ANASAYFA arrow right Ekonomi

AB-Türkiye göç anlaşmasının başarılı olup olmadığı konusu için henüz erken

AB-Türkiye göç anlaşmasının başarılı olup olmadığı konusu için henüz erken
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.42
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.42
Uluslararası Para Fonu (IMF), Mart ayında devreye giren AB-Türkiye göç anlaşmasının başarılı olup olmadığı
Uluslararası Para Fonu (IMF), Mart ayında devreye giren AB-Türkiye göç anlaşmasının başarılı olup olmadığı konusunda değerlendirmede bulunmak için henüz erken olduğunu bildirdi.
IMF'nin 2016 Avro Bölgesi Politikaları Hakkında IV. Madde Konsültasyon raporunda Türkiye'ye ve Türkiye'den mülteci göçlerinin Avrupa'daki mali politikalar üzerine etkisi de incelendi.
IMF raporunda "Mülteci akımı yeniden hızla yükselebilir ve birlik içindeki serbest mal ve hizmet akışını riske sokabilir" uyarısı yapıldı. Raporda şöyle denildi:

"-Türkiye'den Yunanistan'a giden mültecilerin sayısı hızla düşmüşse de, Mart anlaşmasının 'kabul edilemez' yeni göçmenlerin Türkiye'ye dönüşündeki nihai etkileri hakkında tam hüküm vermek için henüz çok erken.
-Ayrıca Kuzey Afrika'dan göç artabilir ve Orta Doğu'daki çatışmalar yeniden alevlenip yeni akışları teşvik edebilir. Mülteci artışında yeni bir yoğunluk ek sınır kontrollerine sebep olabilir, AB içinde insan ve malların hareket örgütlüğünü azaltabilir.
-Sınır ticaretinde maliyet artışlarının GSYH üzerindeki etkisi önemli olabilir, bu konuda fiyat üzerindeki etkiye bağlı olmak üzere GSYH'nın yüzde 0.4'ü ial yüzde 1.2'si eriminde tahminler yapılıyor.
-Göçlerde daha önce görülmemiş bir kabarma var. Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki çatışmalar, çoğunluğun komşu ülkelere yönelmesiyle mülteci sayısında hızlı bir artışa neden oldu.
-AB, 2015 yılında 1 milyon 260 bin yeni sığınma arayışında olan kişiyi kayıt altına aldı, rakam 2014'tekine göre bir misli fazla.
-Ancak, Türkiye'den Yunanistan'a -ana giriş- seyahat eden mültecilerin sayısının, Mart'taki AB-Türkiye anlaşmasından sonra önemli ölçüde düştüğü belirtildi." ANKA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *