TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Karaca Bozgeyik, mayınlardan temizlenerek tarıma açılacak arazilerin, kooperatif çatısı altında örgütlenme ve ziraat mühendisi istihdam etme koşuluyla topraksız ailelere verilmesini istedi. Türkiye-Suriye sınırında bulunan ve 300-700 metre genişliğe ve 600 kilometre uzunluğa sahip mayınlı alanın iki Kıbrıs adası büyüklüğünde olduğunu belirtti.
2 Bin 353 aile tarım alanında istihdam edilmiş olacak
Yüzölçümü 306 bin dekar olarak belirle-nen mayınlı alanın, birinci sınıf tarım arazilerinden oluştuğunu kaydeden Bozgeyik, bu arazilerin "yap-işlet-devret" modeli ile temizletilmesi ve temizleme işlemini yapan şirketlerin kullanımına açılması fikrini doğru bulmadıklarını bildirdi. Bozgeyik, tarımsal üretime açılacak mayınlı alanların organik tarım için ideal koşullara sahip olduğuna dikkati çekerek, "306 bin dekarlık alanda, Türkiye'deki ortalama işletme büyüklüğü olan 59 dekarlık işletmelerin kurulması halinde 5 bin 186, Avrupa Birliği'nin (AB) ortalama işletme büyüklüğü olan 130 dekarlık işletmelerin kurulması halinde ise 2 bin 353 aile tarım alanında istihdam edilmiş olacak" dedi.
Ziraat mühendisi istihdam edilmeli ve kooperatif çatısı altında örgütlenilmeli
Tarıma açılacak arazilerde ziraat mühendislerinin katkısı olmaksızın organik tarım yapılamayacağına dikkati çeken Bozgeyik, şöyle konuştu: "Organik üretim gibi kontrol ve sertifikasyon aşamalarının zorunlu olduğu bir üretim biçiminde, AB'nin konuyla ilgili kalite ölçütlerini karşılayan ve kayıt tutan, etiketten tarlaya izlenebilirliği sağlayan bir üretim biçimi ancak ziraat mühendislerinin katkısıyla mümkündür. Bizim önerimiz, 306 bin dekarlık alanın, AB ortalama işletme ölçeğine uygun olarak 2 bin 353 topraksız aileye 130'ar dekar olarak karşılıksız dağıtılmasıdır. Böylece oluşturulacak 2 bin 353 işletme, birer ziraat mühendisi istihdam etmeli ve kooperatif çatısı altında örgütlenmeli."
Mayınlı alanlar hükümete düşük maliyetle işsizlere iş yaratma olanağı sunuyor
Bozgeyik, mayınla alanlarda arazi tahsisiyle oluşturulacak 2 bin 353 işletmede istihdam edilecek 2 bin 353 ziraat mühendisi ve en az 10 bin topraksız çiftçinin, Türkiye'nin organik ürün üretimi kapasitesine çok önemli bir katkı sağlayacağını, bu katkının önemsenmesi gerektiğini vurguladı. Mayınlı alanların temizlenmesi için 500 milyon dolar bir kaynağa ihtiyaç olduğundan söz edildiğini belirten Bozgeyik, açıklamasını şöyle tamamladı: "Binlerce kişiye iş olanağı sağlayacağını düşünerek bu harcamayı devlet yapmalı. Çünkü, istihdamda artış sağlamak hükümetin en önemli hedefleri arasında bulunuyor. Mayınlı alanlar hükümete düşük maliyetle işsizlere iş yaratma olanağı sunuyor. Bu harcamayı yapmaktan kaçınıp bu arazileri temizleme çalışması karşılığında uzun yıllar yabancı şirketlere tahsis etmek, hükümetin istihdam yaratma arzusuyla bağdaşmadığı gibi ülkemiz ve halkımız lehine de olmayacak. Bu topraklar bizimdir, bizim olan bu toprakları bizim çiftçilerimiz işlemelidir."