu Ajansı muhabirine konuşan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ersoy Yıldırım, tarımda su tasarrufu için kanal şebekesi bulunan yerlerde yağmurlama ve damla sulama uygulamalarının hızlandırılması gerektiğini söyledi.

Tasarruf önlemleri

Yıldırım, tarımda su tasarrufuna ilişkin şu önerilerde bulundu: "Toprak suyunun korunması ana hedef. Su hasadı tekniklerini konuşuyoruz ama pratiğe az aktardığımızı düşünüyorum.

"İkincisi, dünyada toprak işlemeyi azaltma yönünde bir trend var. Anıza doğrudan ekim ve sıfır toprak işleme bunlardan bazıları.

"Bir diğer husus, mevcut kuyulardan en az su çekimini sağlayacak bilinçlendirme çalışmalarına destek olmamız. Biz şu an için bir yaptırım koşuluna sahip değiliz. En büyük yaptırım; elektrik fiyatlarındaki artış. Bu artış sulama sürelerini kısaltmıştır. Çoğu bölgede az enerji bedeli ödeyenler az su kullanmıştır.

"Ürüne ihtiyaç duyduğundan fazla su verip bitkinin kökü suya boğulduğunda, sanılanın aksine verimde düşüş yaşanacaktır. Dolayısıyla bitkiye, ihtiyaç duyduğu zaman, ihtiyaç duyduğu miktarda su vererek hem su tasarrufu yapılabilir hem de bitkinin rahat büyümesi sağlanabilir."

Hububatı kurtarmak

Prof. Dr. Yıldırım, hububatın da bu dönemde gerekli yağışı alamadığını söyleyerek açıklamasını şöyle sonlandırdı: "İç Anadolu'da Eskişehir, Afyonkarahisar ve Kırıkkale'de de yağışlarda yüksek oranlarda düşüş var. Hububat tarımının yoğun olduğu Kırıkkale, ülkemizin bu sonbahardaki en kurak ili oldu. Tek temennim, bahar yağışlarının gelmesi.

"En azından hububatımızı kurtarabilmeliyiz çünkü Türkiye'nin yıllık yaklaşık 20 milyon tona yakın hububat üretimi var

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *