ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Doğan: “Gaziantep’e hizmet getirilmesini istemiyorlar”

Doğan: “Gaziantep’e hizmet getirilmesini istemiyorlar”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.26
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.26
Atık su projesi’nin 5 Mart’ta yapılacağı açıklanan ihalesi, yoğun girişimler üzerine ileri bir tarihe ertelendi…
Atık su projesi’nin 5 Mart’ta yapılacağı açıklanan ihalesi, yoğun girişimler üzerine ileri bir tarihe ertelendi…
Meclis üyeleri: “İhale usulsüz”
Atık su arıtma projesinin 5 Mart’ta yapılacak ihalesine, gerekli şartları taşıyan ve dış kredi temin edebilecek bazı firmaların alınmadığını ileri süren SHP’li 9 GASKİ Meclis üyesi ortak bir açıklama yaparak, ihalenin daha önceden belirlenmiş bir firmaya verileceğini belirttiler.
SHP’li iki belediye başkanının da aralarında yer aldığı, 9 Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi tarafından yapılan basın toplantısında, Atık Su Arıtma Projesi’nin ihalesiyle ilgili olarak ortaya atılan iddialar ve SABAH’a görüşlerini açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan’ın bu iddialara verdiği yanıtlar şöyle:
İddia: “Bu işi yapabilecek birçok firma bulunmasına rağmen, GASKİ Yönetim Kurulu tarafından ihaleye yalnızca 5 firma davet ediliyor. Bunlardan Günal İnşaat A.Ş. ihalenin verileceği firma olup, partner durumundaki KİSKA, NUROL, AYDIER ve LİMAK firmaları, pazarlıkta yasal boşluğu tamamlamak için bulunuyor. Buna karşılık, Fransız firmaları ile konsorsiyumu bulunan ve projenin bitirilmesi için gereken dış krediyi temin edebileceğini açıklayan GÜRİŞ ve KRÜGER firmaları ihaleye çağırılmıyor”
Yanıt: “2560Sayılı Yasa’da 7 çeşit ihale sistemi vardır. Bir ihaleyi yaparken, Türkiye’de 50 firma varsa 50’sini de çağırmak gibi bir zorunluluğumuz yok. İhaleye çağırdığımız 5 firma da Türkiye’nin en seçkin firmalarıdır ve bunlardan biri Kartalkaya Gaziantep Su İsale Hattı ile Hacıbaba Su arıtma tesisini yapan firmalardır”
İddia: “Bugünkü rakamlarla 80 milyon Dolara malolması düşünülen ve yüzde 10’luk bir eksiltmenin bile 100 milyar liraya yaklaştı bu boyuttaki bir ihaleye, STFA, TEKFEN, DOĞUŞ, GÜRİŞ, EDA ve ENKA gibi uluslar arası deneyimli firmalar çağırılmadığı gibi, bazı firmalarda çağırılmamalarına rağmen, ihale için teklif vrmek istemişler, ancak bu girişimleri reddedilmiştir”
Yanıt: “ ihaleye katılmasını istedikleri firmalardan biri olan GÜRİŞ için, Şevket Demircioğlu gibi bir adam, şirket adına elinde çanta günlerden beri ortada dolaşıyor. Yani bu ihaleden çıkar sağlayacak. Üstelik GÜRİŞ’in, Ankara, Eskişehir ve Trabzon’da yaptığı arıtma tesisleri yalnızca temiz su aratma tesisleridir. Bu firmanın daha önce yaptığı pis su arıtma tesisi bulunmamaktadır. Bu nedenle referansı da yoktur”
İddia: “Dış kredili ihalelerde önemli olan koşul, ihaleye katılan firmaların dış krediyi kendilerinin temin etmesidir. Çünkü şu anda 25 milyon dolar bir kredi var ve bu kredi ile işin bitirilmesi mümkün değil. İhaleyi alacak firmada krediyi sağlama koşulu aranırken, Büyükşehir Belediyesi, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı ile Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’ne ihale ile ilgili olarak gönderdiği yazıda, projenin 25 milyon Dolarının Fransız Kredisi olduğunu, geri kalanını da Büyükşehir Belediyesi’nin temin edeceğini belirtiyor. Bu projeye belediyenin değil bir yıllık, beş yıllık bütçesi bile yetmez”
Yanıt: “Projeyi tamamlamak için, dış kaynaklı kredinin devamını elbette ihaleyi kazanan firma getirecektir. Bizim, projeyi kendimiz tamamlayacağız dememizde amaç, Avrupa İskon Fonu”ndan ucuz kredi istememizden kaynaklanıyor. Yoksa belediyenin böyle bir projeyi kendi imkanları ile yapması diye bir şey söz konusu olamaz”
İddia: “28 Şubat 1993 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre,(özelliği bulunan yapım işlerinde, davet edilen isteklilerin varsa daha önce yaptıkları işlerin listesi, nitelik ve yeterlikleri ile ihale konusu işi yapabilecek kapasitede olduklarının nasıl tespit edildiğinin belirlenmesi gerektiği) vurgulanarak, (Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın görüşünün alınması gerekmektedir) denildiği halde, ne Bayındırlık ve İskan Bakanlığı7nın ne de Maliye Bakanlığı’nın onayı alınmamıştır.”
Yanıt: “Bu proje DPT’de görüşülerek, onaylanmış ve programa alınmıştır. Bu nedenle yeniden ne Bayındırlık, ne de Maliye Bakanlığı’nın görüşünün alınmasına gerek yoktur. Biz, yönetmeliklere göre değil, kanunlara göre hareket ediyoruz. Yönetmelik hiçbir zaman kanundan üstün değildir. Asıl mesele, bizi de kendilerinin dünyasında zannedip, işin altında menfaat aramalarıdır. Asıl niyetleri Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetlerini engellemeye çalışmak.”
İddia: “konuyu Büyükşehir Meclisinde görüşmek için 3 Mart tarihinde toplanmak üzere çağrıda bulunduk. Ancak, 1580 Sayılı Belediyeler Yasası’nın 54. maddesi ve Danıştay kararı uyarınca, (meclis üyelerinin üçte biri tarafından gerekçeli olarak öneride bulunması halinde, meclisin olağanüstü toplanması zorunlu olup, başkanın toplantıyı yapmama gibi bir takdir hakkı yoktur) denilmesine rağmen, toplantı çağrımız reddedildi. Belediye Meclis üyeleri olarak dileğimiz, bu ihaleye gölge düşürülmemesidir.”
“Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı, ihaleye katılmak isteyen, fakat bu talepleri reddedilen firmaların başvurusu ve bizim açıklamamız üzerini ihaleyiileri bir tarihe erteledi. Çünkü, iddialarımız doğru bulundu.”
Yanıt: “İhaleyi bir ileri tarihe erteledim. Gaziantep’e hizmet yapılmasına karşı çıkan bu insanlar, eğer biraz daha üzerime gelirlerse, ihaleyi iptal eder, bu parayı kullanmam. 80 Milyon Dolar da başka bir ile gönderilir. Gaziantep halkı da oy verecek seçtiği bu insanların ne olduğunu anlasın. Eğer insanların ar damarı çatlamışsa, söyleyecek fazla bir şey yok demektir. Bu proje, şehri pislikten kurtaracak, 80 bin dönüm araziyi sağlıklı ekim ve dikime ulaştıracak bir projedir.”
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *