ANASAYFA arrow right Güncel

Devir, farklı olma ve fark yaratma devri

Devir, farklı olma ve fark yaratma devri
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.40
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi tarafından İntörn Mühendislik
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi tarafından İntörn Mühendislik Zirvesi ve Eğitim Programı Paneli düzenlendi
GAÜN Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen paneli yönetin Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, intörn mühendislik uygulamasının meyvelerinin alındığını ve Türkiye’deki üniversiteler tarafından kopyalandığını, YÖK’e bu sistemde mühendislik eğitimi verilmesi konusunda başvurular olduğunu ifade eden Bayram, bu başarıda üniversite-sanayi işbirliğinin önemine vurgu yaptı.
Panelin konuşmacısı Ak Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, zihniyet değişiminin Türkiye için çok önemli olduğuna işaret ederken, “Hangi bölümü bitirirse bitirsin, üniversiteden sonra iş başvurusu yaptığı zaman öğrencinin yeterli olup olmadığının, ya da işverenin beklentilerinin söz konusu. Önemli olan nokta bu” dedi.

Öğrenmenin önemine işaret ederken, pratiğin de o kadar önemli olduğu vurgusu yapan Milletvekili Koçer şöyle devam etti: “Hangi konuda eğitim yaparsa yapsın, arkadaşlarımız pratiği, özgüveni eksikse herhangi bir işe başvururken zorlanıyorlar. Örneğin, mühendislik mezunu bir arkadaşımız herhangi bir işyerine gittiği zaman yıllarca görev yapmış bir ustanın, mühendis olmayan bir ustanın gerisinde kalabiliyorlar. Burada bu Intörn müessesesi çok önemli. Üniversitenizdeki bu zihniyet değişimini kutluyorum. Bunun çok daha yaygın bir şekilde devam etmesini dilerim. Aslında ne yaparsanız yapın fark yaratmak çok önemli. Yüzlerce binlerce mezunun içerisinde ben neredeyim, nasılım farklı mıyım sorunlarının cevabını önce öğrenci arkadaşlarımızın kendine sorması lazım. Çünkü sizdeki en farklı farklılık bir merak, dünyayla olan ilginiz iş başvurunuzdan işe girdikten sonra iş yerindeki diğer kişilere fark atmak için çok önemli. Sadece burada değil hayatın her alanında çok önemli. Çünkü dünyada rekabet çok yoğun. Her alanda insanlar birbirleriyle rekabet ediyorlar. Öbür tarafta insan olarak hepimiz birbirimizdeki gördüğümüz farklılıklara göre hareket ediyoruz. O zaman devir farklı olma devri, fark yaratma devri. Bu farkı nasıl yaratacağız? Kendimizi geliştirerek, araştırarak, pratiğimizi artırarak. Diğer arkadaşımıza göre ben farklıyım diyebilmek burada çok önemli.”

Panele katılan Ak Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Ünverdi ve Gaziantep Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, mühendis adaylarıyla tecrübelerini paylaşıp tavsiyelerde bulundu. Konuşmacılar, “İntörn mühendislik müthiş bir uygulama” dedi.
Konuşmasının devamında Türkiye ve dünyanın hızlı bir değişim içerisinde olduğunu kaydeden Ak Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, bu sebeple bilginin yenilenme sürecinin de hızlı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bundan on yıllar önce dünyadaki bilginin ikiye katlanma hızı on beş yılda bir, on iki yılda bir, on yılda bir sonra yedi yılda bir simdi üç yılda bir. Yani o kadar hızlı bir değişim var. Bu değişimin içerisinde dünyada ne oluyor, eğitim aldığınız konularda mesleki olarak Türkiye’de, dünyada neler gelişiyor; kendinizi yetiştirmek ve bu farklı ortamda değişim ortamında yer almak zorundasınız. Aslında hepimiz öyleyiz. Sizin başlatmış olduğunuz bu değişimi Gaziantep sanayisiyle ilgili olarak çok anlamlı, önemli buluyorum. İntörn dönemi çok önemli. Gaziantep için, arkadaşlarımızın geleceği için çok önemli. Fark yaratmak, farklı olmak pratiği çok iyi kavrayabilmek ve herhangi bir işe başladığınızda bunu biliyorum, bunu görmüştüm diyebilmek çok önemli. Çünkü üniversitede ders tek başına asla yetmiyor. Pratik olarak çıktığınız zaman bizi bekleyen çok önemli bir süreç var iş yerlerinde. Yeni teknolojiyi öğrenmek, dünyanın kullandığı ya da Türkiye’de şu anda yaygın olan pratik teknolojileri bilmek çok önemli. Bunun için de inceleme ve araştırma her gün Türkiye’de neler oluyor hangi üniversitede ne oluyor hangi hoca ne yaptı? Artık bilgiye ulaşmak çok kolay bilgiyle donanmak çok önemli. Sadece İntörn değil kişinin kendisiyle ilgili araştırma kabiliyeti, merakı da çok önemli diye düşünüyorum.”
Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ise, Gaziantep Üniversitesi’nin Türkiye’de çok farklı bir yeri olduğunu belirtirken, “Böyle olmalı. Çünkü, Gaziantep sıradan bir şehir değil. Gaziantep’in çok parametreleri, ölçülemeyecek, hesap edilemeyecek zenginlikleri var. Bunu her şeyden önce keşfetmemiz lazım” dedi. Gaziantep sanayisinin Gaziantep Üniversitesi öğrencileri için önemli bir fırsat olduğunun altını çizen Tiryakioğlu, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Üniversite-sanayi işbirliğini aslından sadece sanayiciler, kurumlar hocalar değil bunu başaracak olan şahıslar sizlersiniz. Sizin bir şey istemenizle, zorlamanızla olacak. Üniversite öğrenciler için var. Sanayi çalışanları için var. Esas olan sizlersiniz aslında. Hocaları, sanayisi yeni yetişen kuşağın çünkü sahipleri sizlersiniz. Bizler sizler için çalışıyoruz. Kafamızdaki duvarları aşmamız gerekiyor. Bunun için de iletişimi çok güçlü tutmamız lazım. Ulusal düşünmemiz lazım. Bölgesel ve şehirsel sadece Gaziantep Üniversitesi’nin bir öğrencisi olarak değil, ulusal düşünmemiz lazım. Bugünkü atacağımız, atmadığımız küçük bir adımın yıllar sonra bir adım yerine beş yüz adım atsanız yetişemeyeceksiniz. Dolayısıyla bugün içinde bulunduğumuz zaman dilimi içerisindeki bir saat, bir gün bizim için çok önemli. Bu zamanı ve günü çok iyi değerlendirmemiz lazım. Hayal ve hedefleriniz olmadan bir şey başarmamız mümkün değil. Ulaşabileceğimiz bir hedef olması lazım. Aksi takdirde sarhoş gibi yaşıyor pozisyonuna gelirsiniz. Yarını, bir yıl, beş yıl sonrasının planlamayan bir insan bana göre kördür. Körlük olarak değil de, daha ileriye bakmanın modelini mutlaka kendi içimizde geliştirmemiz lazım. Bilgi size gelmesin, gidin siz bilgiyi alın. Mücadele mutlaka lazım, başarı tesadüf değil. Vizyonumuz kendi içimizde vizyonumuzu aklımızı kafatasımızın içine hapsetmeyelim. Kapıları açalım dışarı çıkalım ve özgür bir şekilde ciddi anlamda bilgiye ulaşmanın yollarını arayalım.
Mühendis adaylarının mutlaka en az bir yabancı dili çok iyi konuşmaları gerektiğine işaret eden Tiryakioğlu, “O da bugün başlıyor yani şu anda sizin çağınızda başlıyor, sonradan öğrenemiyorsunuz. Bilginin, uygulamanın dili, dini yoktur. Dini, imanı yoktur. Çünkü, bu bilgi dünyanın her yerinde geçerlidir. En son Aziz Sancar hocamız buradan içimizden farklı Aziz Sancarlar çıkmaması için bir sebep yok. Burada mutlaka bir azim olması gerekir.
Gaziantep Üniversitesi ve özellikle Gaziantep sanayisi sizin gibi öğrenciler için bir şans. Burada sanayinin içerisinden yetişmiş hocalarımız var. İnsan çok değerli varlık çünkü sizler bizlerin geleceğiniz. Kendimize sorumluluk enjekte etmemiz lazım. Sorumluluk enjekte ettiğimizde durum çok daha farklı oluyor. Sorumluluklar arttıkça özgürlükler kısıtlanıyor. Kendimize sorumluluk yüklememiz mutlaka şart. Hayatınızı birileriyle paylaşın. Kendinizi tanıyın. Kendimizi tanımadığımız zaman yönetme şansımız mümkün değil. Ne istediğimizi bilmemiz lazım. Eğer bir şeyi istediğimizi bilmiyorsak bir şeyde başarılı olmamız çok mümkün değil. Şimdiden hedefleri ve hayalleri koyup oraya ulaşabilmek için bir maratona başlamamız ve maratonu bugünden itibaren belki ve varsa yarıya gelen arkadaşlarımız hızlanması lazım. Başlamayanların bugünden başlaması lazım.”
Konuşmasında, Türkiye’yi bugüne kadar yöneten insanların önemli bir bölümünün mühendislikten geldiğini ifade eden Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Ünverdi de, “Çünkü mühendislikte farklı bir yetenek vardır. Mühendis matematiksel düşünür ve düşündüğünü de bir program dahilinde karşıya sunar. Mühendislik bu anlamda ülkemizin geleceğidir” dedi. Türkiye’nin 2023 hedefine ancak mühendislerin sayesinde ulaşabileceğini kaydeden Ünverdi şöyle devam etti: “Çünkü, hedefi olan ülkede yaşıyoruz. 2023 yılını hedefliyoruz. Bunları ancak sizler sayesinde başarabiliriz. Yoksa eski atadan gelen üretim şekilleriyle üretim yapan sanayicilerle bir yere varamayız. Bir yere kadar zaten gelmişiz ama bundan sonrasında kendi kabuğumuzu kırma anlamında mühendise ihtiyacımız var. Matematiksel düşünen insanlara ihtiyacımız var. Global düşünebilen insanlara ihtiyacımız var. Çünkü, global dünyada yaşıyoruz. Kendinizi yetiştirmeniz bizim geleceğimiz demektir. Ben iş başvurusu için karşıma gelen mühendis arkadaşımın cvsinde öncelikle şunu görmek istiyorum. Tabi mezun olduğu okulun kalitesi önemli burada. Ama, bunun yanında kaç yabancı dil biliyor bir mi, iki mi? En az bir olmasını istiyoruz ama ikiye de bizim için olmazsa olmazlardan biri durumuna geldi. Kaç tane bilgisayar programını biliyor bu da bizim için çok önemli. Çünkü rekabetçi bir dünyada yaşıyoruz. Hedefi olan bir ülkedeyiz hedefi olan bir şehirde çalışıyorum şu anda. Türkiye’nin hedefi var, Gaziantep’in de hedefi var. Gaziantep’te de diyoruz ki 30 milyar dolar ihracatımızın olması lazım. Markalar yaratmak durumundayız. Ulusal markalar yaratmak durumundayız. Bunları ancak sizler sayesinde başarabiliriz. Yani bizim size, sizin bize ihtiyacınız var.”
Gaziantep Üniversitesi’nin yaşama geçirdiği İntörn mühendislik uygulamasını “Muhteşem” olarak değerlendiren Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık ise, “Dedelerimiz, babalarımız hep bilek, omuz gücüyle buralara geldiler. Artık tıkandık ve seviye atlamamız gerekiyor. Eski bilgilerle bunları yapmamız söz konusu değil. Farklı şeyler konuşmamız farklı şeyler düşünmemiz lazım. Bunun için de temelde iyi bir eğitim almış olmamız gerekiyor” dedi. Öğrencilerin başarılı eğitim dönemleri nedeniyle kendilerini ‘Önemli’ hissetmelerinden kaynaklanan bir handikap yaşadığını savunan Bartık konuşmasını şöyle sürdürdü: “Önemlisiniz de. Ama, aldığınız bilgiler yalnızca teknik bilgi. Bunu sahaya yansıtmak çok kolay olmuyor. Rektör Hocamla ilk intörnü konuşurken doktorların intörn olarak geldiğini ve okuldan mezun olduğu anda iş dünyasına başladığını görünce hocam böyle bir fikirden bahsetti bize. Doğru bir fikirdi şu an anlıyoruz ki çok daha doğru bir fikirmiş ve geç kalmışız. Yeni mezun arkadaşlar kısa bir süre bizimle çalışıp sonra ya biz onları istemiyorduk, ya onlar bizi istemiyordu. Çünkü beklentiler karşılanmıyordu. O okulun en başarılısı mezun olmuş bir arkadaş olarak görüyor, saygı duyuyorum. Kendimi işletmemde başarılı bir insan olarak görüyorum ama bir türlü uyuşamıyorduk”Haber Merkezi
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *