ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Orman sorunu çözülemedi

Orman sorunu çözülemedi
YAYINLAMA: 18 Aralık 2022 / 17.10
GÜNCELLEME: 18 Aralık 2022 / 17.10
Gaziantep’in yüzölçümünün yüzde 17’sinde 121.862 hektar, Kilis‘in yüzölçümünün yüzde 14’ünde ise, 18.204 hektar ormanlık alan bulunuyor.

Gaziantep Orman İşletme Müdürlüğü’nün kapatılarak Kilis’e bağlı şeflik haline getirilmesinden sonra oluşan kamuoyu tepkisi üzerinde AKP’li milletvekilleri yanlışlığın kısa zamanda çözüleceği konusunda gazetemize açıklamada bulundu.

Muhabirimizin sorularını yanıtlayan AKP milletvekili Fatma Şahin, “Orman Bakanı Osman Pepe ve Orman Genel Müdürlüğü ile görüştüm. Hemşerilerimize en kısa zamanda sorunun çözüleceği müjdesini Sabah Gazetesi aracılığıyla vermek istiyorum. Orman Teşkilatı mevzuatında yapılan değişiklikle sorun büyük ölçüde çözüldü” dedi.

Teşkilat içerisindeki bazı çevrelerce, sorunun tek çözümünün ancak, İslahiye ilçesinin Gaziantep’e bağlanması ile mümkün olacağı ve Gaziantep’in orman puanının bu şekilde yeterli olacağı yönünde görüş bildiriyor. İslahiye İlçesi’nin Gaziantep’e bağlanması durumunda ise, Kilis‘in yetersiz olan orman puanından dolayı ancak Gaziantep’e bağlı şeflik olarak çalışmasını sürdürebileceği söyleniyor.

Orman işletme müdürü Ali Hosrafoğlu ile Müdür muavini Ali Kırıcı Kilis orman işletme müdürlüğünde mühendis, muhasebeci Enver Gülercin ise Kilis’te boş olan muhasebe servisinde göreve başladı.

Sorunun tek çözümünün 52.000 hektar ormana sahip olan İslahiye’nin, Gaziantep’e bağlanması olduğunu söyleyen yetkililer, “Bu olay gerçekleşmediği sürece sorun çözülmez. Yapılan değişiklikle daha önce ağaçlandırma ve ORKÖY başmühendislikleri birleştirilerek Şube müdürlüğüne dönüştürülürken, mühendislik olarak çalışmalarını sürdüren milli parklarda Şube müdürlüğüne dönüştürülerek çalışmalarını sürdürüyor. Yine yapılan değişiklikle ÇED, çevre yönetimi, idari ve mali işler olarak Gaziantep il Çevre ve orman müdürlüğü bünyesine bağlı ve şube müdürlüğü göreve başladı. Bu müdürlükler direk Bakanlığı’na bağlı olarak çalışmalarını sürdürüyor. Orman ise kendi genel müdürlüğü olan ayrı bir teşkilat. Gaziantep orman ve çevre müdürlüğünün Gaziantep orman işletme şefliğine müdahale etme olanağı bulunmuyor. Her iki kuruluş da gerçekte aynı teşkilat gibi görünseler de birisi direk bakanlığa diğeri Kahramanmaraş bölge müdürlüğüne bağlı. Bu nedenle mevzuatta yapılacak değişiklikle geriye dönülmesi mümkün değil” şeklinde konuştu.

Şeflikten kurtulamadık

7 Aralık 1992 gün ve 21.428 sayılı resmi gazetede Gaziantep orman işletme müdürlüğüne Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Serinyol’un bağlanıp Gaziantep’in bölge müdürü olarak çalışmalarına devam ettirilmesi düşünülürken, bilinmeyen bazı nedenlerle bu fikir hayata geçirilememişti. Geçmişte bölge müdürlüğü yapılmak istenen Gaziantep, orman ve çevre müdürlüğüne bağlı gibi görünse de Kahramanmaraş bölge müdürlüğü bünyesinde Kilis’e bağlı şeflik olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *