ANASAYFA arrow right Güncel

Bölgedeki durum ülkemizi ciddi şekilde tehdit ediyor

Bölgedeki durum ülkemizi ciddi şekilde tehdit ediyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.41
IŞİD tehdidine karşı bölgede birleşen grupların pek çoğunun temelde birbirine düşman
IŞİD tehdidine karşı bölgede birleşen grupların pek çoğunun temelde birbirine düşman gruplar olduğuna dikkat çekilirken, bu nedenle bölgede kimin kimi vurduğunu, kimin kimi desteklediğini kestirmemenin ve netice olarak bölge için parlak bir gelecek hayal etmenin mümkün olmadığı ifade edildi.


Zirve Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Dede, bölgedeki PYD, PKK, Özgür Suriye Ordusu, Peşmerge, IŞİD gibi oluşumların çok başlılığa neden olduğunu ve bunun da çatışma ortamını karmaşık bir hale soktuğunu vurguladı. Bölgedeki durumun Türkiye için ciddi tehlike oluşturduğunu vurguladı.

Dede, bu oluşumların bölgede devlet altı aktörlerin egemen olmasına neden olduğunu belirtirken, “Bölgede hangi grubun hangi amaç için mücadele ettiği kestirilemiyor. Özellikle bölgedeki IŞİD tehdidi varoluş amaçları farklı olan grupları bir araya getirmiş durumda. Bu birleşme de ciddi riskleri taşıyor. Çünkü bu grupların hemen hemen hepsi örgüt niteliği taşıyan ve resmi bir varlığı olmayan devlet altı gruplar. Dünya arenasında bu grupların resmi bir varlığı olmadığı için bu gruplara karşı net yaptırımlar uygulanamıyor. Ayrıca bu grupların kendi içerisinde de net kuralları, egemen otoriteleri yok. Bu nedenle bu grupların ne yapacağını kestirmek ve onları kontrol etmek pek mümkün değil” diyerek bölgedeki karışıklığın temel sebebine vurgu yaptı.

IŞİD bu boşluktan yararlanarak
varlığını daha çok devam ettiriyor

Bu çok başlılık ve karışıklık nedeniyle bölgenin geleceğini tahmin etmenin çok zor olduğunu söyleyen Dede, “Bölgenin geleceği hakkında net tahminler yapmak çok zor. Tahmin yapmanın zor olmasının dışında bölgedeki bu karmaşık ortam IŞİD’in işine geliyor. IŞİD de bu boşluktan yararlanarak varlığını daha çok devam ettiriyor. Çünkü IŞİD tehdidine karşı bölgede birleşen grupların pek çoğu temelde birbirine düşman gruplar. Bu nedenle bölgede kimin kimi vurduğunu, kimin kimi desteklediğini kestirmek ve netice olarak bölge için parlak bir gelecek hayal etmek mümkün görünmüyor” dedi.

Amerika Türkiye’nin özellikle
aktif rol almasını istiyordu
Bölgedeki durumun ülkemizi çok ciddi şekilde tehdit ettiğini de aktaran Dede, “Amerika ilk günden beri bu süreçte Türkiye’nin özellikle aktif rol almasını istiyordu. Bunu uzun bir süredir de dillendiriyorlardı ama IŞİD’in elindeki esirlerimiz Türkiye’nin net bir tavır almasının önündeki en temel etkendi. Esirlerin serbest bırakılmasının ardından Amerika’daki ortak görüşmelere katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı temaslar sonucunda bizim de aktif rol almamız kararlaştırıldı. Bunun sonucunda da tezkere görüşmeleri gündeme geldi” diyerek Türkiye’nin de bu tezkere ile gerektiğinde bölgede aktif rol alabileceğini söyledi. Haber Merkezi
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *