ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İklim değişikliğine dikkat

İklim değişikliğine dikkat
YAYINLAMA: 19 Aralık 2022 / 16.17
GÜNCELLEME: 19 Aralık 2022 / 16.17
İklimde meydana gelen ani ısı değişikliklerinin sağlığımız üzerinde bir takım olumsuz etkileri oluyor.

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, “Ani sıcaklık değişimlerinin en yaygın etkisi vücutta kırgınlık, baş ağrısı ve mide bulantısıdır. Hava ısısında meydana gelen ani değişim vücut direncinin düşmesine neden olarak üst solunum yolu hastalıklarına zemin hazırlamakta; vücudun virüslere duyarlılığının artması ile virüsler vücuda daha kolay yerleşmektedir. Kısa süre içinde hava ısısında meydana gelen ısı düşüşü vücutta şok etkisi yaparak solunum yolu enfeksiyonlarına davetiye çıkarır. Sıcaklık farkına uyumda zorlanan vücudun dengesi bozulur. Bu durum vücut direnci zayıf ve hasta olmaya uygun kişilerde tetikleyici etki yapabilir. Vücudun savunma mekanizması için gerekli besinleri tüketmeyen kişiler bundan daha fazla etkilenir. Bu tip hava değişiklikleri kulak, burun, boğaz şikayetlerini artırmakta, çeşitli enfeksiyonlara neden olmaktadır” dedi.

İklim değişikliklerine uyumun üç hafta sürdüğünü söyleyen Yıldırım, “Küçük çocuklarda vücut termostatı gelişmediği, yaşlılarda da zayıfladığı için sıcaklardan daha çok etkilenirler. Aşırı sıcaklara karşı risk altında olan çocuklar ve yaşlılar ile soğuk iklimden sıcak iklim kuşağına gidenler, kalp, solunum yolu hastalıkları, alkol kullananlar, böbrek hastaları ve sigara kullananlar ile idrar yolu hastalıkları bulunanlar, ısı değişimine bağlı etkilerin yetersiz beslenen kişilerde daha ağır görüldüğü biliniyor. İçinde bulunduğumuz sonbahar aylarında sıcaklık değişimleri göz önünde bulundurularak tedbirli olmak gerekmektedir. Ani sıcaklık değişimlerinden vücudun en az etkilenmesi ve yeni hava şartına uyum sağlayabilmesi için mevsime uygun giysilerin kullanılmasında yarar var” dedi.

İlkbahar ve sonbahar aylarında en fazla görülen rahatsızlığın, nezle olduğunu söyleyen Yıldırım, “Virüs alındıktan bir-iki gün sonra hastalık görülür. Burun tıkanıklığı, hapşırık, bazen ateşin yükselmesi gibi belirtiler görülür. Boğazda yanma, halsizlik, hafif baş ağrısı, isteksizlik de yapabilir. Bir hafta sürer sonra kendi kendine düzeldiği gibi önlem alınmazsa küçük çocuklarda zatürreye de neden olabilir. Nezlenin özel tedavisi ve aşısı bulunmazken, C vitamini tedavi de yardımcı olabilmektedir. Özellikle çocukların ve yaşlıların ani sıcaklık değişikliklerinden korunması, nezle hastalığına yakalananlardan uzak durması hastalıkla karşılaşmamak için alınabilecek başlıca önlemlerdir” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *