ANASAYFA arrow right Güncel

Bizi karanlık bir gelecek bekliyor

Bizi karanlık bir gelecek bekliyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.09
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.09
Irak ve Şam İslam Devleti örgütünün Irak’ta hızla ilerlemesi nedeniyle bu ülkedeki etnik ve dini azınlıkların durumu da kötüleşiyor.
Irak ve Şam İslam Devleti örgütünün Irak’ta hızla ilerlemesi nedeniyle bu ülkedeki etnik ve dini azınlıkların durumu da kötüleşiyor.Iraklı Türkmenler ve özellikle Şiiler de baskı altında bulunuyor. 

Irak Türkmenleri Dayanışma ve Kalkınma Derneği Başkanı Emin Terzi Irak’ta Türkmenlerin sorunlarını ve Irak sorununa çözüm bulunması konusundaki düşüncelerini Rusya’nın Sesi ile paylaştı: “Irak’ın birtakım bölgelerine IŞİD girdikten sonra burada her yer karıştı. Çok sayıda Türkmenler evlerini terk edip bir kısmı çadırlarda bir kısmı ise çöllerde kalmaya başladı.Şu anda Kerkük’ün içinde ve etrafında bizim çok sayıda göçmenlerimiz var. Çok kötü koşullarda yaşıyorlar.Irak’ın genelinde bir kanun, bir nizam kalmadı.Bir ülkede devlet infilak olduysa bütün insanlar eziyet çekecektir.IŞİD’in eline kimyasal silahlar geçerse durumlar daha da kötüleşir.Gelecek günlerin daha da karanlık olacağa benziyor.IŞİD’in Türkmenler’i yok etme, soylarını bitirme projeleri var. Bu tür projeler daha önce de vardı.Bugün ise hız kazandılar. Bunlar bizim için hiç de hoş şeyler değildir.”
İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı (İHH) Ortadoğu Koordinatörü Mehmet Akbaş ise Iraklıların ve özellikle göçmenlerin oldukça kötü durumuna dikkat çekti: 
“Türkmenlerin yaşadığı yerlerde, şimdi Türkmen dediğimiz zaman ilk akla gelen yer Kerkük, tabi Kerkük’ün dışında birçok Türkmen köyü var, burada tabi ilk olarak IŞİD kabilelerle birlikte başlattığı çatışmalarda buralara saldırınca buradaki Türkmen halkının yüzde 80’i, sadece Türkmen demeyelim, orada yaşayan ekseriyetle Türkmen ama Araplar da var içinde, hepsi Kerkük civarındaki güvenli bölgelere ve Kerkük’ün içine iltica etmek zorunda kaldı. Genel olarak Kerkük’e baktığımız zaman orada yaklaşık yüzde 65-70’i bölgenin Peşmergelerin kontrolünde olmasından memnun. Niye memnun? Çatışma öncesi, kriz öncesi Kerkük’te en az patlayan bomba sayısı üçtü. Ama Peşmergelerin kontrolüne geçtikten sonra böyle bir şey şu anda söz konusu değildir.Hiçbir şekilde ne bir bombalama oluyor, ne bir çatışma oluyor.Şu anda Kerkük tamamen eskisinden daha güvenli durumda. Ama diğer tarafa baktığımız zaman, muhakkak ki, her yapıda olduğu gibi farklı birtakım görüşler de var. Yani, kimisi Irak Hükümeti’ne bağlı kalmasını istiyor, kimisi de Peşmergelerin orada olmasını istiyor. 
Amerika’nın Irak’ı işgali başı başına bir hataydı.Buradan zararlı çıktı Amerika.Şimdiki durumda ise ABD, eğer burada bir menfaat kazanımı olsaydı tekrar savaşa ortak olurdu.Ama ne yaptı?Sırf sadece kendi Konsolosluğunu korumak için oraya 200 civarında eğitilmiş adamını gönderdi.Bağdat’ta bir Irak Hükümeti yapısı var. Kuzey Irak’a baktığımız zaman bir Kürt yapısı var. Kerkük ve Türkmen köyleri zaten Hükümet’e bağlı.Böyle bir durum olduğu için oturup diplomasi yönünden bu işler halledilebilir. Buranın yapısında kabileler var. Bir IŞİD yapısı var, bir Türkmen yapısı var, Kürt yapısı var, Irak Hükümeti yapısı var. Hazırda kurulmuş yapılar bunlar. Uluslararası toplum bunlarla oturup konuştuğu takdirde siyasi olarak hemen olmasa bile uzun süreçte bir NATO gibi askeri örgütün girmesine gerek kalmadan halledilebilir.NATO’nun oraya asker göndermesi durumunda, oradaki dengeler bozulur.
Böyle bir şeyi ırak ve bölge kaldırmaz Buradan hazır konuşurken yardım kuruluşlarının Irak’taki mültecilere acil olarak yardımcı olmaları gerekmektedir.Oradaki insanlar yaklaşık 50 derece sıcaklığının altında korumasız çadırlarda yaşamaktadırlar. Yani, bir yudum soğuk suya muhtaç durumdadırlar.”ANKA


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *