ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Ekonomi doğru yolda ama riskler de artıyor

Ekonomi doğru yolda ama riskler de artıyor
YAYINLAMA: 14 Haziran 2024 / 11.00
GÜNCELLEME: 14 Haziran 2024 / 11.00

Global ekonomik gelişmeler ve bu gelişmelerin Türkiye ekonomisine olan etkileri konusundaki değerlendirmelerini yatırımcılarla paylaşan Denizbank Baş ekonomisti Dr. Saruhan Özel, yeni dönemde risksiz reel getirilerin azalacağını, yatırımcıların çok daha bilinçli ve dikkatli hareket etmeleri gerektiğini söyledi.

Yatırımcının daha dikkatli hareket etmesi gerekecek

Dr. Özel, Denizbank ve Merkezi Gaziantep'te bulunan Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) işbirliği ile düzenlenen "Global Ekonomik Gelişmeler ve Türkiye'ye Etkileri" konulu konferanstaki konuşmasında, yeni dönemde risksiz reel getirilerin azalacağını, yatırımcıların çok daha bilinçli ve dikkatli hareket etmeleri gerektiğine dikkati çekti.

Piyasalara likidite pompalandı

Dünyadaki ve Türkiye'deki son ekonomik gelişmeleri değerlendiren Dr. Özel, "2001 yılından itibaren teknoloji balonunun patladığı ABD ile Türkiye ve Arjantin gibi gelişmekte olan ülkelerde yaşanan krizler sonrasında baş gösteren global resesyon ve deflasyon rüzgarlarına karşı tedbir olarak merkez bankaları, ekonomi yönetimlerinin para ve bütçe politikaları üzerinden faizleri indirerek ve vergileri düşürüp harcamaları artırarak piyasalara likidite pompalandı" diye konuştu.

Ekonomide olumlu gelişmeler oldu

Son derece olumlu gelişmelerle geçen son 3 yılın bu stratejiler sayesinde Türk ekonomisinde de olumlu gelişmeler olduğunu kaydeden Özel, "Faizlerin inmesi, enflasyonun düşmesi, bir anlamda dünyadaki global ekonomik gelişmelerin bir yansıması olarak karşımıza çıktı. Ancak, ekonomide son gelişmeler riskleri de artırmış durumda" dedi.

Gelişmekte olan ülkelere ciddi bir sermaye akışı var

Global büyümeden özellikle gelişmekte olan ülkelere ciddi bir sermaye akışı olduğuna dikkat çeken Dr. Özel, sözlerine şöyle devam etti: "Üretim tarafında Çin ve tüketim tarafında ABD merkezli olmak üzere global büyüme bu likidite sayesin de hızlandı, düşen faiz ortamında da Türkiye benzeri yüksek getiri imkanları sunan ve aynı zamanda da bu global büyümeden yararlanan gelişmekte olan ülkelerin finansal piyasalarına ciddi bir sermaye akışı oldu. Türkiye ekonomisi de bu global düzeydeki olumlu ortamdan fazlasıyla yararlandı. Bu ortam sayesinde enflasyon düşebildi ve hızlı bir büyüme dinamiği yakalanabildi. Bunun yanı sıra, mevcut hükümet tek parti istikrarını çok iyi kullanarak, ekonominin önemli organları arasında başarılı bir koordinasyon gerçekleştirdi ve bu durum ekonomide güven ortamı yarattı."

Dünya artık global bir köy haline geldi

HÜRSİAD Başkanı Cahit Erbalcı ise teknolojinin hızla geliştiğini, dünyanın artık global küçük bir köy haline geldiğini anlattı. Erbalcı, Türk sanayicisi ve işadamlarının sadece kendi ülkelerindeki gelişmeleri değil, dünyadaki tüm ekonomik gelişmeleri yakından takip etmek zorunda kaldığını kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *