GTO rapor verdi
GTO yönetimi tarafından Gaziantep'in çözüm bekleyen sorunları konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir rapor sunuldu. Raporda, Gaziantep'in ülkemizin sanayileşmesinde ve bölgemizde istihdam yaratıcı, girişimci insan yetiştirilmesi bağamında önemli bir misyonu olduğu vurgulanarak, Suriye ve diğer Ortadoğu ülkelerine olan coğrafi ve kültürel yakınlığının da Gaziantep'in bir diğer avantajı olduğu vurgulandı.
Bu stratejik önemine rağmen Gaziantep'in teşvik tedbirleri içerisine alınmaması ve etrafındaki illerle güney komşumuz Suriye/Halep'in ortasında tek teşviksiz il olmasının önemli bir handikap oluşturduğuna dikkat çekilirken, "Yatırımcılarımız Gaziantep'te yatırım yapma talebini geri çekmekte ve büyük oranda Suriye/Halep'e kaçmaktadır. Bu şekilde Gaziantep'in rekabet gücü elinden alınmaktadır. Teşviklerin Gaziantep'e verilmemesi durumunda ilimiz yatırımcılarına telafi edici bir takım imkânların sunulması gerekmektedir. Örneğin enerji teşviki verilmesi, kurulacak enerji tesislerinin tüketim ihtiyaçlarının (Doğalgaz, Fuel-oil) fiyatlarında özel indirimler uygulanması gibi tedbirler girişimcilerimizi cezbedici önlemler olacaktır" denildi.
500'ü aşkın firmada 65 bin kişi istihdam ediliyor
2004 yılında 1,5 milyar dolarlık direkt ihracat gerçekleştiren Gaziantepli işadamlarının uluslararası pazarlar ve yurt içindeki haksız rekabete karşı ayakta kalabilmeleri için işletmelere enerji desteği verilmesi gerektiğinin altı çizilen raporunda, "Mevcut Organize Sanayi Bölgelerinde şu anda 500'ü aşkın firmada 65 bin kişi istihdam edilmektedir. Bu istihdamın devam etmesi için sanayicilerimizin desteklenmeleri şarttır. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nin yapılmakta olan Dördüncü Bölgesi'nde bugüne kadar girişimcilerimiz altyapı yatırımları için 65 Milyon YTL'lik katkı payı sağlamışlardır. Ancak bu bölgenin bir an önce realize edilebilmesi için 85 Milyon YTL'lik bir tutarın uzun vadeli faizsiz kredi olarak Sanayi Bakanlığı'ndan temin edilmesi gerekmektedir" şeklinde açıklama yapıldı.
Hayvancılığın yeniden canlandırılması gerek
Gaziantep ve bölgesi için çok önemli olan, ancak son yıllarda ölmeye yüz tutmuş hayvancılık sektörünü canlandırma, AB standartlarında üretim ve ihracat yapılmasını hedefleyen bir projedir. Et ve süt ürünleri üretimi için gerekli tüm tesislerin bulunacağı bölgenin kuruluş işlemlerinin tamamlandığı kaydedilerek, "Bölgenin, DPT tarafından Yatırım Programına alınarak her türlü yatırım destesi verilmesi, ölme noktasına gelen Bölgemiz hayvancılığının yeniden canlandırılması ve yeni istihdam sahaları açılması için şarttır" denildi.