ANASAYFA arrow right Yaşam

Yöneticiliğin yüzde 60'ı sanatsal, yüzde 40'ı bilimseldir

Yöneticiliğin yüzde 60'ı sanatsal, yüzde 40'ı bilimseldir
YAYINLAMA: 15 Nisan 2020 / 22.54
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.14
Gençlere liderlik dersi verdi

Valisi Süleyman Kamçı, 600 öğrencinin katıldığı Zirve Üniversitesi İngilizce yaz kampındaki Liderlik Akademisi dersinin açılışını yaptı.
Gençlere liderlik hakkında bilgiler veren Vali Kamçı, "Günümüzde artık herkesin kabul ettiği bir gerçek var ki o da şudur. Yönetim, bir bilim ve sanattır. Yöneticilik, insanı yönetme bilimi ve sanatıdır. İşi yönetmek bilim, insanı yönetmek ise sanattır. Yöneticiliğin yüzde 60'ı sanatsal, yüzde 40'ı bilimseldir. Liderlik ise, hedeflenen amaçlara ulaşmak için, organizasyonun diğer elemanlarını etkileme, motive etme ve yönlendirme yeteneğidir. Yani liderlik bir süreci belirtirken, lider ise bu süreçte
insanları etkileyebilen ve yönetsel otoriteye sahip olan kişidir. Günümüzde liderler ve lider yöneticiler, klasik yöneticilere göre farklı nitelik ve özelliklere sahiptir. Çünkü çağımız, örgütsel ve yönetsel bakımdan karmaşık ve tümleşik bir yapı arz etmektedir. Lider, başkalarından daha çok şey gören, başkalarından daha uzağı gören ve başkalarından önce gören kişidir. Lider yöneticilik, vizyon oluşturabilen ve yaşatabilen; arzulanan gerçeğin ve hedefin fotoğrafını çekebilen; bu hedef ve amaç tablosunun görünürlüğünü sağlayabilen; söz konusu görüntüyü erişilir ve uygulanabilir kılan kişidir. Liderlik ve yöneticilik kavramları, birbirlerini tamamlayan, birbirleriyle bağlantılı olan iki farklı eylem sistemleridir" dedi.
Lider yetiştirmenin zor olduğunu dile getiren Kamçı, "Günümüzde birçok ülkenin içine düştüğü buhran, bunalım ve sıkıntılar, çok büyük felaket, acı ve kayıplara yol açmaktadır. Bu da liderlerin azlığındandır. Dünya ölçeğinde şirket ve kurumlar bir de bakıyorsunuz ki, basiretsiz idareciler yüzünden yerle bir oluyor. Bu da gösteriyor ki liderler kolay yetişmiyor. Bir insanın az evvel belirttiğim birçok özelliğe bir arada sahip olması da çok zor bir meziyettir. Ancak, tarihte adını başarılarıyla bildiğimiz
birçok lider de ne yazık ki yine bazı meziyetlerinin eksikliği nedeniyle, tüm zaferlerini kendisi yıkabilmiştir. Ülkemizin çok yakında birçok alanda yöneticileri olacaksınız. Bizlerin yerlerinde sizler görev yapacaksınız. Liderde bulunan özellikleri belki şu an çok fazlasıyla üzerinizde taşıyorsunuz. Ama bunların farkında olamayabilirsiniz. Bizler, sizlere bu konuda büyükleriniz olarak yol açmak, ufuk ve vizyon vermek, hepinizin geleceğin çok başarılı idarecileri olmanız için, elimizden gelen tüm gayreti
göstermek zorundayız. Ulu önderin en büyük eserim dediği Cumhuriyetin emanetçileri sizlersiniz. Bugün burada aldığınız eğitim gibi, daha nice eğitimler alarak, geleceğe çok hazırlıklı ve donanımlı bireyler olarak yetişmeniz gerekiyor. Çünkü bu ülke çok değerli bir coğrafyada bulunuyor, çünkü bu ülke kolay kazanılmadı ve o nedenle çok değerli, çünkü sizler çok değerlisiniz, çünkü bu millet sizlerden çok şey bekliyor" diye konuştu.
Gençlerin sorularına da cevap veren Kamçı, bir öğrencinin, 'gençlik yıllarınızda olmak istediğiniz meslek neydi?' sorusunu, "Bütün okulları Siyasal Bilgiler Fakültesi hariç birincilikle bitirdim. İlkokulu 4 yılda bitirdim çünkü ilkokula ikinci sınıfta başladım. Üniversitede Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni üstün başarıyla bitirdim. 'Kaymakam olacağım' diye siyasal bilimlere gittim. Lise çağlarında Kaymakam olmaya karar verdim. Kaymakamlık zor bir meslek, riskli bir meslektir. İlçedeki her şeyden sorumlu olduğunuz bir meslektir. Ben tekrar başlamış olsam, kaymakamlığı tekrar tercih ederim" şeklinde yanıtladı.
Vali Kamçı bir soru üzerine de, "Gaziantep'te 6 yıla yakın görev yapıyorum. Gaziantep güzel bir il. Türkiye'nin önemli bir ili. 6 yıl içerisinde başımızı ağrıtacak, geceleri uykularımızı kaçıracak, bir olayla karşılaşmadık. İnşallah bundan sonra da karşılaşmayız. Gaziantep'te valilik yaptığım için mutluyum." ifadelerini kullandı.
Vali Kamçı'ya katılımları için teşekkür eden Zirve Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kısa ise, "Projenin adı sosyal barış projesidir. En önemli amacı, sosyal barışın önündeki engelleri kaldırıp birlikte yaşama kültürünü, oluşturmaktır. Proje 19 Haziran'da başladı ve 29 Temmuz'da sona erecek" dedi.

resım
Büyükşehir Belediyesi Onat Kutlar salonunda düzenlenen programa Vali Kamçı'nın yanı sıra, Zirve Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kısa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fevzi Akıncı, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *