ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yapılarımızın yüzde altmışı teknik destekten yoksun

Yapılarımızın yüzde altmışı teknik destekten yoksun
YAYINLAMA: 09 Kasım 2021 / 16.44
GÜNCELLEME: 09 Kasım 2021 / 16.44
Organize sanayi bölgesindeki yapılar için acil durum alarmı...

Organize sanayi bölgesindeki binaların doğal felaketlere hazır olmadığı, etkili kar yağışı ile ortaya çıktı. Mühendisler, olası bir depremde organize sanayi bölgesindeki fabrika binalarının çok büyük darbe alma ihtimali olduğunu belirterek, binaların acil olarak depreme karşı güçlendirilmesi gerektiğini açıkladı. Yapıların, doğal afetlere karşı dayanıklı yapılması gerektiğine dikkat çekilerek, kentteki yapıların 160'ın teknik destek olmadan yapıldığı bildirildi.

Organize sanayi bölgesindeki binalar acil olarak güçlendirilmeli

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Serdar Uygur'un yönetim kurulu üyeleri birlikte düzenlediği toplantıda, kar nedeniyle çoğu organize sanayi bölgesinde olan binaların çatısının çökme nedeni ve teknik hatalar ele alındı. Fabrikalarda meydana gelen çökmenin olası bir depremde çok daha kötü sonuçlar doğurabileceğini işaretini verdiğini bildiren Uygur, “kardan 50 fabrika hasar gördü. Hasarlar genellikle çatıların taşıyıcı elemanları ile birlikte göçme ve aşırı eğim şeklinde oldu. Yağan kar,  yıllık ortalamanın üzerinde ve 25-30 yıllık sürelerde tekrarlayan bir miktar olmasına rağmen, yapılar bu tür yüklere hasar görmeden dayanabilmelidir. Ancak inşaat maliyetindeki ekonomik kaygılar tekniğin önüne geçtiği için böylesi kötü sonuçlar oluşuyor. Organize sanayi bölgesindeki binalar acil olarak depreme karşı güçlendirilmelidir. Çünkü bu binaların olası bir depremde yerle bir olma ihtimalleri çok yüksek. Depremde oluşacak etkiler kar yağışına çok daha etkili. Depremde yer etkileri ile birlikte büyük yanal etkilerde oluşur. Bu durumda yıkılma ve çökmeler daha kolay olur ve kötü sonuçlar doğurur” dedi.

İnşaatlar yapım aşamasında mutlaka denetlenmeli

Organize sanayi bölgesinde fabrikalarda inceleme yaptıklarını bildiren Uygur, projeye uygun inşaat yapılmadığını tespit ettiklerini ifade ederek, hataları şöyle açıkladı: “Projenin olmadığı sadece ustalara mal sahipleri tarafından yaptırılan inşaat çatı ve sundurmalar uygulamada meslektaşlarımızdan yeterince veya hiç teknik destek alınmaması, inşaatlarının yapım aşamasında denetlenmemesi. İnşaat işinin basit bir işlem olarak algılanıp, herkesin inşaat yapabileceğini düşünerek, ehil olmayan kişiler tarafından inşaat yaptırılması, yıkım ve hasar getirmektedir. Kar yağışında hasar gören ve yıkılan bu yapıların deprem davranışı çok daha ağır sonuçlar getirecek. Telafisi mümkün olmayan can ve mal kayıpları oluşacaktır.”

Kar afetinden ders çıkarılmalı

Uygur, organize sanayi bölgesine her an her konuda teknik destek vermeye hazır olduklarını söylerken, “Yeter ki teknik bilgilerimize ve meslektaşlarımıza gereken ilgi ve ihtiyaç duyularak gerekli teknik hizmetler istenilsin. Kar afetinden umarım gerekli ders çıkarılır. İnşaatlar kesinlikle iyi denetlenmeli “diye konuştu.

İnşaatların yüzde altmışı teknik destekten yoksun

Mal sahibi usta ilişkileri ile daha ucuza ve teknik elemandan yoksun olarak yapılan binaların her an için tehlike olduğunu vurgulayan Uygur, yılda ortalama 1000 civarında inşaat için ruhsat alındığını ,bir gün bunun  yüzde 40 teknik destekten uzak olduğunu, genel olarak binaların yüzde 60'ının teknik destekten yoksun olarak inşa edildiğini anlattı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *