ANASAYFA arrow right Güncel

Antep, “şiddette” acil sinyali veren illerin başında geliyor

Antep, “şiddette” acil sinyali veren illerin başında geliyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.40
Umut Vakfı açıkladı: “Pek çok dünya ülkesiyle birlikte “terör” kıskacını yaşayan Türkiye’de
Umut Vakfı açıkladı: “Pek çok dünya ülkesiyle birlikte “terör” kıskacını yaşayan Türkiye’de bireysel silahlarla işlenen suçlar da maalesef yükselişte…Silahların Internet’ten peynir ekmek gibi satıldığı ülkemizde emniyet birimleri hemen her gün bazı illerde, ilçelerde yaptıkları operasyonlarda çoğu ruhsatsız silahlar (tabanca-uzun namlulu tüfekler vs.) ele geçiriyor. Ama şu bir gerçek ki, ülkemizde yüzde 85’i ruhsatsız en az 20 milyon dolayında bireysel silahın bulunuyor ve çok az bir kesim hariç hemen herkes silaha hemen ulaşabilecek uzaklıkta…”


Umut Vakfı, Türkiye’nin şiddette geldiği son noktayı gözler önüne serdi. Umut Vakfı’nın sitesinde yayınlanan raporda, “Türkiye’de öyle iller var ki, Adana, Samsun, Kayseri, Gaziantep, Kocaeli bunlardan bir kaçı… Acilen “şiddet, silahlı olaylarla işlenen cinayetler, uyuşturucu bağımlılığı bataklığına batmış gençlik” sosyolog ve psikologların da katılımıyla masaya yatırılmalı ve nasıl önlem alınabileceği, neler yapılabileceği enine boyuna tartışılmalı, konuşulmalı, uygulamaya konulmalı” denildi.
2 bin 175 silahlı olay basına yansıdı
“Bireysel silahlanmaya karşı mücadele veren Umut Vakfı olarak ülkemizdeki silahlı şiddetin (işlenen cinayetlerin) haritasını çıkarabilmek amacıyla tüm çalışanlarımızla birlikte çok ciddi ve titiz bir çalışma yaptık. Türkiye’nin en ücra köşesindeki yerel gazeteler dahil tüm gazeteleri gün gün tarayarak 2015’in “silahlı” olaylarının çetelesini tuttuk… Tuttuğumuz istatistiklere ve yaptığımız araştırmaya göre, 2015 yılında Türkiye’de 2 bin 175 silahlı olay basına yansıdı. Bu olaylarda toplan bin 951 kişi öldü, bir kısmı ağır bin 282 kişi de yaralandı. Ağır yaralıların daha sonra ne kadarının öldüğünü maalesef bilemiyoruz… Ama bu tabloya göre de, 2015 yılında Türkiye’de günde en az 5 kişi öldü…
Bir gün “geç kaldık” demeden
Yıllardan beri “Bireysel silahlanmaya karşı” mücadele eden Umut Vakfı raporunda, Türkiye’deki şiddetin boyutları şöyle dile getirildi:“Hemen her gün, bazı günler ise her an gündemin değiştiği ülkemizde, basına yansıyan olayların birkaç katı kadar olayın yaşandığı da bir gerçek…Her ilin emniyet müdürleri de bugünlerde geçen yılın değerlendirmelerini, istatistiklerini birer rapor halinde hazırlayarak Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ve İçişleri Bakanlığı’na iletiyor. Yani şiddetin boyutu ilgili yerlere ulaşmış bulunuyor. Neden, niçin saklanır bilemiyoruz. Ancak gerek Emniyet Müdürlüğü, gerekse İçişleri Bakanlığı son yıllarda bu konuda kamuoyunu bilgilendirmiyor. Bir gün “geç kaldık” demeden, özellikle onları da görevlendirerek, gerçek rakamları saklamak yerine tüm gerçekliğiyle masaya yatırmalı ve kamuoyu da bilinçlendirilerek toplumun, ülkenin huzuru sağlanmalı.”
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *