ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Dünyanın en pahalı etini biz yiyoruz

Dünyanın en pahalı etini biz yiyoruz
YAYINLAMA: 12 Aralık 2022 / 19.03
GÜNCELLEME: 12 Aralık 2022 / 19.03
Plansız üretim, yayla ve otlakların boşaltılması, dişi koyun kesimi ve canlı hayvan üretiminin özendirilmemesinin ülkemizde canlı hayvan üretimini bitirme noktasına getirdiği belirtilirken, bunun sonucunda dünyadaki en pahalı etin ülkemizde satıldığına dikkat çekildi.

Damızlık hayvan sayısı azalıyor

Canlı hayvan üretiminin her geçen gün azaldığını ve buna bağlı olarak et fiyatlarının artış gösterdiğine dikkat çeken kasaplar odası başkanı Yılmaz İsaoğlu, “Dünyada bizim ülkemizden daha pahalı et satılan bir başka ülke yok. Damızlık hayvanlar tükeniyor. Uzun süredir canlı hayvan üretimi azalıyor. Son on yılda canlı hayvan üretiminde çok büyük azalma var. Bu gidişle önümüzdeki on yıl içinde damızlık hayvan kalmayacak ve et çok yüksek fiyatlardan tüketiciye sunulacak.”

İran ve Irak’a dişi koyun gönderildi

İsaoğlu, “Tedbir alınmaz ve üretim arttırılmazsa belki de eti eczanelerden reçete ile almak zorunda kalacağız” dedi.

İsaoğlu, “Şu anda piyasada dişi koyun yok. Sekiz-dokuz yıl önce canlı hayvan ihracatına izin verildi. Ülkemizden aşırı derecede koyun özellikle de dişi koyun İran ve Irak gibi ülkelere ihraç edildi. Öyle bir an geldi ki ihraç edilen koyunların yerine yeni üretim planlanmadı. İhracat cazip geldiği için iyi para kazandılar. Ancak daha sonra üretim yapılmadığı için elde koyun kalmadı” dedi.

Etin en ucuz olması gereken mevsimdi

Ağrı Patnos, Siirt ve Kars’tan koyun geldiğini, ancak piyasada yeteri kadar ürün olmadığını belirten İsaoğlu, “İçinde bulunduğumuz mevsim yaylalardan koyun indirilen bir mevsim. Bu nedenle etin en ucuz olması gereken bir dönem. Ancak piyasada hareketlilik olmadığı gibi koyun fiyatlarında da bir gerileme yok. Eskiden bu mevsimde 10-20 bin koyun geliyordu. Ancak bugün itibari ile Gaziantep’te günde 700-800 koyun kesiliyor. Bu çok küçük bir rakam. Eskiden günde asgari 1500 koyun kesilirdi. Ne garip bir çelişki nüfus üç katına çıktı, kesimler üç kat azaldı” şeklinde açıklama yaptı.

Nüfus artıyor et tüketimi azalıyor

İsaoğlu, zaman zaman kenar mahallelerdeki kasaplara uğradığını insanın içini acıtan manzaralarla karşılaştığını belirtirken, “Bazen Cinderesi’ndeki kasap arkadaşlarımın yanına gidiyorum. Orada 100 gr 50 gr et almaya gelen insanlarla karşılaşıyorum. Onları görünce şaşırıp kalıyorum. Düşünün 50 gr etle belki de 7-8 kişilik bir aileye yemek yapılacak. Kim bilir ileriki yıllarda koyun üretimi daha da azalır ve et pahalanırsa bu insanlar eti nasıl satın alacak. Belki de alamayıp çocuklarına yalnızca anlatmak zorunda kalacak” diye konuştu.

Kemikli etin toplam fiyatının 8 milyon olduğu, siyah ve kebaplık etin de 12-13 milyon TL olduğu açıklandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *