ANASAYFA arrow right Güncel

Alınan karar sektöre büyük fayda sağlayacak

Alınan karar sektöre  büyük fayda sağlayacak
YAYINLAMA: 02 Ocak 2025 / 18.50
GÜNCELLEME: 02 Ocak 2025 / 18.50

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bal ve arı ürünleri işleme ve dolum yerlerinde başka hiçbir faaliyete izin verilmeyeceğini belirtti

Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Nebi Koca, ‘’Reçel ve benzeri ürünler üretilirken aynı zamanda bal da üretiliyor. Dolayısıyla sahte bal üretiminde kullanılan malzemeler, reçelde de kullanıldığı söyleniyor. Bunun sonucu olarak Tarım ve Orman Bakanlığı, bal üretilen tesislerde başka bir ürünün üretilmesini yasakladı’’ açıklamasını yaptı.

Tabi ki sorunlar bir günde çözüme kavuşmayacak

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bal üretilen tesislerde başka bir ürünün üretilmesini yasaklamasını sektör açısından olumlu olduğunu kaydeden Koca, ‘’Firmalar, artık bahanelerin ardına sığınamayacak. Bal paketleyicisi, baldan başka bir ürün üretme imkanı olmadığından sahte bal ürettiği ortaya çıkmış olacak. Tabi ki sorunlar bir günde çözüme kavuşmayacak, ama bunların tümünü olumlu gelişme olarak değerlendirebiliriz’’ dedi.

Umarım bu yıl aynı sorunları yaşamayız

2024 yılını değerlendiren Koca, ‘’Ülke genelinde yaşanan ekonomik krizden her sektör gibi arıcılarımıza da olumsuz yansıdı. Arıcılarımız zaman zaman sıkıntılar yaşadı. Yani yükselen girdi maliyetleri arıcılarımızı oldukça etkiledi. Bunun yanı sıra verim düşük olduğunda daha fazla olumsuz etkileniyoruz. Dolayısıyla arıcılarımız 2024 yılında ciddi sıkıntılar yaşadı, umarım bu yıl aynı sorunları yaşamayız’’ şeklinde konuştu.

2025 yılında ekonominin daha iyi olması temennisinde bulunan Koca, ‘’Ekonomiyi düzeltme anlamında atılan adımların enflasyonu durdurabileceği kanaatindeyim. Enflasyon düşer, rekolte yükselirse arıcılarımız hem para kazanmış hem de uygun fiyata bal satmış olacaklar. Şu anda kış sezonu olduğundan arıcılarımız, önümüzde aylarda arılarını uyandırarak hazırlıklarına başlayacaklar’’ ifadelerini kullandı.

Tüketicinin, sahte ile gerçek balı ayırdetmesi çok zor

Asgari ücrete gelen yüzde 30’luk zammı değerlendiren Koca, ‘’İşçilik maliyetleri yüzde 30 oranında zamlandı, diğer girdilerimizde herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Bizler doğal balların nasıl üretildiğini çok iyi biliriz. Yapay enzim değerlerini bir araya getirerek bala benzetiyorlar. Bunlara taklit veya tağşiş deniliyor. Tüketicilerimiz, sahte ile gerçek balı ayırt etmesi çok zor. Sahte balı akredite laboratuvarları tespit edebilir’’ dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *