ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Faturadaki kesintiler kaldırılıyor

Faturadaki kesintiler kaldırılıyor
YAYINLAMA: 06 Aralık 2022 / 11.45
GÜNCELLEME: 06 Aralık 2022 / 11.45
Günay, elektriğin özelleştirilmesi ile birlikte hiç indirim yapmadan faturadan %5 silineceğini söyledi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı Yusuf Günay, elektrik faturalarındaki yüzde beşlik belediye payının kaldırılması için Danıştay’dan görüş aldıklarını belirterek, “İlave yükleri elektrik piyasası üzerinden kaldıracağız” dedi.

Elektrikte bölgesel tarife çalışmaları hangi noktada?

Devletler artık elektrik üretip, elektrik satmıyor. Çekmiş olduğumuz sıkıntıları bundan 16 yıl önce İngiltere çekiyordu. Komünist rejimler, Avrupa ülkelerinde bile var. Doğu’daki Ermenistan‘dan batıdaki Bulgaristan’a kadar hepsinde elektrik, serbest piyasa faaliyeti içinde üretilen, dağıtılan, ticareti yapılan bir meta haline gelmiş. Biz devlet olarak üretip dağıtıyoruz. Peki bunun maliyeti ne? Dağıtımda, hazineye toplam yükünün 4 katrilyon olduğunu söyleyebiliriz. Şu anda Türkiye’de elektrikte tek bir ulusal fiyat uyguluyoruz. Ama şimdi siz binlerce oyuncunun olduğu piyasayı düzenliyorsunuz. Bunu düzenlerken de elektriğin bölgeler itibarıyla gerçek maliyetlerine göre bir yapıya geçmek zorundasınız.

Bölgesel tarifeye geçerken fiyatlar ne olacak?

Elektriğin 1 kilovat saatini, hazinenin elektrik üretiminden beklendiği geliri göz önüne alarak 80 bin TL olarak tespit ettik. Bu, devletin toptan satış şirketine sattığı bedel. Nereye veriyor, dağıtım şirketi TEDAŞ’a. Dağıtım şirketi otomatikman 96.000 TL yazıyor. Çünkü %22’si kayıp, kaçak. O da bir maliyet. Siz devlet olarak dağıtım görevini yerine getiremiyorsunuz, bu kayıp kaçak oluşturuyor. Bunu da tüketiciye diyorsunuz. İşte diyoruz ki, bir bölgede kayıp kaçak oranı %7 olacak. Bu aynı zamanda o bölgedeki gerçek fiyatlarında ortaya çıkması, özelleştirmenin de sağlıklı yapılanması demek. Dağıtım üretim ünitelerinin önemli bir miktarı özelleştirme idaresine devredildi. Özelleştirme idaresi Başkanlığı ile dağıtım özelleştirmesinde bir protokol imzalamak üzereyiz. Dağıtımda danışmanlık yapacağız.

Belediye payının kaldırılması için girişiminiz var mı?

Kanunda payların hiçbiri yok. 1628 sayılı kanun hazırlık dönemi sonuna kadar bunların alınmasını görmüş. Hazırlık dönemi sonu itibari ile Bakanlar kurulu, bir anlamda bunları sıfırla diye bir görev vermiş. Esasında geçen yıl Eylül. Bu konuyu Bakanlar kuruluna arz edeceğiz. Danıştay‘dan da görüş alma durumundayız. Bu konudaki ilave yükleri elektrik piyasası üzerinden kaldıracağız.

O zaman kendiliğinden yüzde kaçı gitmiş oluyor faturaların?

Elektrik fonu ile birlikte %5.

Doğalgazda verginin düşürülmesi yönünde bir çalışma var mı?

Kanunla konulan bir verginin oranlarının artırılması, eksiltilmesi Bakanlar kurulunun yetkisindedir. Bu konuyu maliye bakanına aktaracağız.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *